Milyen fehérjék, tömegnövelők kellenek nekem?
27 éves, 190cm magas, 80kg vékony testalkatú férfi vagyok. Most kezdek edzeni. A felső test, mell, váll, kezek izomépítése lenne az elsődleges cél. Gyors az anyagcserém, viszonylag sokat eszem, de alapvetően képtelen vagyok tömeget felszedni.
Tömegnövelő fehérjét már rendeltem. (30% fehérjéset)
Amire még gondoltam:
Kreatin por, valamint Arginin, valamint Bcaa készítmény.
Tudnátok segíteni, hogy ezeket hogyan kell szedni, valamint mi kellhet ezeken kívül (a sok kajálás mellett). Köszi!
"Milyen fehérjék, tömegnövelők kellenek nekem?"
Semmilyen.
"Most kezdek edzeni."
Pláne semmilyen.
"Tömegnövelő fehérjét már rendeltem. (30% fehérjéset)"
Megéri ilyen felesleges vackokra költeni ilyen inflációban, amikor igazi élelmiszert is vehetnél. Okos vagy.
"Kreatin por, valamint Arginin, valamint Bcaa készítmény."
Kreatin oké (bár neked arra sincs szükséged), arginin és bcaa viccnek is rossz.
Mennyi a napi kalóriakereted? Hány g/tskg a napi fehérjebeviteled? Hogy néz ki az edzésterved?
Ki kell nyírni a lábakat edzésen, ez kell. Ez ad a testednek egy akkora tesztoszteron bombát, hogy az segít a többi izomnál is, ha komolyak a célok.
De a divat arra edzeni csak, ami kilátszik a kocsiból vagy az atlétából, de ahhoz a szinthez nem kell a sok szar táp, felesleges tízezreket arra költeni.
Ez a természetből fakadó lenéző stílus honnan jött, első?
Tömegnövelőt azért rendeltem, mert gondoltam segít az izomnövekedésben a sok kaja mellett. Ha rosszul tudom, akkor kérlek írd le, hogy hogyan gondolod, ezért tettem fel a kérdést.
Nem születik mindenki szakértőnek.
A kalóriákat egyelőre nem számoltam, csak minél többet eszek.
Edzésterv heti 3x, láb-has, váll-hát-mell, bi-triceps-re szétszedve.
Harmadik:
A célok egyelőre olyanok, hogy szívesen nézzek tükörbe, legyen egy fizikumom. Nyilván nem készülök versenyezni, nem is az autóból szeretném mutogatni, csak magam miatt.
A jelenlegi terv az, hogy minel rovidebb idő alatt izomtömeget szerezni. Ehhez kéne segítség, mit kell enni, mellé mit kéne szedni?!
Köszi az eddigi válaszokat.
"Tömegnövelőt azért rendeltem, mert gondoltam segít az izomnövekedésben a sok kaja mellett."
Nem!
"Ha rosszul tudom, akkor kérlek írd le"
Rosszul tudod, leírom.
"Nem születik mindenki szakértőnek."
Azt látom.
"A kalóriákat egyelőre nem számoltam, csak minél többet eszek."
Az baj, ugyanis nem sokat jelent, ha szemre vagy érzésre többet eszel. A lényeg, hogy kalóriára és makrotápanyagra lebontva többet egyél. Ha érzésre több babfőzeléket szedsz az asszony főztjéből, mint eddig, az szart se jelent.
"Edzésterv heti 3x, láb-has, váll-hát-mell, bi-triceps-re szétszedve."
Jézus Mária! Hosszútávú izmosodásra esélyed nincs.
"A célok egyelőre olyanok, hogy szívesen nézzek tükörbe, legyen egy fizikumom."
Nem a legjobb úton haladsz a célod felé.
"A jelenlegi terv az, hogy minel rovidebb idő alatt izomtömeget szerezni."
Nem reális.
"Ehhez kéne segítség, mit kell enni, mellé mit kéne szedni?!"
Szedni semmit. Enni pedig célnak megfelelően kell egy kiegyensúlyozott, változatos, sporttáplálkozáson alapuló étrend mentén. Iratkozz már a DietGainz vagy a Három Harmad YouTube csatornájára, légy oly kedves.
Az előző hozzászóló kicsit érdekes stílusban válaszolt, szó mi szó 😅 De amit mond, az igaz.
Minden táplálékkiegészítő szükségtelen, tehát nem "kell". De hasznos tud lenni, ha gondot okoz elegendő fehérjét bevinni. Én személy szerint jelenleg egy olcsó fajtát használok, szója proteint a Stillmass-tól. 2 és fél kiló került annyira, mint más oldalakon 1 kiló fehérjepor.
De ha javasolnom kellene, akkor whey protein koncentrátumot javasolnék. Gyártótól függetlenül elég jó szokott lenni. De még egyszer: NEM SZÜKSÉGES.
A kreatín szintén nem kell, de hasznos tud LENNI. Tömegnövelők pedig abszolút feleslegesek. Abszolút. 30% fehérje pedig kevés. Nem volt jó befektetés. Egy whey protein koncentrátum sokkal jobb ötlet lenne, egészségesebb is. Keszithetsz belőle turmixot, teszel bele gyümölcsöt, tejet, esetleg mogyoróvajat és kész is az egészséges tömegnövelő, ami sokkal gazdagabb fehérjében.
Ami az edzéstervet illeti, ha 3-szor edzesz, inkább full body workoutokat javasolnék, vagy esetleg push pull legs-t... Külön bicepszre és tricepszre semmiképp nem szánnék egy egész napot, legalábbis heti 3 edzés mellett biztosan nem. Persze ez is működhet, ha keményen edzel. Szóval az túlzás, hogy "hosszú távú izmosodásra esélyed sincs" De én is javasolnám inkább lecserélni.
Ja és a bcaa-t és a többit is érdemes elfelejteni. Spórold meg a pénzed, értelmetlen kiegészítők.
Ami hasznos lehet:
Kreatín, whey protein (vagy másfajta), és esetleg vitaminok (de csak ha valamiből hiány van a testedben. Nekem például ha nem szedek magnéziumot, begorcsolnek az izmaim, ami kellemetlen tud lenni edzés közben).
De egyik táplálék kiegészítő sem szükséges.
Ami a lényeg:
Kemény edzés, helyes technikával,
Az étrend
És az alvás
Tömegnövelő mindenképpen hasznos - ne hallgass a hurrogókra. Ráadásul kifejezetten gazdaságos, hiszen ugyanazt a fehérjemennyiséget csak jóval költségesebben lehet sovány hús formájában bevinni, arról már nem is beszélve, hogy a megfelelő mennyiségű ch (ill. általában véve az összkalória) bevitele egy ektomorf esetében kifejezetten nehéz.
Tehát igen, jól tudod, a tömegnövelő - mint a nevében is benne van - segít az izomtömeg növelésében, persze nyilván ez csak kemény edzések mellett érvényes, de gondolom ezt a triviális tényt nem kell hangsúlyozni.
Ki ne találjuk már a fehérről hogy fekete...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!