Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi kattoghat a MTB-n?

Mi kattoghat a MTB-n?

Figyelt kérdés

Hajtómű: Shimano FC-M552 Hollowtech II, 42x32x24T, 175mm, 3x10-seb., középcsapágy PressFit SM-BB91-41

Pedál ami volt letört ki lett cserélve egy 5000Ft os noname-re.

Hol érdemes keresni a hibát?

Csak hajtás közben kattog, ütemesen.

2017. nov. 30. 23:20
1 2 3
 1/25 tothp ***** válasza:

sokminden lehet.

azt nem ártana tudni, mondjuk a pedálfordulattak szinkronban, annál gyorsabban esetleg sokkal gyorsabban, vagy lassabban kattog.

amikre első körben gondolok

nagyon gyors: feszítőgörgő

"kicsit"gyors: lánckerék sor (váltóbeállítás)

azonos: középrész, pedál, hajtómű lánckerék.

lassabb: szorult, sérült láncszemek

Váltáskor változik a hang?

tekerés nélkül terhelve a középrész (nyeregből kiállni) hogy viselkedik?

2017. dec. 1. 09:08
 2/25 szlory ***** válasza:

Gratulálunk, Ön Nyert! Tudod, a "kattogás" az undorítóbb kerékpár betegségekhez tartozik. Nem egy olyan esetet dokumentált a történelem, amikor az utolsó csavarig kellett szétszedni, hogy meglegyen a tettes. Gratuláljunk az alumíniumnak, ami csodásan vezeti a hangot és képes a hátulról jövő kattogás szinte a kormánynál hallatszani.

----------

Tegyünk próbát. Szóval. Van egy alu vázad, ezt ne felejtsd el, mindig kétkedj abban, hogy jól hallod-e amit hallasz. Folytassuk. Ha csak hajtás közben ütemesen, akkor a hátsó kerék és elemei - pedál - csapágy - hajtómű a sorrend nálad. (Ugyanis a tiéd meglehetősen erős fajta csapágy - bár gyári hiba mindig történhet, gyengébb példány + a hajtóműved mivel integráltengelyes, ha az kattog, már rég rossz, kotyogás is lenne sztem)

A pedálra gyanakszom leginkább, amúgy is azt a legegyszerűbb cserélni akár átmenetileg is, ott kezdeném. Ezek után ha nem, akkor figyeld meg, hogy oké, hogy ütemes a kattogás, de mindig ugyanabban a hajtókar állásban, vagy random? Utána folytatjuk.

2017. dec. 1. 09:10
 3/25 A kérdező kommentje:

Ennyire nem figyeltem meg, de nagyjából egy 15km/h-nál átlagos utcai tempóban, pedálfordulattal szinkronban kattog, valószínű mindig ugyanabban a hajtókar állásban, nem random.

Sajnos kidobtam a régi törött pedált, csak az ép felét hagytam meg, majd kicserélem ideiglenesen.

Köszönöm előre a tippeket! :)

2017. dec. 1. 09:28
 4/25 anonim ***** válasza:

Ha a pedálcsapással van szinkronban, lehet, hogy nem zsíroztad meg a pedál menetét, amikor felraktad? Nekem is volt ilyesmi problémám. Leszedtem a pedálokat, bezsíroztam a meneteket, visszaraktam, és elmúlt az ütemes kattogás.

Ezt már csak azért is érdemes megejteni, mert idővel a pedál belegyógyul az alu hajtókarba, és ha le akarnád szedni, nem kis meglepetésben lesz részed.

2017. dec. 1. 09:39
 5/25 A kérdező kommentje:

Na igen, erre nem gondoltam :)

milyen zsírt ajánlasz hozzá?

Pár hónapja cseréltem a pedált.

2017. dec. 1. 10:21
 6/25 anonim ***** válasza:
Szerintem bármilyen gépzsír jó lehet hozzá, én bringaboltban vettem kis tégelyest talán 200 forintért.
2017. dec. 1. 10:42
 7/25 A kérdező kommentje:
köszi!
2017. dec. 1. 12:57
 8/25 anonim válasza:
megoldódott már? nagyon sokat tud segíteni ilyenkor ha képeket teszel fel a bringádról. nekem a leggyakoribb kattogások az aluvázas mtb-nál a nyeregcső a vázban,a váznak a váltótartó füle, lelazult kazettás fogaskeréksor záróanya. ha száraz a hajtásod vagy nagyon koszos az is okozhatja. mindent meg kell vizsgálni. kerékagyak tengelyei, zsírzások hiánya, beállítások, tönkrement csapágyak, fellazult dolgok
2017. dec. 2. 23:00
 9/25 A kérdező kommentje:

Holnap / ma kapok kenőzsírt és ha nem olvadt össze a pedál nyár óta a karral, akkor leszedem, bekenem, visszarakom és ha nem esik hó eső akkor viszem tesztelni.

Majd jelzem, köszi. :)

2017. dec. 3. 01:09
 10/25 A kérdező kommentje:

Kiszedtem a pedálok, lezsíroztam, a pedál tengelyébe fújtam WD-40-et, de sajnos semmi.

Megmaradt a kattogás. :(

Szerintem középről jön, hajtókar, vagy középrész.

2017. dec. 4. 02:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!