Ezzel túl tudom magam már edzeni?
Kezdő vagyok, 2-3 hónapja kezdtem el az edzést. Írattam személyi edzővel edzéstervet.
5 napos tervet írt.
Hétfő az mell hát has
Mindenre 3-4 gyakorlat van.
Kedd bicepsz tricepsz 3-3 gyakorlat.
Szerda az láb váll has. 3-4 gyakorlatok.
Csütörtök az ugyan az mint hétfő, csak nincs has benne.
Péntek az meg ugyan az mint kedd, csak itt van 20 perc kardió hozzá. Ezt a tervet nyomom. Nagyjából 2 órát vesz igénybe egy edzés. De sokszor belelendülök és kicsit többeket is csinálok mint ami fel van írva a tervbe, plusz van hogy néha még egy egy plusz gyakorlatot is beiktatok.
Ezzel túl lehet edzeni kezdőként magam? Én egy kicsit soknak érzem 5 napot egyhuzamban menni. De viszont jól fejlődök, meg vagyok elégedve a fejlődésemmel.
Félreértés ne essék. Pont hogy nem akarom túl edzeni magam. Ezért félek kicsit, hogy kezdőként ez nem sok e?
Mert rengetegen heti 3 napot ajánlanak csak, esetleg 4 et.
Úgy néz ki egy hétfői nap, hogy fekvenyomás 4x12. Itt sokszor 6-7 sorozatot csinálok. Majd ugyan ez csak döntött padon. Itt 6x8 van felírva, aztán tárogatás 6x8 majd döntött padon egy kezes súlyzókkal fekvenyomás 6x8.
Hátra lehúzás csigán, 4x12
Döntött törzsű evezés csigán 6x8
Fűrészelés 4x10
Hasra meg felülés 4x20
Hasprés 4x15
És twister 4x50.
Igaza volt annak a rengeteg embernek, naturálban heti 3, max 4 edzés elegendő. Nem fogsz jobban fejlődni, ha rommá edzed magad, csak a regeneráció idődet tolod ki.
Szerintem sok ez, amit az edződ írt, eszembe nem jutna 4 gyakorlatot csinálni mellre, hetente 2-szer. Persze koxszal működhet. De ő a szakember, neki kell tudni.🙃
Leírom századjára is, mert, ha már 1 embernek segítek, már megérte.
Szóval:
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a terv csak pénzkidobás volt.
Azt hiszed, hogy jó, mert fejlődsz tőle, pedig csak annyi áll a háttérben, hogy kezdőként mindentől, meg a legrosszabb tervtől is fejlődsz.
Volt egy kérdés, hogy érdemes-e személyi edzőt fogadni. Ott kifejtettem a véleményem és köztük volt az is, hogy az itthoni személyi edzők 99%-a egy 3 hónapos okj-n szerezte meg a papírt (amivel nem lenne probléma, mert a tudás számít) le van maradva tudásban 15 évvel és nem képes fejlődni.
Szerinted ez a terv mitől lett személyre szabva? Ismer téged? Ismeri a regenerációs igényeidet? Ismeri a terhelhetőséged? Ezt nem lehet ránézésre megállapítani, szóval, ha nem konzultáltál előtte pár hétig és nem mérte fel az állapotodat, akkor csak oda dobott neked egy olyan "tervet", amit mindenki másnak is odaad.
De, hogy ne csak okoskodjak, hanem valami szakmait is hozzátegyek, elmondom mi is a probléma.
Ahogy látom, minden izom heti 2x van megeddzve, ez az egy dolog pozitívum.
Mellre csinálsz, ha jól számolom 44 sorozatot (a sokszor 6 7 sorozatot csinálok dolgot nem értem, de ha azt is beleszámoljuk, akkor 46-47 sorozatod van mellre) hisz hétfőn és csütörtökön is mellezel.
Hátra 2x16 sorozat. Ez 32 sorozat. Rengeteg.
Kar/váll/láb nem tudom mennyi, mert nem írtad. De gondolom az sem túl jó, a mell és hát alapján.
Na most az a helyzet, hogy tanulmányok alapján 10 és 20 sorozat között tud valaki izmot építeni (ez nem jelenti azt, hogy 9 és 21 sorozattal ne lehetne, de ez a 10-20 sorozat egy olyan szám, ami a legtöbb embernek bejön)
Naturálban ez a szám nagyobb izomcsoportokra 14, maximum 15 (lehet velem vitatkozni, de, aki ennél többet csinál, annak nem intenzív az edzése)
Dobd ki az edzéstervet a kukába, és többet ne költs ilyenekre. Legalább jó tanuló pénz volt ez most neked.
