Milyen tanácsokat adtak nektek személyi edzők, amikről később rájöttetek, hogy hülyeség?
Nekem:
- reggel éhgyomorra kocogjak vagy gyors sétáljak, mert ez segít a fogyásban (tényleg segít, de nincs jelentősége, h éhgyomorra csinálom-e)
- ne egyek bizonyos ételeket (tészta, kenyérfélék, édesség, stb)
- ha fogyni akarok, délután már ne egyek szénhidrátot
- ne fussak, mert lemozgom az izmaim
- súlyzós edzés után 10-15 percet fussak a futópadon, mert ez a kombó tutin leégeti a zsírt
- a céljaimnak totál nem megfelelő edzéseket tartott: össze-vissza gyakorlatok random izmokra, két erősítő gyakorlat között egy kis ugra-bugra (jumping jack, stb)
- csökkentsem tovább a kalóriabevitelem (1500 alá)
Én nem vettem igénybe soha személyi edző szolgáltatását, de a feleségem évekkel ezelőtt igen. Nem ugyanahoz az illetőhöz jártatok, csak mert ezek a vérlázító ökörségek nála is megvoltak. Ebből látszik, hogy mennyire általános jelenség már évek óta az, hogy a személyi edzők 95 százaléka egy forintot nem ér.
Sorolok még:
- "A kaján múlik minden, az adja a 80 százalékot, az edzés csak úgy van, az maximum 20 százalék!" Csak tudnám, hogy ezt a baromságot anno melyik shopbuilderes észkombájn számolta ki. Ez egy olyan elterjedt bullshit, ami nulla tudományos megerősítéssel bír, ráadásul még a regeneráció faktorát is kihagyja.
- "Szereted a szóját? Úristen! Most azonnal menj haza és dobd ki a kukába az összes szóját, ami a konyhában van, mert teljesen felborítja az ösztrogén szintedet!" A személyi edzőket általában nem zavarja, hogy évtizedekkel ezelőtt megcáfolt hülyeségeket terjesztenek (tökmaggal, szotyival, mandulával, gabonákkal, gyümölcsökkel ugyanez). Sokat segítene, ha a személyi edzők elolvastak volna életükben legalább egy tanulmányt táplálkozás vagy mozgás témakörben.
- "Felejtsd el az alapgyakorlatokat, még haladóként sem kellenek, plánen nem nagy súllyal, hiszen csak lesérólsz tőlük. Csak a gépek! Nagyon kicsi súllyal nagyon sok ismétlés!" Ezt szerintem magyaráznom se kell. Egy edzőtől ilyet hallani lesújtó.
- "Úgy kell guggolni, hogy a térd nem mehet a lábujj elé, különben szétcseszed az izületeid!" Ez talán a legnevetségesebb tanács mind közül. Ha már anatómiát egy dekát sem tanultak, legalább megpróbálhatnának úgy leülni vagy úgy lépcsőzni, hogy betartják a saját röhejes szabályukat. Nem fog menni!
- "Bemelegítésnek egy kis futópadon lépkedés vagy egy kis ellipszis tréner, esetleg még pár vállkörzés, mobilizációnak edzés után 5 perc nyújtás, aztán szevasz!" Ezért van az, hogy a személyi edzővel dolgozó egyének között több a reumatológiai csőd, mint a szólóban nyomulók között. Attól az edzőtől, aki szerint ennyi bemelegítés-nyújtás elegendő, attól azonnal elvenném a papírját.
Egyszer egy fogyási platónál megemlítette a ketogén diétát. Olyat reagáltam hkgy többet nem merte
Egy másik ilyen volt a sonkák meg minden feldolgozott termék kerülése. Nyilván hosszutávon lehetetlen. Azóta csak magas hustartalmut (95% + ) eszem és jé, így is fejlodok
"- reggel éhgyomorra kocogjak"
"- súlyzós edzés után 10-15 percet fussak"
"- ne fussak, mert lemozgom az izmaim"
ez nem gondolta át komolyan az ipse :D
Ez két külön edző volt :D
Az utolsó kettőt javasolta egyzon edző :D
Engem konkrétan kiröhögött, hogy müzlit eszem reggelire, hogy akarok így bármit elérni az életben, reggelire csakis fehérjét szabad.
