Miért tartunk itt még mindig testépítésben? Miért hiszik azt az emberek, hogy, aki nem 120kg romszárazon, az nem is ért hozzá?
Nagyon sokszor előfordult már velem, hogy az elméleti tudásomat kellett bizonygatni, csak azért, mert nem nézek ki testépítőnek.
Próbálok embereknek segíteni, tanulmányokkal alátámasztani dolgokat.
A minap épp ez történt instagrammon. Egy srác egy posztban érdeklődött, hogy mit kellene tennie, ha izomépítés a célja.
Összefoglaltam mindent, tanulmányokra is hivatkozva. Rögtön betámadtak a 40 éves kokszos emberek, hogy miért én oktatok itt úgy, hogy nem nézek ki sehogy? (hozzáteszem, hogy ők a tipikus bcaa, glutamin kombót ajánlották neki, napi 2kg hússal, rizzsel és brokkolival, de a kedvencem a napi 3 fehérjeturmix volt)
Az emberek miért gondolják azt, hogy a kinézet egyenesen arányos a tudással? A régi testépítők ékes példája ennek: Jay Cutler kifejezetten hülye volt a testépítéshez(ezt Ő is mondta), mégis izmos volt. Neki csak arra volt szüksége, hogy megmondják mit csináljon, azaz volt egy edzője. De az edzője sem nézett ki úgy, mint Ő, hiába ott volt az elméleti tudása.
Valóban nem nézek ki testépítőnek, de közelében sem vagyok egy kezdőnek sem.. Komolyan ennyire le vagyunk itthon maradva, hogy nem képesek befogadni az emberek egy olyantól az információt, aki nem testépítő?
Nagyon sok tanulmánynak más az eredménye, viszont ezek nem megcáfolják egymást. Lehet valaki elkezd gyúrni olyan módszerrel amivel sokan nem értenek egyet, és olyan izomtömeget épít fel, hogy szemkápráztató. Lehet másnak meg ez nem működik, vagy más technika működik, vagy a genetikája miatt nem igazán tud izmot építeni. Minden opció lehetséges, és mindre készülhetett már tanulmány, ami igazolja ezeket egyesével bizonyos embereknél.
A cél lehet azonos, de az odáig vezető út simán lehet más, ráadásul egyénileg elég elérő lehet az ember.
Itt inkább a hitelesség a kérdés. Egy olyan emberben talán jobban megbíznak, aki vélhetően tapasztalt, átélte az izomépítés folyamatát, talán kipróbált néhány módszert és első kézből tudja mit beszélt, és a testén viseli a bizonyítékot, hogy működik amit állít. Így egyébként ha amiket mondasz, még igaz is, és komoly tekintéllyel bíró emberek állították, a te személyed hitelteleníti el a dolgot az ő szemükben.
"Próbálok embereknek segíteni, tanulmányokkal alátámasztani dolgokat."
Az a helyzet, hogy értelmetlen mindenkivel jófejeskedni. Felesleges olyanoknak segíteni, akik hülyék, vagy nem hajlandók befogadni értelmes dolgokat.
Mióta edzel? Hány éves vagy?
Azért a 40 éves koxos embereket sem nevezhetjük hitelesnek. Igen ők nagyon szeretik osztani az észt a termekben is,de néha akkora baromságot mondanak hogy fogom a fejem.
Hiteles az aki tudja az edzéselméletet,edzésgyakorlatot,a biológiai folyamatot,anatómiát,táplálkozásban is jártas. A legfontosabb meg a személyreszabottság.
Na meg tud bánni az emberekkel. Baxhatja ő a telikoxolt 120 kilós testét,ha a klienssel nem tud bánni. Lattam már olyat hogy a modor miatt a vendég többet nem is ment.
Bcaa,glutamin,csirke rizs kombó... Ez aztán a szakértelem. Inkább egy jó kis vitaminpak így télire...
