Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Covid után mennyi idővel tért...

Covid után mennyi idővel tért vissza teljesen az erőtök?

Figyelt kérdés

Április végén voltam középsúlyos covidos.Teljesen rottyon voltam utána,20 métert nem tudtam lesétálni, több hét volt,mire egy normális távolság megtétele már nem okozott gondot, viszont az erőm elszállt,gyenge voltam.A szakemberek javaslatára 2 hónapot kihagytam, júliusban a nulláról kellett újrakezdeni a futást, súlyzós edzést,mindent.Nem ment,kb.50%-on ment,alig fejlődtem, folyamatos gyengeséget éreztem.Aztán egyik nap egyszer csak felkelni alig bírtam, olyan gyenge lettem.Ennek két hónapja.Azóta nem tudtam edzeni.Nincs erőm.

Lassan fél év telt el,a mindennapjaim része volt az edzés,a hobbim,a menedékem,az életem része.

Lelkileg is megterhelő ezt átélni,a bizonytalanságot,a várakozást,mindent.

Az orvosok szerint várjak,pihenjek.Nem tudnak ezzel mit kezdeni.

Reményért jöttem ide,mert ez felőröl.

Ha valaki közületek járt így, és újra a régi, hogyan,mivel érte el, mennyi idő után?

Ember nem szedett annyi vitamint,miegymást, mint én...de semmi... hátha van valakinek jó ötlete,amit még nem próbáltam.

2021. szept. 27. 10:24
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
84%

2 hetet hagytam ki, 1 hónappal utána már 95% körül voltam munkasúlyban. Nekem konkrétan nem az erőm ment el, inkább az oxigénfelvétellel volt probléma.

De téged láthatóan jobban megviselt... Pontosan mit értesz gyengeség alatt? Légszomj, fizikai gyengeség, izomfáradtság?

2021. szept. 27. 10:32
 2/21 anonim ***** válasza:
85%
Nejem 2-3 nap volt
2021. szept. 27. 10:55
 3/21 anonim ***** válasza:
88%
3 hetet hagytam ki. Aztán kb 1 hónap alatt visszajött az erő 90%-a. 2 hónappal utána olyan voltam mint előtte. De maradtak maradványtünetek. Tehát nem 100%-os a gyógyulás. Inkább olyan 95-7%...
2021. szept. 27. 11:02
 4/21 A kérdező kommentje:

Állandó fáradtságot, izomgyengeséget érzek, hiába pihenek, alszom bármennyit.

Már reggel fáradt vagyok.Mint egy hosszú nap,és egy kimerítő edzés után.

Néha olyan,mintha izomlazítót kaptam volna.Covid után volt, hogy remegett a kezem a gyengeségtől, mikor felemeltem.

2021. szept. 27. 11:34
 5/21 anonim ***** válasza:
82%

Az általános "működőképesség" hamar visszajött, kb. 3-4 hét. De a nagyobb terhelés nagyon sokáig gond volt.

Pl. síkon kocogás nem volt gond, na de megindulni felfelé... az nem ment. Folyamatos megállás, gyengeség, levegőért kapkodás.

Kb. fél év kellett a szokott teljesítményre való visszaálláshoz.

Én azt tudom javasolni, hogy ne állj le teljesen az edzéssel, hanem mindenképp csinálj annyit, amennyit bírsz, és próbáld lassan növelni. Különben sosem nyered vissza az erődet.

2021. szept. 27. 11:48
 6/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsot!

Próbáltam visszaállni, újra kezdeni,de úgymond visszaestem, még annyit se bírtam, mint előtte.Arra gondoltam,a leleteim jók, túl vagyok rajta, kívártam az időt is,lehet kezdeni.3 hét volt,mire 0-ról újra 5 km-ert futottam,de egyben nem ment,többször bele kellett sétálni.Lehet,hogy ez sok volt? Súlyzós edzés is kisebb súllyal, kevesebb ismétléssel ment,többet nem tudtam.

Ez a fél év jól hangzik, remélem hamarosan végre én is érzem magamban az erőt!

2021. szept. 27. 12:15
 7/21 anonim ***** válasza:
36%
Hat ennyi kihagyas utan nemcsoda h szrul megy. Nekemse ment tul jol de nyomtam akkoris.. meg tomtem a kajat + kis kieg. Szar elkezdeni de ha erolteted par het alatt kb ugyanott vagy. Vagyis nekem igyvolt..
2021. szept. 27. 12:51
 8/21 anonim ***** válasza:
74%

5 km szerintem sok volt elsőre, legalábbis nekem nem ment volna annyi.

Úgy csináltam, ahogy régen 0-ról kezdtem a futást: 5 perc futás, 1 perc séta, és nem érdekelt a táv először. Aztán növeltem a futás idejét, végül kimaradt a séta. Utána kezdtem ilyenekkel foglalkozni, hogy táv meg tempó.

Szerintem az nem a legjobb tanács, hogy mindenképpen nyomjad, ami a csövön kifér, akkor is, ha nagyon nehezen megy.

Simán visszaeshetsz, vagy lehet maradandó(bb) károsodásod. Ha az orvos azt mondja, hogy már lehet edzeni, akkor kezdd el óvatosan, és meglátod, hogy megy. Ilyen büszkeségből, meg kivagyiságból ne erőltesd túl magad.

Én nagyon mentem volna már, de arra koncentráltam, hogy nem (csak) holnap szeretnék menni, hanem mondjuk 50-60-70 éves koromban is...

2021. szept. 27. 13:09
 9/21 A kérdező kommentje:

Orvosi engedéllyel,az ő utasítása alapján kezdtem 0-ról.Óvatosan,csak gyaloglással,3 hét múlva volt meg az 5km,de nem egyben,mert nem bírtam.

Egy szintnél hirtelen visszaestem, pedig nem nyomtam túl.Eddig ezzel befürödtem.Elbizonytalanodtam,hol a határ.

Van,aki szerint várni kell, sokan pedig azt mondják ne hagyjam magam.

Én is szeretném addig csinálni, amíg tudom,de most semmi sem megy.

Köszönöm, hogy írtatok!

2021. szept. 27. 15:00
 10/21 anonim ***** válasza:
86%
Én a helyedben venném azt a rendszerességet, amit régen csináltál (mondjuk heti 3 súlyzós edzés, 3 futás). Ennek a kétharmadát/háromnegyedét rászánnám olyan szintű edzésre, ami jelenleg nem túl megterhelő, stabilan tudod hozni, de azért ad egy pici terhelést. Súlyzós edzés esetén pl a jelenlegi (!!!) maximumod 60%-án, de magasabb ismétlésszámokkal, lassú, szabályos ismétlésekkel, futásnál lazább tempóval, akár belesétálással, de viszonylag hosszabb időintervallummal. A maradék egyharmad/egynegyed részben meg próbálnám finoman feszegetni a határokat, lemenni 6-8 ismétlésre, a jelenlegi maxod 80-85%-át keresgélve, illetve futásban is keresni egy picit az 5-6 perc/km alatti tempót.
2021. szept. 27. 15:13
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!