Szerintetek ez itt hogy van?
Adott egy bringa, amit épp helyrepofozok, kapott már új alkatrészeket, de a hátsó váltó nekem nagyon nem tetszik. Értem ez alatt azt, hogy nem vált, ráadásul maga a váltó test is nagyon rosszul áll szerintem? A bowden is kb. 90°-ban megy a váltóba, ráadásul a váltótesten keresztül... Szvsz ez úgy lenne optimális, ha a váltó vége ahol a bowden befut, az kb. 45°-os szögben állna felfelé, ezáltal a bowdennek sem kellene ennyire irreális pozícióban a váltóba futnia... Vagy tévedek?
Itt egy kép a dologról:

De igen ez volt a kérdésed...
Ember... a bowdenház nem egy díszítő elem, az tartja a helyén a bowdent... ha nincs bowdenház, nem működik az egész...

Bowdenház nélkül nem is fog normálisan menni a bowden.
A másik kérdésedre a válasz: a váltótest állása tökéletesen megfelelő. Ezek az ún. pantográf típusú váltók ebben a helyzetben működnek.
A régebben elterjedt egyszerű, olcsó paralelogramma típusú váltóknál jóval meredekebb a váltótest állása, szerintem azzal kevered.

Kár volt így bowdenház nélkül összerakni és feszíteni.
Csináltál az új bowdenre hajlításokat, meg ahol a rögzítés van meglapítottad egy kicsit. Ki kell egyengetni amennyire csak lehet , hogy könnyedén mozogjon a házban.
Jól látom új a sor? Inkább már akkor kicseréltem volna kazettásra aggyal együtt.
Ez az altus váltó alkalmas 6 sebességes rendszerhez?

Köszönöm a válaszokat!
7/8 sebességes rendszerhez van a váltó, ezért vettem hozzá egy 7-es racsnit. :) - Agyat is jó lett volna cserélni, de arra már nem futotta, így is 40 ezrembe került idáig, mire ledobáltam róla a régi sz*rokat. :D

Szerény véleményem szerint a tökéletes működéshez nem árt azt a szerencsétlen megtört bowdent is kicserélni.
A feltett kérdésre a válasz: a váltó 6-9 sebességű rendszerekben képes működni. A SIS rendszerben ugyanazon húzásaránnyal dolgoznak a váltók, adott váltókar a megfelelő racsnival/sorral megfelelően működik a váltótól függetlenül.

Érdemes lenne a bovdent újra cserélni a brutalizálás után.
Bovdenházban,ami nem 45 fokban áll hanem 0/180 attol függ honann nézzük. A váltó ahogy veszzük jól áll,de állhatna jobban is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!