15 éves vagyok 1 vesével kondiba járok ha iszok fehérjét edzések után lehet valami bajom?
Szia! Nem tudom, hogy kivették vagy 1 vesével születtél, de gondolom minden évben jársz dokihoz ultrahangra . Ugyanis mindenképpen tőle kellene ezt megkérdezned!
Én is 1 vesés vagyok, nekem kivették és érdekel ez a téma, mert én is sportolok. Néztem google-ban cikkeket a kérdésedről, de nem tudom, hogy higgyek-e nekik...
18L
Kedves előző! Csak egy agyad van, ne gondolkodj vele túl sokat, mert nagyon meg fogja szegényt terhelni! Először is a fehérje már emésztés közben aminosavakra bomlik, majd bekerül a véráramba. Az szövetek (edzés után leginkább az izmok) felveszik a szükséges aminosavakat és fehérjéket építenek belőle. A felesleges aminosavakból a máj cukrot készít, ennek a mellékterméke a karbamid, amit majd a vese választ ki. Ez az egyik fő feladata, nem károsítja! A szívedet sem, hogy vért pumpál...
Nem tudni mi miatt vették ki az egyik veséjét. Valószínűleg hajlamosabb lehet bármilyen vese betegségre, ezért ellenőrzik minden évben. Nem hiszem, hogy bármelyikünk felülírhatja az orvosát. Vese betegeket egyébként is fehérje csökkentett diétára szokták fogni.
Kérdező kérdezd meg az orvosod, ő fog tuti választ adni.
Én a helyedben mindenesetre inkább természetes állapotú fehérjéket fogyasztanék, mert a kféle készítmények összetételéért nem tenném tűzbe a kezem. Tisztázatlan eredetű összetevők pedig májat is, vesét is károsíthatnak.
De legjobb, ha a kezelőorvosoddal kozultálsz.
Válasz az 1 vese kérdésre:
Az éves ellenőrzésnél bizonyára végeznek nálad teljes vérkép laborvizgálatot. Ami esetedben érdekes, az a maradéknitrogén a véredben. A fehérje és építőelemei, az aminosavak nagy része karbamiddá bomlik le, de egy része más nitrogéntartalmú vegyületekké (ezek közül a kreatinin a legérdekesebb.)Ha ezek nem szaporodnak fel nagyon, akkor az egy veséd is győzi. Erről a doki tájékoztat. De azért vigyázz vele, a magas nitrogéntartalmú ételek (sok hús, de főleg a jó finom tőmény halászlé) nem neked való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!