Ha leszálkásítom magam, kockahasúra akkor utána jobban is fog menni a tömegelés?
Mielőtt nagyon ekéznénk a kérdezőt, szerintem ehhez hasonló kijelentés miatt tehette fel a kérdést:
"Általános tanácsként azonban vésd a fejedbe, hogy 18-20%-os testzsír felett már testünk hormonháztartása nem fog optimális környezetet biztosítani az izomnöveléshez, tehát ha a tükörbe nézve azt gondolod, hogy ezt nagyjából elérted (már egyáltalán nem látszanak a kockák a hasadon), akkor valószínűleg jobban jársz, ha a további tömegelés helyett egy rövidebb-hosszabb diétát beiktatsz legalább addig, amíg le nem adsz 3-4 kiló zsírt azért, hogy aztán ismét növekedésnek indulhass immáron optimális feltételek (és egészség!) mellett."
Forrás: [link]
szvsz igen, tudom ez erőemelő jellegű oldalról van, de a fő pontokban testépítőként egyet lehet vele érteni annak ellenére, hogy az oldal nem jelöli meg az általa felhasznált forrásokat (Persze azért valamivel nem értek egyet, kifejtem). De úgy sejtem nagy tapasztalat van mögöttük.
Aki angolul tud, annak ez is segíthet:
Lényegében azt írja, a magasabb testzsír% mellett valóban az inzulinérzékenység változása és az alacsonyabb tesztoszteronszint miatt nehezebben jön föl izomtömeg, ez a "magasabb testzsír%" viszont egyénenként eltérő, 20 tzs%-ot írnak kb-ra.
A helyzet az, ha 18%-ról elkezdessz "tömegelni", akkor elég hamar belekerülhetsz ebbe a 20%-ba. Én speciel nem is értek egyet ezzel a linkelt powerbuilderes oldalon található kijelentéssel, hogy heti fél kiló súlygyarapodás az optimális. Kinek? Max ilyen full kezdő, izom- és zsírmentes egyéneknek, merthogy naturálba nagyon max. 1-1.2 kg-nál több izmot te nem szedsz fel havonta, az is biztos...
Aki erről a 18%-ról indul, és nincs rajta nagy izomtömeg (skinny-fat), szerintem az nyugodtan rekompolhat, azaz kb szintentartó vagy enyhén deficites (-100 kcal) kalóriát egyen, megfelelő mennyiségű fehérjével. Fejlődni kell az alapgyakorlatokban használt súlyokban, (ez nagyon fontos!) aztán amikor már az is igen nehezen megy és a deload után sem sikerül emelni a súlyokon, akkor lehet kicsit többet enni (havonta, ha szükséges, a napi kalóriát megdobni +100-200 kcal-val). Ekkorra várhatóan a kezdők testkompozíciója megváltozik annyira, hogy látszódjon az eredmény, azaz a testzsír% is lecsökken és akkor a strandidőre egy óvatos, rövid szálkásítással összejöhet valami tűrhető. Szóval én azt mondom több értelme van úgy "tömegelni", hogy nem a mérleget nézzük, hanem a használt súlyokat. Felmerül a kérdés, hogy a további szükséges energiát akkor honnan veszi a szervezet? Hát igen, mintha a zsírnak, mint eltárolt energiának ez lenne a feladata...
Mielőtt jönnének azok, hogy izomépítés+zsírégetés csak kezdőknél működik, meg újrakedzőknél, meg nagyon elhízottaknál, meg kokszosoknál, azoknak javaslom tájékozódjanak kicsit. Abban igazuk van, nem biztos, hogy gyorsabban célt ér valaki rekomppal, mint tömegelés-szálkásítás időszakokkal. Azonban az utóbbiakat könnyebben el lehet ám b*szni. Ha van már kétéves testépítő étrend- edzésmúltad, akkor várhatóan valóban jobban jársz a (tiszta)tömegelés-szálkásítás ciklizálással.
És hogy így mennyi idő, mire látszódik valami? Biztos hogy hónapok kérdése, inkább fél év. A kérdező jobban járna ha mégis inkább szálkásítana és utána "tömegelne"? Netán esetében tényleg indulhat a tömegelés 18%-ról? Na hát ezeket aztán senki nem tudja megmondani előre biztosan...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!