Tényleg csak az számítana, hogy minél nagyobb súllyal edzek, meg minél több volument csináljak?
Az elmúlt időben úgy edzettem, hogy minden gyakorlatot nagyon kontrolláltan, lassan csináltam. Kb. 3 másodperc negatív 1 másodperc megállítás, 1-2 másodperc pozitív szakasz. Így egy ismétlés kb. 5 másodperc volt, és egy sorozat 40-50 másodpercet is kitett amíg végrehajtottam.
Olvastam, hogy nem jó az ha csak azért csökkentem a használt súlyt, hogy lasabban csináljam a gyakorlatot, ezért a fent említett dolgot elhagytam.
Most szinte minden gyakorlatomat 5 - 15 kg-mal többel csinálom mint ezelőtt, viszont most gyorsan hajtom végre. Kb. 2 másodperc egy ismétlés és olyan mintha pattintanám a súlyt pl. fekvenyomásnál.
Azonban most nem érzem azt, mint ezelőtt, eddig edzés után mindig fáradtnak éreztem az izmomat, és éreztem, hogy dolgozik a gyakorlatok közben, izomlázam is mindig volt.
Azonban azóta hogy növeltem a súlyon és minél nagyobb súlyt akarok kinyomni minél gyorsabban, azóta nincs ez az érzés.
Tényleg helyes volt növelnem a súlyon, hogy így nagyobb súllyal de gyorsabban menjen a lassú, kontrollált, de kisebb súly helyett?
Ha igen, akkor a nagyobb súlytól miért nincs meg ez az érzés?
Naturálban (gondolom az vagy) legalább az egyismétléses maxod 70-80%-ával kell (kéne) edzeni, hogy a testedet új izomszövet építésére kényszerítsd. Tehát igen, minél nagyobb a súly, annál jobb. Ezért van az hogy sokan csinálnak 12-15 ismétlést, de úgy hogy még bírnának párat, és 5 év múlva ugyanúgy néznek ki, mint amikor elkezdték.
A volumen pedig naturálban hetente olyan 10-12 munkasorozat, kox használattal 10-20. Persze lehet csinálni naturálban is 15-öt, de attól már nem fogsz jobban fejlődni, csak a regeneráció idődet tolod ki, ezért nem a legjobb felosztás naturálban a bro split.
Mind2 esetben ugyanannyi volument csináltam, ugyanaz volt az edzéstervem.
Illetve a használt súly is mind2 esetben az 1 ismétlés 70%-a felett volt.
Annyi hogy az első esetben lassan és kontrolláltan csináltam, hogy mondjak egy példát, 70kg-mal nyomtam fekve 8 ismétlést, ahol a 8. ismétlés már majdnem bukás volt, a súlyt könnyűnek éreztem, viszont lassan csináltam vele a gyakorlatot, egy ismétlés 5 másodperc is volt.
Mostanában viszont felpakoltam 82,5kg-ra (1 hét telt el úgy). Ugyanúgy 8 ismétlés megy mint 70kg-mal, de most gyorsan csinálom az ismétléseket, kb. 2 másodperc egy ismétlés, gyorsan engedem le a súlyt és gyorsan nyomom ki, szinte meg sem állítom a holtponton.
Így ha gyorsan csinálom ennyivel nagyobb súllyal tudom csinálni ugyanannyi ismétlést. Viszont nem érzem azt hogy elfáradna az izmom, illetve dolgozna, izomláz sincs, míg amikor lassan csináltam akkor mindig éreztem hogy dolgozik az izom és mindig volt izomláz is.
"minden gyakorlatot nagyon kontrolláltan, lassan csináltam. Kb. 3 másodperc negatív 1 másodperc megállítás, 1-2 másodperc pozitív szakasz."
Ez lenne a normális izomépítésnél.
"Olvastam, hogy nem jó az ha csak azért csökkentem a használt súlyt, hogy lasabban csináljam a gyakorlatot, ezért a fent említett dolgot elhagytam."
1.: kivitelezés
2.: használt súly.
Mindig több izmot fogsz építeni azzal, ha tökéletes a kivitelezés a legnagyobb súly mellett, mint még ennél is nagyobb súlyt használni, de rosszabb kivitelezéssel.
A tested szerinted tudja, hogy te 70kgval nyomtál fekve, vagy 82,5kgval? Ő csak a terhelést érzi, ami a 82,5kgos megoldással kevesebb volt.
"izomlázam is mindig volt."
Az izomláz és izomérzet semmit nem jelent a testépítésben.
Tudok úgy fekvenyomni 3x5-t 100 kilóba, hogy ne érezzem azt, hogy dolgozik a mellem, és tudok lenyomni 100 fekvőt is de cserébe lenne izomérzet és bedurranás. Szerinted melyikkel építek több izmot?
Összegezve: Először a tökéletes kivitelezés legyen meg, és utána növeld a súlyt addig, ameddig ez a tökéletes kivitelezés még tart. Az első és utolsó ismétlésed technikája/formája ugyanúgy nézzen ki, ne csalj bele.
Gyakorlatilag, ha úgy emelsz súlyt, hogy romlott a kivitelezés, akkor adtál a sz*rnak egy pofot és semmit nem értél el vele.
Ezt ki kell tapasztalnod. Nincs mindenkire érvényes szabály! Mindenki teste más és máshogy működik/reagál.
Én fél évente cserélem ezt a kettőt, fél év lassú koncentrált, fél év pumpálós. Nekem az utóbbi jobban bejött egyébként, gyorsabban fejlődök ez alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!