Ha a kormány januártól is folytatja az egészségmegőrzés ellehetetlenítését ti is kiskaput fogtok keresni?
25:
Jó nagy butasagot írsz. A párolgás valóban hűt, hiszen endoterm folyamat. De elve nem igaz, amit a szélvédő mosó folyadékról írsz, nem lesz -50-60 fok ott a hőmérséklet, másrészt az alkohol sokkal intenzívebben párolog, mint a víz, márpedig az a folyadék jelentős mennyiségú alkoholt tartalmaz, harmadrészt az emberi szervezet kimondottanca hűtés miatt párologtat, nem fogsz téli futaskor annyit izzadni, hogy megfelelő ruházat mellett áthüljenek az ízületeid. Alapos bemelegítéssel és megfelelő öltözettel nem jelenthet gondot télen futni a szabadban. Persze kifogasként egyszerűbb áltudományos magyarázatokat gyártani.
Amerikai kosárlabdázóknál meg eleve nehezen hihető a szöveged, mivel a kosárlabda szezon (itthon is ét ott is) szeptembertől májusig tart, sok meccsel, az alapozó időszak pedig nyáron van, akkor futnak a szabadban is, év közben meg benti edzések vannak. Streetballt vagy alkalmi pötyögést meg eleve nem enged egy profi szerződés, mivel évszaktól függetlenül sérülésveszélyes, ami egy normál embernek apróság, az profi kosarasnál több százezer dollarba kerülhet. Szóval fel sem merül a -5 fokban edzés, mivel tágabb értelemben tiltja a szerződés az olyan helyzeteket, ahol ez előfordulhatna.
#32 Csupán a hasonlat miatt írtam le a szélvédős "hatást". Egyébként -5 fokos külső hőmérsékletnél van -50 fok a szélvédő felületén, nyilván ha mozgásban van az autó. Nem fogok télen annyit izzadni? Hát öreg nem tudom te honnan szeded ezeket, még a párom is képes tocsogósra izzadni a ruháját mínuszban, pedig ő fele akkora súlyú mint én. Mint mondtam a dupla termo sem nyújt az ízületek meghűlése ellen teljes védelmet, ezt is tapasztalatból. Vegyél már elő egy hőkamerát és nézd meg vele a térdedet futás után-közben.
7 alkalommal vettem részt alapozó szezonon, nem kell kioktatnod hogy mikor van. Még itthon is meg van nekik tiltva, hogy hidegben mozogjanak. Kint mint írtam ez protokollba van foglalva, ami ha valóban kukacoskodni akarunk, nem egyenlő a szerződéssel, nem is tudom hogy került ide a szerződés mint fogalom. A tágabb értelemben vett tiltás ahogy fogalmaztál önmagában nem zárja ki a hidegben végzett MINDEN NEMŰ mozgást. Azaz a tárgy szempontjából nem tágabb értelemben vett tiltás. :D
Csak úgy kíváncsiságból, akik itt emelgetik a hangjukat, hogy a hidegben futás NEM ártalmas az ízületeknek, menyit futottak életükben -5 fokban vagy alatta, hány kg testsúllyal és milyen erősport, vagy egyéb magas szintű statikus ízületi terhelést okozó sport múltal rendelkeznek? Az életkorból adódó érzékenység növekedésről még nem is beszéltem.
Nyugodtan futkossatok mínuszban, ha nincs terhelve az ízület nem fogod megérezni. Talán majd később, de nyilván ez is egyénfüggő. Az a baj hogy egyenesen tagadtok egy létező mozgásszervi egészségkárosító hatást. Nem vagyunk egyformák, attól hogy azon körülmények és fizikum esetén ami számodra ilyenkor fennáll, nem veszel észre belőle semmit, létezik, köztudott. Leírom a létező legprimitívebb hasonlatot, és akkor abba kötsz bele, hogy a szélvédő mosónak magas az alkohol tartalma ezért nem valid a tárgy téma szempontjából. Hát öreg vonatkoztass már el egy kicsit, és gondolkodj racionálisan. Onnantól kezdve hogy a magának a bőrnek van egy csepp víztartalma is, ugyan ez a folyamat. Abban meg remélem egyet értünk, hogy az ízületnek nem kell olyan mértékben meghűlni a részleges (vagy akár tartós) károsodáshoz, mint az a hőmérséklet tartomány amit említettem csupán a példa kedvéért. Sőt még az említett környezeti hőmérsékletre sem.
33:
De már a hasonlatod sem igaz, de ha igaz sem lenne sem vihető at az alkohol parologtatása a vízére. Ha nem vagy tisztában afizika alapjaival, akkor ne próbalkozz ilyen kamu hasonlatokkal. Javaslom kicsit olvass utanaa témanak, mielőtt osztod az észt.
A kérdésedre valaszolva, 2005 óta futok rendszeresen, az 15 év, és mivel a futasban a tél a fő alapozó időszak, ezért nyilván többet futottam hidegben, mint melegben. Előtte jópár évet kosárlabdáztam, akkor a leírt okokból nem merülhetett fel a hidegben futás.
#35 Nem tudom miért írod hogy a szélvédős hasonlatom úgymond nem igaz, mikor minden nap tapasztalom. Nem csak én. A fizika mögötte teljesen helytálló. Annyit pontosítanék rajta, hogy nyilván csak akkor csökken a szélvédő felületén a hőmérséklet, hogy ha párolgó, párologtatható anyag (jelen esetben folyadék) kerül a felszínére. Utána olvastam, nem farzsebből dobtam a témát. Ha már a fizika alapjairól beszélünk (nem szerettem volna idáig elmenni), az alkohol párologtatása a vízére átvihető? Gondolom szavak botlása, de ne írjunk már ilyet, főleg ne kritizáljuk utána a másik (vagy bárki) fizika elméleti tudását.
Én ennyit nem futottam, de közel ennyi ideje dogozom nagy súlyokkal, az előtt pedig közel ennyit kosárlabdáztam én is, annak ~felét verseny szinten. Igazából úgy gondolom egyikőnk sportmúltja sem releváns ezen a szinten (bár én hoztam fel). Csupán arra kérlek, a tárgyaltaktól függetlenül, hogy ne tagadd azt, hogy a hidegben (a hideget sem definiáltuk, mondjuk úgy hogy fagypont vagy az alatt) való futás ízületkárosító hatása egy létező dolog. Ez ugyan is félre informálás. Az, hogy kinek, milyen körülmények között és milyen mértékben jelentkezik, már egyén és sok más paraméter (felszerelés, tempó, szél, stb.) függvénye. De jelen van, nálad is, nálam is, mindenkinél. Csak te nem vetted még észre, én már igen. Lehet hogy soha nem fogod észrevenni. Ezért álltam bele abba a kijelentésbe, hogy a (hidegben) futás egészség, mivel ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!