Az étrendnek meg nem csak ebből kell állnia. Nem jó az egyoldalúság. A szervezet előbb utóbb meg fogja "köszönni". Nem beszélve arról hogy egy idő után tuti öklendezve fogja enni. Változatos étrend is létezik célhoz megfelelő makrokkal.
Egy sportos alkat elég amúgy.. De néhány edzőnek még az sincs,mégis tud változásokat felmutatni edzettjein.
Itt nem a segítség kérővel volt a probléma, hanem az okoskodó emberekkel.
"és komoly tekintéllyel bíró emberek állították"
Dehogy, valami random emberek voltak, természetesen nem naturálok. Egyetlen 1 érvet nem tudtak felhozni, csak azt, hogy fiatal vagyok és nem nézek ki testépítőnek, így ne okoskodjak.
Aláírom, hogy a tanulmányok nem mindig valósak, mert minden ember más, viszont egy nagyon jó kiindulópont lehet, főleg egy kezdő számára. Nem olyanokat írtam, hogy "csinálj 12 szettet mert a tanulmányok szerint ez egy varázsszám", hanem, hogy pl tapasztalja ki, indítson 6-8 szettel, és növelje, ameddig tud regenerálódni, legyen alacsonyabb többletben a minél kevesebb zsír felszedése miatt, aludjon eleget és kerülje a felesleges táplálékkiegészítőket, amiket Ők ajánlottak. (bcaa, glutamin, l-karnitin :D )
Csak szomorú, hogy olyan emberek próbálnak oktatni, akik valóban izmosak(cuccal természetesen), de sík hülyék hozzá és le vannak ragadva a napi 3 fehérjeturmix és 2kg hús csirke rizzsel mentalitásban.
Miközben én pedig épp azt mondtam, hogy nem kell 3 turmix, ha tudod fedezni a napi beviteled. Szóval olyan alapvető információhiány van jelen, hogy az valami hihetetlen, és egyben szomorú is.
3#
"Hiteles az aki tudja az edzéselméletet,edzésgyakorlatot,a biológiai folyamatot,anatómiát,táplálkozásban is jártas."
Edzéselmélettel tisztában vagyok, anatómia is megy, tudom mi hol ered, tapad, ezek alapján tudom, hogy milyen mozgásmintákkal lehet a legjobban megdolgoztatni egy adott izomcsoportot. Táplálkozásban is jártas vagyok és nem a csirke+rizs kombónál vagyok leragadva..
Fiatal vagyok, 20 éves leszek, -35kg van a hátam mögött, ez volt lassan 3 éve. Szóval, ezek alapján tényleg nem leszek hiteles, viszont az elméleti tudásom az garantáltan a többszöröse, mint ezeknek az embereknek.. Ez a sport az életemet változtatta meg, és szeretnék segíteni az embereknek, mert tudom, hogy milyen nehéz egyedül elkezdeni és milyen hasznos lett volna, ha van valaki, aki tanácsokkal lát el. Ennyi a célom, de úgy látszik, hogy mindig lesznek idióták..
Viszont, akik befogadják, azok általában elégedettek, eddig 2 olyan ember volt, akik odajöttek hozzám, hogy "mióta rád hallgatok sokkal jobban fejlődök".. Már emiatt megéri.
felesleges pazarolni az energiát tanácsadással.
aki 2023-ban nem tud magától utánnanézni hogy mit hogy csináljon hogy izmos legyen, azt nem érdekli igazán a dolog, csak egy ilyen átmeneti hóbort ez a számára.
de mi az h 3 turmix?
3x15gramm vagy 3x150gramm fehérje???ilyen faságokat is ki mond
Jay Cutler rommá volt koxolva, azért nyert 4x Mr Olympia címet.
A tanulmányokat meg felejtsd el! Nagy divat ma dobálózni velük, de óránként jön ki egy tanulmány, szerinted mennyire hitelesek? Ellenőrzi őket bárki is? Dehogy!
"eddig 2 olyan ember volt, akik odajöttek hozzám, hogy "mióta rád hallgatok sokkal jobban fejlődök".."
- Na akkor van pozitív visszajelzés.
