Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Nagyjából mennyi tömegelés...

Nagyjából mennyi tömegelés után van értelme elkezdeni visszafogyni?

Figyelt kérdés

Szóval ez egy elméleti általános kérdés.

Kb 6 hete kezdtem el edzeni, 86 kilósan kezdtem, 25 évesen, 190 centi magassággal. Naponta 3 ezer kalóriát viszek be, és nagyjából 170-200 gramm közti fehérjét. Szépen látom is magamon a fejlődést, pedig még csak 6 hete csinálom, heti 3-4 edzéssel. Viszont ez a 6 hét alatt feljött úgy 3 kg, ami ugye természetes ilyenkor, de drasztikusan nől a hasam is hozzá, így nem lesz jó a forma nyáron. Elméletileg nyárig simán felszednék vagy 10 kilót. De akkor már hordó leszek. Mikor van értelme elkezdeni visszafogyni? Ha folytatom az eddigit áprilisig, majd áprilisban visszaveszem a kaját olyan 1500 kalóriára, fehérjéből viszont továbbra is beviszem a 150-200 grammot, annak úgy lehet értelme? Mert akkor volna úgy bő 3 hónapom tömegelni. Azidő alatt fel lehet szedni annyi izmot, hogy onnantól elkezdhessek leadni pár kilót? Áprilisban elkezdek fogyni, akkor júniusra lazán visszafogyok. Nekem rohadt könnyen megy a fogyás, csak ugye nem akarom azt sem hogy eltűnjön az az izom amit össze kalapálok addig. Nagyjából hogyan működik ez a dolog? Kezdő vagyok. Ha esetleg tudtok ajánlani egy cikket vagy egy könyvet a témában, azt is szívesen veszem. Köszi.

2022. dec. 14. 18:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%

A képlet nem túl bonyolult, túl sok KCAl-al kezdted meg a "tömegelést". No nem mintha érteném így 2022 vége felé, hogy te mint naturál hobbi gyúrós, azon belül is kezdő mit akarsz itt tömegelő-szálkásító ciklusokat végezni.

Ha már feltétlenül tömegelgetni akarsz, akkor először lődd be a szintentartó kcal-t. Majd ahhoz rakj hozzá egy keveset, és nézd a változást. Addig emeld apránként a kcal-t, amíg eljön az a határ hogy zsírosodsz. Na ott már sok a kcal, vegyél vissza egy fokozattal és az lesz a te "tömegelő" kalóriád.

De amúgy az egész tömegelés szálkásítás kb 2002-ben volt még releváns.

2022. dec. 14. 19:07
 2/11 A kérdező kommentje:
Értem. Yazio app ban vezetem a kajálásomat.. ott azt állítottam be, hogy hízás. Ehhez ő 3 ezer jalóriát javasol. Át állítom inkább szinten tartásra, és azt maxolom ki inkább.. nem szeretném zsírosodni. Látok sok olyan gyúróst, akinek egész évben esztétikus a formája, és mégis fejlődik. Én is azt szeretném, hogy nőljek, de ne legyen nagy bél.
2022. dec. 14. 19:10
 3/11 anonim ***** válasza:
57%
Így 6 hetente váltogass tömegelés-szálkásítás között, jó lesz ez így báttya
2022. dec. 14. 19:10
 4/11 anonim ***** válasza:
96%

Huhh, nem érdekel, ha troll kérdés, de válaszolok.. Rettentő sok dolog van fejben, amit helyre kell tenni nálad. Összefoglalok MINDENT, ami kell, hátha segít valaki másnak is..

Szóval:

Egy naturál kezdő, aki mindent jól csinál, azaz: Megfelelő mennyiségű kalóriát és azon belül fehérjét visz be (a zsír és ch tökmindegy jelen esetedben és az emberek 95%-nak is), progresszíven edz, és a legfontosabb, hogy megvan a regenerációja (azaz alszik minimum 7 órát, mert a regeneráció az alvás közben történik leginkább), na az az egyén tud TALÁN 1 év alatt 3-4kg izmot felpakolni. (a 4kg is már szinte genetikai csoda, szóval maradjunk a realitás talaján, és redukáljuk le ezt a 3-4-et inkább 2-3kgra.)

Most képzelheted azt, hogy akkor a te 6 hét alatt felszedett 3kgoddal mennyi tényleges izmot sikerült építened. Segítek: Távol a fél kgtól, de még elég közel a 200ghoz..