Legyen mellre 12 sorozatod,
hátra mehet 15,
combfeszítő 12,
combhajlító 9,
bicepsz/tricepsz 9
Hangsúlyozom, hogy nincsenek varázsszámok, amik mindenkire érvényesek. Ez is csak látatlanban egy tipp, amit írtam mert nem ismerlek, nem ismerem a regenerációs igényeid, nem ismerem a terhelhetőséged, de több, mint valószínű, hogy a fenti számok jobban illenek hozzád, mint, amit a trehány edződ írt.
Ami a napokat illeti pedig:
Naturálban nálam a plafon 5 nap edzés, de az úgy, hogy a harmadik nap után kötelezően tartok 1 pihenőnapot.
Akiket látsz, hogy heti 6 napot edzenek, azok vagy mesterien tudnak edzést programozni, vagy nem naturálok. (A nem naturáloknak sokkal jobb a regenerációjuk, szóval, amikor olyat látsz, hogy szteroidos emberkék heti 6-7 napot tudnak edzeni, az ezért van. + ők sokkal többet bírnak, több sorozat, jobb terhelhetőség. Pontosan ezért nem kell a testépítők edzéstervét lemásolni, mert a naturál és nem naturál edzés/testépítés körülbelül két különböző sport.)
Szóval, ha szeretnél 5 edzést csinálni, azzal nincs baj. Azzal van baj, hogy egymás után 5 napot letolsz. A harmadik nap után mindenképp kellene 1 pihenő.
Pl hétfőtől szerdáig edzel, csütörtök pihenés, péntek szombat edzés. (Én így edzek jelenleg, de nem kizárt, hogy váltok 4 edzésre)
Ha rám hallgatsz, akkor alsótest-felsőtest felosztásra válts.
Hétfő: Alsótest (érthetőbben: láb), ahol 2 gyakorlat combfeszítő fókusz, 3-3 sorozattal. 1 gyakorlat combhajlítás 4 sorozat és vádli 4 sorozat.
Kedd: Felsőtest, ahol 2 mell gyakorlatot van 3-3 sorozattal, 2 hát gyakorlatod van 3-3 sorozattal, 1 oldalsó váll gyakorlatod 4 sorozattal, 1 bicepsz 4 sorozattal és 1 tricepsz 4 sorozattal.
Szerda: Pihenő
Csütörtök: Láb
Péntek: Felsőtest
Ez így mellre 12 sorozat, hátra 12 sorozat, tricepsz 8 sorozat, bicepsz 8 sorozat, oldalsó váll 8 sorozat. (Elülső váll nem fontos, mert minden nyomásnál kap terhelést)
Lábat pedig nehéz szétszedni, de 12 combfeszítő, 8 hajlító, 8 vádli.
Ennek elégnek kell lennie, HA intenzív az edzések.
Ismétlésszám tökmindegy, de 12 felé ne nagyon menj (mehet 20 ismétlés is, de az a baj a nagy ismétlésszámokkal, hogy annál nagyobb az esélye, hogy nem bukásig edzel.) Legyen kihívás az edzés, azaz az utolsó sorozatban az utolsó ismétlések nehezek legyenek.
(Olvass egy kicsit az RPE skáláról. Első és második sorozat legyen RPE 8, utolsó pedig RPE 9)
Sok sikert, remélem tudtam segíteni!
Köszi a válaszokat. Mind hasznos volt.
4 es válaszoló. Köszi a hosszú kifejtést. Viszont volna még kérdésem ezügyben. Tehát te nagyon kevés gyakorlatszámot ajánlasz, kevés sorozattal, de sokféle izom dolgoztatását.
