Heti 4-6 sorozat elég, vagy legyen meg minimum a 8-10?
Hetente kétszer, nagyon ritkán heti háromszor edzek minden izomra, aztán ha totális bukásig viszem a sorozatokat, akkor 2-3 sorozatnál egyszerűen nem megy több. Ez így kb 4-6 sorozat/hét ami bitang intenzív, csak "kevés". Vagy álljak meg bukás előtt 2-3 ismétléssel, és menjen 5 sorozat? Így meglenne a heti 10, de ez meg nem annyira intenzív. Illetve a progressziót sem tudom annyira így nyomon követni.
Melyik a fontosabb? Intenzitás vagy volumen? Hogy csináljam?
(Nem szteroidozom és nem is szeretnék.)
Ezzel vitatkoznék.
Az intenzitás a használt súly. Nincs különbség aközött, hogy 60kg-mal végzel valamit bukásig (pl fekvenyomás), vagy 100kg-mal. Az ismétlések fognak itt csak változni, ellenben az ugyanolyan effort miatt ugyanaz lesz a hipertrófia is.
Hogy mennyi ismétlésre vagy bukástól. Az effort lehet magas bármilyen súllyal:)
Akik pedig lepontozták a 11# válaszom, azoknak pedig tanulást ebben a sportban, merthogy egy 50kg fekvenyomás RPE 9 ugyanaz, mint egy 100kg fekvenyomás RPE 9.
Az izom szerintetek tud számolni? Látja, hogy hány kg van a rúdon? :D
Szerintem nem véletlen lett lepontozva a 11. és a 13. válaszod. Az intenzitás azt jelöli, milyen közel vagy az egyismétléses maxodhoz, lényegében igen, ahogy írtad, a használt súly. Csakhogy naturálban az 1RM minimum 70-75%-ával kéne végezned a gyakorlatokat (koxszal ez a szám kevesebb), hogy az stimulust adjon az izomzatnak. Ha a használt súlyod kuka, akkor veszett fejsze minden további erőfeszítés. Ahogy írtad, az izom nem tud számolni. Nem hát, kizárólag a terhelést érzékeli, tehát, ha neked fekvenyomásnál 120 kg az 1RM, akkor 100 kg, 6 ismétléssel, Rpe9-be fog stimulust adni, mivel kellően nagy volt a súly. De 50 kg, 42 ismétléssel, Rpe9-be az lótúró, mivel harmatgyenge az intenzitásod, a használt súlyod az 1RM 50%-át sem éri el. Ha ez működne, akkor súly se kéne a fekvenyomó rúdra, csak a natúr 20 kilós rúddal csinálok 357 db ismétlést Rpe9-be, és akkor ugyanúgy 1-el a bukás előtt álltam meg, mintha 100 kilóba nyomtam volna 6-ot. Szerintem érződik, hogy mintha nem ugyanaz a kategória lenne a kettő.
Az már egy más kérdés, hogy minél több ismétlést csinálsz, annál nehezebben fogod tudni megítélni, mikor vagy Rpe9-nél, ez pl. az egyik indok arra, miért nincs értelme 10-12 ismétlés fölé menni.
Persze, maximálian egyetértek és igazad van. A válaszaim mondanivalója az lett volna, hogy a fejlődéshez az effortot nem lehet elengedni. Nincs effort, nincs eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!