Teljes test edzés sorrend?
Teljes test edzést végzek, (nem vagyok kezdő, de jobban szeretem mint az osztott edzést, és úgy érzem fejlődök ezzel is). De át szeretnék térni olyan teljes testes edzésre hogy a különböző izmokra való gyakorlatok felváltva követik egymást. pl
nyomás ferde padon
állig húzás
fekvenyomás
evezés stb
Működne úgy is ha összevissza csinálnám a gyakorlatokat ?
Én nem így csinálnám mert túl sokat pihen két kör között egy izomcsoport.
Úgy jobb lenne hogy az egyikből 4x10 a másikból 4x10 stb.
Ezt hívják köredzésnek, aminek annyi az előnye, hogy pörgősebb az edzésed, így kardiovaszkuláris hatása is van.
A hátránya meg az, hogy nem éri olyan sokk az egyes izmokat, mivel túl nagy pihenő van két egyforma gyakorlat között.
Ez egyfajta kompromisszum a kardió és a tömegnövelő edzés között. Azoknak ajánlott, akiknek kevés az idejük.
Mondjuk izmot is akarnak, de állóképességet is, ezért heti három ilyen köredzéssel mindkettőre szert tesznek korlátozottabban, mintha lenne heti három súlyzós és három kardió edzésük.
Régen kenuztam, akkor télen mi is ezt csináltuk. Nem néztünk ki úgy mint a testépítők, de azért izom is volt rajtunk, állóképességünk, gyorsaságunk is volt.
Nem rossz ez az edzésmódszer sem, attól függ, hogy mi a célod?
Ez a köredzés csak akkor jó (tapasztalat) ha a gyakorlatok 1 adott izomcsoportot terhelnek.
A teljes testeset szettekkel érdemesebb.
Nincs igazad, mert ez az illető céljától függ.
Ha kardióként is fogja fel a köredzést, akkor baromira semmire nem megy azzal, hogy köredzést végez mondjuk a hátára!
A köredzésnek csak teljes testes edzésnél van értelme!
Sőt ha egy izomcsoportra csinálsz ilyen "köredzést", akkor azt nem is köredzésnek, hanem óriásszettnek hívják!
Például van egy szimpla válledzés;
3 sorozat: Vállról nyomás ülve kézisúlyzókkal
3 sorozat: Előre emelés
3 sorozat: Oldalemelés
3 sorozat: Döntött törzsű oldalemelés
Akkor ez óriásszettekben úgy néz ki, hogy elkezded csinálni a nyomást, majd pihenő nélkül előre emelést, majd pihenő nélkül oldalra, majd pihenő nélkül döntve.
És akkor ez volt egy óriásszett.
Pihensz, majd ugyanezt megcsinálod még kétszer.
Nyilván így jóval intenzívebb lesz az edzésed, hamarabb le is tudod, de nem lesz olyan hatásos tömegnövelés szempontjából, mert nem tudsz olyan nagy súlyokat használni. (ritkán persze jó így sokkolni az izmokat, de csak ritkán)
Ellenben ez kardió szempontjából meg nem jó, mert csak izmod terheled, nem az egész testedet, vagyis nem lesz akkor pulzusszámod meg semmi.
A köredzés az teljes testes kell, hogy legyen. Például;
Guggolás
Fekvenyomás
Felhúzás
Húzódzkodás
Mellről nyomás állva rúddal
Ezt csinálod meg pihenő nélkül sorban egymás után, és csinálsz mondjuk három vagy négy ilyen kört.
Ennek már kardió hatása is!
Már írtam neked, hogy a köredzés lényege, hogy az egy kompromisszum a kardióedzés és a tömegnövelő/erősítő edzés között!
Ha futsz vagy biciklizel azzal semmit sem fogsz izmosodni.
Ha csinálsz egy mell-bicepsz edzést annak meg semmilyen kardiovaszkuláris hatása nem lesz.
Ez a kettő ötvözi, és korlátozottan, de mindkettőre jó.
Pont ezért alkalmazzák mondjuk a kenusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!