Mi az, hogy csak 2-3 liter vizet iszom naponta, igény szerint - azt erőltetni kell, ő sokszor 10 litert is megiszik.
"Ja, nem maradsz kardióra, akkor ne várj semmilyen eredményt" - és megint kiröhögött.
Ezen kívül a legelső edzést úgy kezdtük, hogy mindenféle állapotfelmérés és bemelegítés nélkül nekimentünk különböző gépeknek és mindenhol addig pakolta felfelé a súlyokat, amíg már megszakadtam. Utána 3-4 napig konkrétan minden mozdulatra minden porcikám fájt, alig bírtam létezni, egy hétbe telt, mire jobban lettem. Én hülye még jártam hozzá egy darabig, mert rögtön bérletet vettem, de 4 alkalom így is benne maradt - kedves egészségére.
Ráadásul nem átallott más sportokba is "beleszakérteni". Én régen versenyszerűen teniszeztem, most már csak hobbi, amatőr versenyek. Nő vagyok, 305 grammos ütővel játszom, ami elég nehéznek számít, teniszedzők is néha meglepődnek, de nekem ez az ideális.
Erre ez a személyi edző azt bírja mondani: tök hülye vagy, miért nem játszol edzésen 500 grammos ütővel (ilyen amúgy nincs is), akkor a versenyen a 305 gramm olyan könnyű lenne, hogy mindenkit levernél. És ezt komolyan gondolta.
A teremben edzőket - beleértve a saját klienseit is - csak csicskának hívta, lenézte őket.
Elképesztő, de állandóan tele volt kliensekkel, nem is tudtam értelmezni, hogy ez hogyan lehetséges.
Mondjuk én azt sem értem, hogy hobbysta szinten minek személyi edző szolgáltatásait igénybe venni, na mindegy.
Amiket általában hallok ismerősöktől:
1000 kalóriás anyagcsere romboló diéáták, vagy épp a másik véglet a 4000-5000 kalóriás téli hízókúrák
Amit még megfigyeltem, hogy hobbistáknak írnak sokszor konkrétan egy már-már versenydiéta szintű "étredet". Persze az egész kb csiracsöcs + rizsa szint. Mert, hogy minden is a kaján múlik, ami kb a legnagyobb bullshit. Ha már ilyen közhelyes hülyeségeket akarunk durrogtatni akkor kb 30-30-30% az edzésmunka,kaja,regeneráció. Önmagában attól nem leszel előbbre, hogy megy a csirka egész évben.
Szorosan idekapcsolódik a fehérje túlmisztifikálása is. Érthetetlen számomra amikor az 54 kg-os csaj ismerősömnek 200g fehérjés "étrendje" van.
Másik nagy sláger, hogy guggolásnál ne menjen a térded a lánfejed elé, mert mentem meghalsz ott helyben. Ez is kb egy shopp bilder szintű 30 éve is elvault fa-ág.
De ami engem jobban megdöbbent, hogy még normálisabb edzőknél is alig van szó bemelegítésről, nyújtásról. Holott pont ez lenne talán az a téma, ahol még egy középhaladó is sokszor a sötétben tapogatózik. Azért kva fontos edzőt fogadni, hogy nézze ahogy a nem létező hobbista tricepszedet gyilkolod. De egy normális bemelegítés, vagy egy tisztességes nyújtás az már ördögtől való. (volt olyan terem ahol engem konkrétan megbámultak !! amikor nyomtam pár plankot). Gondolom 2 bicó izolálgatós durrantás között megzavartam vele őket.
Jaj, ezekkel a sztorikkal eszembe juttattatok még pár dolgot:
- van egy ismerőse, aki minden nap lejár a terembe és képzeljem el, h minden nap 2!! órát edz (ez a regeneráció hiánya miatt necces)
- ő maga 9 edzést tol le egy héten
- még az első edzőm igaz, hogy struktúrálta az edzéseket, de csak izolációs gyakorlatok voltak benne felsőtestre. Binyó, trinyó, váll, sok has (már tudom, hogy a nagy izmokat megmozgató alapgyakorlatok lennének a legfontosabbak, na ilyeneket nem csináltunk)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!