Megszabad enni nyersen a tojást? Mert hallotam akik gyúrnak azoknak nagyon jó, sok benn a fehérje.
Emberek...nem hallottatok még a tiramisuról? :D:D
Az is nyers tojásból van!
Jó, lépjünk túl a szalmonellán, ha az nem érdekel:
Lépjünk most túl egy pillanatra a szalmonella veszélyén. Ma már szerencsére elég korszerű fertőtlenítési eljárásokon esik át a tojás, mire a polcokra kerül. Megjegyzem, így sem 0% az esélye a dolognak, de tény, hogy nem ez a legfontosabb probléma. Mindenesetre azt azért gondold át, mielőtt legurítod a „tojásturmixot” hogy pár nap alatt elveszíteni hónapok kemény munkáját, na az nem valami szívderítő dolog.
A fontosabb problémát az avidin nevű enzim jelenti. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban – kevesebb, mint 0,5%-át adja – hatása annál problémásabb.
Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk. Egy-nulla a főtt tojás javára.
Mi jöhet még? Hiszen egy „sima kis vitaminhiányt” még sajnos sokan figyelmen kívül hagynának, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja... Nos, a kellemetlenebb hír – legalábbis a mi szemszögünkből – hogy a tojásferhérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő. A hő hatására ezek az emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódnak, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat. Kettő-nulla a főtt tojás javára.
Végezetül pedig számoljunk egy kicsit! Egy tojás legyen mondjuk 30 Ft (jelenlegi árakat figyelembe véve). Egy tojásban kb 6-7g fehérje van. Egy turmixban nem baj, ha van kb 30g fehérje, persze az egyéni szükségletek függvényében. 5 egész tojás, az tehát 150 Ft – alsó hangon – és akkor még nem is vettük figyelembe, hogy nem tanácsos az összes sárgáját beletenni, koleszterintartalma miatt. Aki több fehérjét szeretne beletenni annak még több tojást kell beáldoznia egy 30g-os fehérje adag biztosítása érdekében. Legyen mondjuk 8 db, az 240 Ft. (Már csak zárójelben jegyezzük, meg, hogy ezzel meg az az apró probléma van, hogy a fehérjefrakció értékesebb részei pont a sárgájában találhatók)
Szoktunk nyersen tojást fogyasztani, süteményekben. Pl. a tiramisu tényleg jó példa, de mások is vannak.
Ettől függetlenül, magában sosem enném meg... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!