Ennek az edzéstervnek lenne értelme?
Egy bicepsz edzésről lenne szó.
2db 5kg kézisulyzóm van itthon.
A gyakorlatok a következőek:12db bicep curl lentről “félig” aztán “féltől” teljesen hogy az alkar majdnem hozzáérjen a bicepszhez(12) aztán pedig teljesen lentről addig hogy az alkar meg a bicepsz között csak kis hely maradjon(12). Majd ezt a másik karral.Ugyanannyi ismétlésszámmal.
Ezt heti 5x csinálnám, szeretnék nagyobb bicepszeket. Ennek az edzésnek van értelme?
Nem attól lesz értelme, hogy te ,,félig" vagy ,,féltől" engeded, teljesen, vagy akárhogy.
Nincs semmi progresszió. 5 kilós kézisúlyzó bicepszre édeskevés, ezzel te nem fogsz izmot építeni. Ha most még esetleg gondot is okoz az utolsó 1-2 ismétlés, pár hét múlva röhögve fogod dobálni ezt a súlyt.
#2 vagyok
Utólag visszaolvasva kissé félreérthető voltam, ne haragudj. Önmagában nem az 5 kilós súlyzóval van a baj, hanem a progresszió hiányával. Ez a súly már valószínűleg neked is túl könnyű, ha 12 ismétlést lenyomsz 5 sorozatban.
A lényeg, hogy fokozatosan emelj a súlyon. Ha egy adott súllyal már megy SZABÁLYOSAN a 8-12 ismétlés, én akkor szoktam addig emelni a súlyon, ameddig csak 6 szabályos ismétlést tudok megcsinálni. Így tovább...
Hosszútávon egy adott, fixált súllyal nem fogsz tudni elegendő terhelést okozni az izmaidnak.
Mindennek van értelme, ha tudsz fejlődni és tudod növelni a terhelést -> progresszió.
5 sorozatban 12 ismétlés ez a tipikus 5x12 shopbuilderes edzésterv nagy része, RPE -100-zal.
Nem sok. De a komolyabb része, az egészég, mert mindig az a legfontosabb. Ha a tricepsz (ami egyébként nagyobb, mint a bicepsz) elmarad, akkor nem lesz meg a felkarodban az egyensúly. Amikor a bicepsz összehúzódik, a tricepsz nyúlik, aztán fordítva, így dolgoznak együtt. Jobb esetben csak a könyököd fog romlani, rosszabb esetben a vállak is.
Ugyan ilyen rossz helyzet, amikor valaki csak mellre gyúr. Eredménye, hogy a vállakat előre húzza, előre görnyedt testtartás, nem is ritka. Ezért fontos a hát izmok megedzése is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!