Nekem ez azért fura,.mert pl tricepszre 1 gyakorlat. Mindig mást csináljak akkor, vagy ezt hogy értelmezzem? Mert az én edzéstervemben tricepszre van 3 gyakorlat. Tolódzkodás,. Aztán csigán letolás rúddal, majd kötéllel. Mindegyik gyakorlat kissé különböző módon dolgozza meg a tricepszet, külső fej belső fej stb stb. Ha egy gyakorlatot nyomok csak akkor nem érek körbe minden oldalról. Persze lehet A meg B hét és akkor különbözőket csinálni vagy ezt sokféleképpen lehet variálni, de ezzel az a másik bajom hogy így egy edzésen sok gépet kell körbejárnom, és párban edzünk, sokat kell várni akkor, mert minden gépből csak egy van vagy max 2. Ez kisebb terem, sokan vagyunk, nem tudok rohangálni a gépek közt 10 percenként. Ezért én úgy gondolom hogy mégis maradnék az eddigi felosztásnál, viszont a gyakorlatok számát is meghagynám, csak a sorozatok számát lecsökkenteném, az ilyen 6 sorozatokat max 4 re vagy 3 ra, és akkor egyik gyakorlatot sem hagyom ki amit igényel a mell, mert hát most mit hagyjak ki? Fekvenyomás kell, döntött pados fekvenyomás kell, tárogatás kell. Plusz még van a döntött padon 1 kezes súlyzókkal fekvenyomás, ezt pl ki lehetne hagyni, de sokat számít elvileg erőben, tartó, stabilizáló izmok sokat erősödnek tőle. Inkább lecsökkentem akkor max 4 re. 4x4 az 16 sorozat. 32 akkor egy héten. Ami szerintetek még mindig rengeteg. De én meg úgy érzem hogy kell, mert akkor durran be igazán az izmom, ha ezeken végigmegyek.
A személyi edző aki írta, az nem egy friss újonc a szakmában. Nem okj n szerezte 3 hónap alatt. Már az apja is testépítő volt, és az edző is az. Ki van pattintva még 50 évesen is. Saját terme van, rengeteg kupát nyert versenyeken is és személyi edzőként is. De valóban nem csinált semmiféle komolyabb állapotfelmérést.
Annyit mondott erre az edzéstervre hogy ő is ezt nyomja nagyjából.
Attól, hogy az edződ testépítő, meg ki van pattintva 50 évesen, az nem azért van, mert ért hozzá, hanem mert tele van nyomva szteroiddal. Ennyi a titka.
Nem ért hozzá, mert, ha értene hozzá nem adott volna ilyen edzéstervet. Én nem vagyok testépítő, nem vagyok kigyúrva, mégis bátran kimerem jelenteni azt, hogy a tudásom fényévekkel jobb, mint az edződé.
Bármilyen tricepsz gyakorlatot csinálsz, nincs olyan, hogy ez meg az jobban dolgoztat ezt meg azt. Nem fejleszted jobban egy adott gyakorlattal a tricepszed külső részét, csak a többit kevésbé.
Tricepszre 2 gyakorlat elég, egy egykezes tricepsz nyújtás és bármilyen fej fölött végzett tricepsz mozdulat ennyi.
Magyarázd el, hogy miért van szükséged 3 felé fekvenyomásra?
Nem fogod a ferdepados nyomással a melled felső részét jobban edzeni. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy ugyanolyan terhelést adsz sima fekvenyomással a melled felső részének, mint a döntött padossal.
Stabilizáló izmok? Kitudnád ezt fejteni, hogy szerinted mit jelent? Aki a stabilizáló izmokra hagyatkozik, az valójában nem is tudja, hogy nincsenek ilyenek.
Nem én ajánlok kevés gyakorlatot, hanem ez a normális.
Ha továbbra is 32 sorozatokat csinálsz 1 héten, akkor gratulálok, de semmi nem lesz belőled edzést tekintve.
12 sorozat naturálban elég, de, ha képtelen vagy hinni nekem, akkor azt csinálsz, amit akarsz. Én próbálok segíteni, de, ha még mindig azon a szinten vannak leragadva az emberek, hogy szteroidos testépítőkre kell hallgatni, akkor nincs miről beszélni.
A bedurranás az edzésben semmit nem jelent. Úgy, ahogyan az izomérzet sem.
Tudok úgy 3x5-t fekvenyomni 100kgba, hogy ne érezzem, hogy bedurran a mellem, és tudok csinálni 100db fekvőtámaszt is, amivel be fog durranni a mellem. Szerinted melyikkel fogok jobban izmot építeni?
Hallgass rájuk, csináld azt, akit Ők mondanak. Szimplán csak a tanulmányokkal mentek szembe.
Remélem egyszer rájöttök, hogy csak az időtöket raboljátok és a pénzeteket adjátok oda trehány, hozzá nem értő embereknek.
Én tudok tanulmányokra hivatkozni. A te edződ mire tud?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!