Abból a 3kgból a 90%-a zsír és víz és talán a maradék az izom lett.

Egyébként is 190cmhez 86kg vagy. Nem értem hová akarnál "tömegelni" teljesen kezdőként naturálban. Szóval, a kérdésedben lévő szövegre reflektálva: Nem, egyáltalán nem természetes a 3kg hízásod, feltéve, ha nem hízókúra a célod.

"Mikor van értelme elkezdeni visszafogyni?"

Akkor, ha van elég mennyiségű tömeg rajtad ahhoz, hogy legyen értelme visszafogyni, azaz szálkásodni.

És itt jön a képbe a következő dolog:

Naturál hobbista szinten a tömegelés és szálkásítás -mint fogalom, értelmét veszti, nincs ilyen. Tömegelni és szálkásítani a profi testépítők szoktak.

Remélem egyszer tényleg megértik az emberek, hogy a cél az, hogy egy olyan TARTHATÓ életmódot érjünk el (mind edzésben, mint táplálkozásban), ahol tudunk progresszívek lenni és fejlődni egy szintentartó kalóriabevitel mellett. Legyen egy egészséges testzsírszázalékod valahol 15% környékén, és kész.

Ennél többet ne akarj naturálban, mert nem fog sikerülni. Ez a realitás. Értem én, hogy megnéztél 3 Chris Bumstead meg David Laid motivációs videót, de az nem a valóság. Ez a 2 személy közül egyikük sem naturál és nagyon messze vannak a valóságtól, hogy mit tudsz elérni.

Progresszív edzés, megfelelő regeneráció, megfelelő tápanyagbevitel (szintentartó kalóriabevitel + fehérje, de ahogy látom a fehérjével nincs gondod, ami nagyon jó) sok sok évnyi edzés és kész. Ennyit tudsz tenni, többet nem.

Nem elakarom venni a kedvedet ettől, de jobb hamarabb szembesülni azzal, hogy nem fogsz tudni 10kg izmot felpakolni 1 év alatt. Van, aki egész élete során nem tud ennyit felpakolni naturálon. Sőt, örül, ha a felét eléri.. Én is abban a hitben voltam, hogy majd építek 1 év alatt 10-12kg izmot.

170cm és 72kg voltam, amikor izomépítesbe kezdtem. 9 hónap alatt 10kg feljött, amíg rájöttem, hogy rossz az irány, mert ebből a 10kgból minimum 80%-a zsír volt. Most vagyok 77kg és szintentartásnyi kalórián edzek heti 5x.

Bele kell törődni, hogy naturálon ezt tudod csak csinálni, ennél többet nem.

Az már más téma, ha naturál versenyzői szándékaid vannak, mert akkor lehet értelme a tömegelésnek ha kiakarod maximalizálni az izomépítést, de gyanítom, hogy nem, mert akkor nem egy anonim oldalon kérnél tanácsot..

2022. dec. 14. 19:12
 5/11 A kérdező kommentje:

4-es. Köszönöm hosszú válaszod. Nem troll kérdés.

Ezzel tisztában vagyok, hogy a 3 kg nek ami feljött rám, annak nagyon nagyrésze zsír meg víz. Ezért is írtam, hogy drasztikusan nől a has is mellé, hisz oda megy rajtam a felesleg. Viszont akkor tényleg visszább veszem a kaját. A fehérjét azt megpróbálom tartani. Úgy vagyok vele én is, hogy inkább lassabban haladjak, de egész évben esztétikus legyen a formám. Nem szeretnék belet.

Most 89 kg vagyok. A testzsírom az 20 százalék az okosmérlegem szerint.

2022. dec. 14. 19:20
 6/11 anonim ***** válasza:
96%
Kérdező, én rövidre zárom ezt a sok bullshitet: miért nem lehet csak egy szintentartó kalóriakeret és egy fejlődéshez elegendő fehérjebevitel mentén végezni a progresszív súlyzós edzést, mellette pedig nagyokat aludni, sokat nyújtani, néha kardiózni, aztán szevasz. Úgy még talán előbb-utóbb izmos és erős is lehetnél. Így meg leszel egy testkép zavaros, étkezési zavaros, magával állandóan elégedetlen, szorongó, stresszelő csávó, aki évekig hajszolja a Bereczki Krisztián videóban látott dogmákat, aztán se izomzatban, se erőszintben nem tud letenni az asztalra semmit.
2022. dec. 14. 19:26
 7/11 anonim ***** válasza:

Nyugodjál meg.Sokmindent összehordtál egyszerre.Ez az egész egy kapkodás a részedről.Mindent egyszerre akarsz.Jól is kinezni,izmokat,de ne legyen zsir mert nincsenek kockak.Mert juj mi lesz nyáron!Lesz zsir rajtad.No oszt?A pultoslány kevesebb sört ad majd,vagy mi lesz?