A gond az hogy pár éve valóban lehetett bárki személyi edző képesítéssel. Úgy tudom a Sportoktató (testépítés-fitness) képzéshez nem kellett érettségi vizsga,így mindenféle jött-ment 8 általános,de még írástudatlan ember mehetett képzésre, pénzért papírt hozzávágva. El nem tudom képzelni milyen fajta képzést kaphattak,és ma milyen tudást adnak át az edzeteknek. Ma már a szakképzés szigorításával hálistennek nincs ez,bár még mindig vannak hiányosságok szerintem.
Ha ennyire jól megy neked ez, akkor vágj bele valami Fitness képzésbe és szerezz képesítést,ha összejön több kuncsaft akkor már nyert ügyed van és tudsz hivtalosan is edzeni.
Ismerős szitu amúgy,mondjuk nekem sincs koxos alkatom, 8 éve edzek, csak egy egyszerű sportos,de már én is megkaptam a "nagyoktól" hogy mit akarok én? Edző lenni?
Segíteni viszont csak azoknak lehet akik befogadják. Sajnos pont a 15-16 éves korosztály többsége, az akiknek hatalmas téveszméi vannak az edzésről. És hallgatnak inkább az általad említett baromságot beszélő koxos állatokra mert hogy "ők nagyok én is olyan akarok lenni"... Ja,járnak vagy 1 hónapot "edzeni" azt viszlát.. Hány ilyennel találkoztam... Nevetségesek ezek a kisgyerekek is...
Ha nekem választanom kéne, tuti nem egy hegyomláshoz járnék hanem egy normál alkatú edzőhöz aki a fent leírtakkal tisztában van. Felesleges ezen rágóznod mert pár koxos barom beszólt,a terembe is szarunk az ilyenekre. Max csak kiröhögöm az ilyet aki okoskodik, nulla éssszel, tipikus izomagyként..
"sokszor előfordult már velem, hogy az elméleti tudásomat kellett bizonygatni"
Itt a baj. Ha nem ez a foglalkozásod, nem vagy személyi edző, nem vagy gyógytornász, nem vagy dietetikus, nem vagy kutató, akkor minek kell ilyen meddő dolgokba beleállni, amikor te is tudod, hogy az ilyen embereknek bármilyen szakmai előadást tarthatsz, ők akkor is csirke, rizs, BCAA, shopbuilder?
"Próbálok embereknek segíteni, tanulmányokkal alátámasztani dolgokat"
Ez a másik hiba. Majd ha megfizetik, akkor segítesz annak, aki felkér téged. Én is éveket elcsesztem arra az életemből, hogy ingyen programoztam edzést, ingyen szabtam egyénre diétát, ingyen segítettem sérülteknek a rehabilitációban, és pont annyira is becsülték meg a munkám. Sosem térült meg. Ez egy genyó világ, szokd meg a valóságot.
"minap épp ez történt instagrammon"
Azon ne lepődj meg, ha az instagram kommentmezőjébe kezded el tanulmányokra hivatkozva tolni a tudóst, akkor senki nem fog komolyan venni, és beléd fognak kötni.
"ennyire le vagyunk itthon maradva"
Nehogy azt hidd, hogy külföldön más a helyzet. Ott is ugyanez a mentalitás van, ott is ugyanez a két véglet. Vannak a gyúrós jancsik, akik 30 éves tévhitek alapján gondolkodnak edzésről és kajálásról, ezért közülük csak az néz ki valahogy, aki cuccol. És vannak az újhullámos trendi professzorok, akik az összes PubMed metaanalízist elolvasták, az összes Jeff Nippard videót megnézték, napi 2 órát mobilizálnak, mindent tudnak az anatómiáról és a dietetikáról, tökéletes a regenerációjuk, tökéletes az étrendjük, csak éppen az edzésmunka és a kitartás lószar, ezért tizede annyira erősek/izmosak a gyakorlatban, mint amennyire demonstrálják, hogy szakértők elméletben. A kettő között se itthon, se külföldön nincs átmenet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!