Mi lenne, ha sima fehérje por helyett tömegnövelőset fogyasztanék?
Igazából nem szándékozom, csak érdekel a kérdés. 18 éves lány vagyok, már ugyan a cél előtt vagyok, de még egy kicsit mindenképp szeretnék fogyni. Edzések után olyan fehérjét iszom, amiben nincs ch.
De mi történne akkor, ha olyat innék, ami tömegnövelő?
Mert az étrendben amúgy is kell szénhidrátnak lennie, az enyémben is van. Az mondjuk a fogyást befolyásolná, ha ch-t is vinnék be edzés után? Vagy hogy van ez? Mikor nem kell edzés után szénhidrát?
Köszi!
A tömegnövelőkben jellemzően szénhidrát van, esetleg kreatin. Utóbbi esetben a szénhidrát (egy része) olyan, ami gyorsan felszívódik, és jelentős inzulinválaszt okoz, mert ezzel a kreatin gyorsabban bekerül az izmokba.
Ha aerob edzést csinálsz, akkor kreatinra semmi szükséged nincs, olyat ne vegyél.
A plusz szénhidrát akkor kell, ha máshogy nem tudod / akarod bevinni. Viszont a tömegnövelős "fehérjék" jellemzően energiadúsabbak.
Bármit is eszel, számold a kalóriát. A fogyás / hízás csak annyi, hogy mennyi energia megy be, mennyi megy ki. Ha az előbbi több, akkor hízol, ha az utóbbi, akkor fogysz.
A bonyolult az, hogy megfelelő arányban kapj minden táplálékot, és közben ne borítsd meg a szervezeted. Ha fogyni akarsz, akkor a szénhidrátos fehérje lehet annyira energiadús, hogy nem tudsz annyit enni, amennyi fedezi a fehérjeszükségeleted, ÉS még nem túl sok kalória.
Szerintem inkább ne egyél tömegnövelőt, ha fogyni szeretnél.
Edzés után azért van "megengedve" a gyors ch fogyasztás, mert ilyenkor az izmok azt hasznosítják, amenyiben intenzív edzés volt. Tehát "semmifélekép" nem lesz eltárolva zsírként.
Reggel (meg más étkezésnél) diétában azért kell lassú ch, mert a 3-4 óra alatt mire lebomlik, talán mozogsz annyit amennyi idő alatt a szervezet elhasználja. De ha te reggel gyors ch-t viszel be, ami akár 5-20 perc alatt felszívódik, de nem használod el, akkor szépen mehet a zsírraktárokba. Ezért nem mindegy mikor milyen szénhidrátot viszel be.
Ugye kevesebb kalóriát viszel be egy nap mint amennyire szükséged lenne. Ezért fogysz. Ilyenkor nincs a szervezetnek elég energiája hogy ellássa azt, amit egész nap csinálsz, így a szükséges energiát más forrásból kell előteremtenie. Ilyen források a zsír és az izom. Edzeni meg azért kell, és az izmokat fehérjével táplálni, hogy a szervezet ne akarja az izmokat lebontani, minél inkább a zsírbontásra kell ösztönözni.
De ebből is látszik, hogy ilyen állapotban a szevezetnek csak nyűg fenntartani az izmokat, nemhogy még növekedésre is bírni.
Az izomnövekedéshez több kalóriát kell bevinni mint amenyit egy nap elhasználnál. Ilyenkor építkezik a szervezet mind izomban, mind pedig zsírban. Ilyenkor beszélünk tömegelésről (itt jönne képbe a tömegnövelő is) de viszont ilyenkor képtelenség fogyni. Egyszerűen ellentétes folyamatokról beszélünk.
Nah picit túlmeséltem már a dolgokat :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!