Ez egy éveket felölelő tevékenység, ha el akarsz érni valamit.

A közbenső allomások pedig ilyen amolyan format adnak.Ez a tanulási időszak,a fejlődes.Ezt akarod átugrani.Te 6. hét után azon sopánkodsz hogy nem elég jó a forma.Hogy lenne jó,mikor nem a végén hanem az elején vagy.

Nől a bél.Persze hogy nől.Szerinted az 1 kifli kávé reggelire,vacsira meg 1 tojásos szenya növeszti a hasat?Hát nemigazán,mert elfér benne akár keresztbe is.De nem is kell neki több mert a rottyantóját neha felemeli a székről,es kisétál a buszig.Szval az ilyen office kajálások után ha valaki normálisan edz,ehhez mérten pedig kezdi pakolgatni a tányérját ahhoz kell gyomorürtartalom is.Tágul a gyomrod.Mindenkié elmondanám.

Van akié genetikailag nem latszik.Van akinek a belső hasizmai tartják jobban,és van aki pld vakuum pozokat gyakorol rá.

Nézz utánna Swarzi is csinálta es ajánlotta is ezt a technikát.Visszaveszel a caloriákból de ne annyira hogy deficitbe kerülj,mert akkor lőttek az izmoknak es télleg lesz strandforma.Tudod azok a hasizmos,lobogógatyás fiucskák a strandon a kígyóvállaikkal.

2022. dec. 15. 09:58
 8/11 anonim ***** válasza:
62%

#4 sok mindennel egyetertek de ha kezdo valaki akkor havi 1kg szintiszta izmot szedhet fel ha minden jo es van genetika, es ez a mennyiseg is csak a legelejen tortenik. Azert evi 3-4kg izom jo etrendel es edzessel irtozatosan keves. Ettol tobbet tud felszedni az ember.

Szintentaro kaloribevitel? Ez esetleg akkor johet szoba ha az illeto viszonylag elegedett magaval. A kerdezo nem az. A taplalek mennyiseget mindig novelni kell ha fejlodni akar az illeto, mivel ha mindig ugyannyit eszik hosszu ideig, akkor eljon az a pont amikor mar nem fejlodik tovabb. Akkor nyilvan ha tudataban van ezzel akkor ok.

Nem ertem miert ne lenne letezo fogalom a tomegnoveles es szalkasitas natural szinten? Ha kaloria pluszba van akar csak egy kicsit egy ido utan elhizik. Ezert jo neha dietazni kicsit hogy jobban latszodjon a forma.

Nem kell durva dologra gondolni csak jo etrendre kis kaloria pluszra es neha egy par hetes dietara.

A tobbivel egyetertek.

2022. dec. 15. 12:20
 9/11 anonim ***** válasza:
48%
A kerdezonek, probalj tisztan jo minosegi etelek enni, keruld a cukrokat, zsiros kajakat, ne egyel tul sokat, a feherje bevitel legyen kb 1.5kg/ tiszta testtomeg, szendhidrat 3.5-4g/testtomeg. Ugyelj hogy havi szinten max 1 kg jojon fel. Az edzesen tedd oda magad, okosan csinalj mindent. Szalkasitani is lehet olyan 15% tzs korul majd lassan tomegnovelni.
2022. dec. 15. 12:23
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

8# Nyilván kicsit túloztam, de vegyük számításba azt, hogy egy teljesen kezdő nem fog tudni mindent jól csinálni és valószínűleg nincs megáldva elit genetikával és így teljesen reális az évi 3-4kg izom.

A szintentartó kalóriabevitel pedig akkor egy jó opció, ha megérti azt, hogy hosszútávon ez fog csak kifizetődni, nem pedig az elhízunk 4 hónap alatt és szálkásítunk.. Az már más, ha valaki vékonyan kezdi, mert ott kell a kalóriatöbblet. De egy 190cm 86kgos full kezdő ne akarjon tömegelni, mert úgy is az lesz belőle, hogy mivel nem ért hozzá, elkezd havonta 2kg pluszt magára pakolni, mert ezt látja mindenhol.

2022. dec. 15. 12:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!