Mire jó az ilyen deadlift?
Gugoló keretben csinálha, ahol oldalra be lehet rakni azt a biztonsági rudat, hogy ha elejtené a sújt vagy éppen ha nem a földről akar emelni.
Ő az utóbbire használta.
Lényegében deadliftelt, csak nem a földről, hanem ezeket az oldalsó tartókat magasra emelte és onnan kezdte el.
Amiben az volt a furcsa, hogy csak enyhén hajlította be a térdét éppen annyira hogy észre vehető volt. Azaz a gyakorlatnak csak a legutólsó részét csinálta.
Persze olyan hangosan ordítva, hogy hangos zene mellett is hallottam fülhallgatón keresztűl.
Viszont elég jó volt a fizikuma így kicsit én éreztem magamat kényelmetlenűl, hogy a fejemben értetlenkedve lehülyézem a gyakorlatot, mert én normálisan csinálom a deadliftet.
Szóval megkérdezlek titeket ... Ennek van értelme? Én vagyok a tudatlan? Ha igen, mire és mikor használják ezt?
(Nem is volt nagy súly, csak kb 90-110 kg körül lehetett és maximálisan deadlift vége volt, nem váll vonogatás vagy akármi más)
Rack pull-nak hívják.
Nagyobb súlyokkal tudsz dolgozni, és kifejezetten a felhúzás felső szakaszára koncentrál a gyakorlat.
Vagy azért csinálja, mert gyenge ez a szakasz nála a felhúzásban, vagy azért, mert jobban a hát/trapézizmokat akarja igénybevenni, hiszen így nagyobb súllyal tud húzni, és ki tudja zárni a láb szerepét a teljes felhúzáshoz képest.
Kezdőként is sokan használnak egy kis "emelést" a felhúzásnál. Segíthet a helyes technika elsajátításában, főleg azoknál, akiknél eleinte nincs meg a kellő mobilitás, és a földről indítva domború háttal tudnak csak felhúzni.
A 110 kg viszont tényleg nem sok rack pullnál, de még teljes felhúzásnál sem. Annyit még én is elrángatok szériában mind a 70 kilómmal... :D
Rack pull.
Tökéletes rudakat tönkretenni és ego-liftelni.
Van helye egy normális erőemelő edzéstervben (bár akkor már a block pull jobb, mert nem cseszi el a rudat ha véletlen ráejtik) de sokan tök feleslegesen csinálják, konkrétabb indok nélkül, csak mert jól néz ki...
Sőt, ha rosszul csinálod még elég veszélyes is.
1
Amúgy a lábad nem szedi ki, a lábhajlítót eléggé megterheli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!