Mi kattoghat a MTB-n?
Hajtómű: Shimano FC-M552 Hollowtech II, 42x32x24T, 175mm, 3x10-seb., középcsapágy PressFit SM-BB91-41
Pedál ami volt letört ki lett cserélve egy 5000Ft os noname-re.
Hol érdemes keresni a hibát?
Csak hajtás közben kattog, ütemesen.
sokminden lehet.
azt nem ártana tudni, mondjuk a pedálfordulattak szinkronban, annál gyorsabban esetleg sokkal gyorsabban, vagy lassabban kattog.
amikre első körben gondolok
nagyon gyors: feszítőgörgő
"kicsit"gyors: lánckerék sor (váltóbeállítás)
azonos: középrész, pedál, hajtómű lánckerék.
lassabb: szorult, sérült láncszemek
Váltáskor változik a hang?
tekerés nélkül terhelve a középrész (nyeregből kiállni) hogy viselkedik?
Gratulálunk, Ön Nyert! Tudod, a "kattogás" az undorítóbb kerékpár betegségekhez tartozik. Nem egy olyan esetet dokumentált a történelem, amikor az utolsó csavarig kellett szétszedni, hogy meglegyen a tettes. Gratuláljunk az alumíniumnak, ami csodásan vezeti a hangot és képes a hátulról jövő kattogás szinte a kormánynál hallatszani.
----------
Tegyünk próbát. Szóval. Van egy alu vázad, ezt ne felejtsd el, mindig kétkedj abban, hogy jól hallod-e amit hallasz. Folytassuk. Ha csak hajtás közben ütemesen, akkor a hátsó kerék és elemei - pedál - csapágy - hajtómű a sorrend nálad. (Ugyanis a tiéd meglehetősen erős fajta csapágy - bár gyári hiba mindig történhet, gyengébb példány + a hajtóműved mivel integráltengelyes, ha az kattog, már rég rossz, kotyogás is lenne sztem)
A pedálra gyanakszom leginkább, amúgy is azt a legegyszerűbb cserélni akár átmenetileg is, ott kezdeném. Ezek után ha nem, akkor figyeld meg, hogy oké, hogy ütemes a kattogás, de mindig ugyanabban a hajtókar állásban, vagy random? Utána folytatjuk.
Ennyire nem figyeltem meg, de nagyjából egy 15km/h-nál átlagos utcai tempóban, pedálfordulattal szinkronban kattog, valószínű mindig ugyanabban a hajtókar állásban, nem random.
Sajnos kidobtam a régi törött pedált, csak az ép felét hagytam meg, majd kicserélem ideiglenesen.
Köszönöm előre a tippeket! :)
Ha a pedálcsapással van szinkronban, lehet, hogy nem zsíroztad meg a pedál menetét, amikor felraktad? Nekem is volt ilyesmi problémám. Leszedtem a pedálokat, bezsíroztam a meneteket, visszaraktam, és elmúlt az ütemes kattogás.
Ezt már csak azért is érdemes megejteni, mert idővel a pedál belegyógyul az alu hajtókarba, és ha le akarnád szedni, nem kis meglepetésben lesz részed.
Na igen, erre nem gondoltam :)
milyen zsírt ajánlasz hozzá?
Pár hónapja cseréltem a pedált.
Holnap / ma kapok kenőzsírt és ha nem olvadt össze a pedál nyár óta a karral, akkor leszedem, bekenem, visszarakom és ha nem esik hó eső akkor viszem tesztelni.
Majd jelzem, köszi. :)
Kiszedtem a pedálok, lezsíroztam, a pedál tengelyébe fújtam WD-40-et, de sajnos semmi.
Megmaradt a kattogás. :(
Szerintem középről jön, hajtókar, vagy középrész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!