Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Segítséget kérnék 38-éves...

Hederics zoltán kérdése:

Segítséget kérnék 38-éves vagyok három hete kaptam egy országúti kerékpárt. Mennyit kellene tekernem hetente? Edzéstervet ajánlani. Eddig hétfő-szerda-pénteken tekertem 55-60km-et ez heti170-180km ez elég vagy nagyon gyenge teljesítmény?

Figyelt kérdés
2014. febr. 26. 08:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Hát ha most kezded a bicajozást akkor jó ez. De az hogy mennyit kellene tekerned, attól függ hogy mi a célod.
2014. febr. 26. 08:35
 2/5 anonim ***** válasza:
Vannak esetleg dombok/hegyek a környéken?
2014. febr. 26. 12:15
 3/5 A kérdező kommentje:
Pécsi vagyok Pécsről szoktam menni siklós-Harkány ez nagyjából sík terep vissza felé egy másik útvonalon jövök ami lassú emelkedős egy 100-ezer forintos országúti kerékpárom van tudom ez nagyon alap de sajnos erre volt keret.De mivel nagyon kezdő vagyok nem tudom,hogy mennyi lenne az ideális heti tekerés.
2014. febr. 26. 12:33
 4/5 anonim ***** válasza:

Mint ahogy az elso valaszolo is mondta: attol fugg, hogy mi a celod.

Ha csak sportosan akarsz elni es mozogni egy kicsit, akkor tokeletes ... mehetsz akar minden nap ennyit.

Ha viszont versenyezni akarsz, akkor bemelegitesnek nem rossz.

2014. febr. 26. 13:31
 5/5 anonim ***** válasza:

Na akkor leírom neked az én 4 hetes edzésemet. A sebességet pedig majd kitapasztalod (végén leírom mit tanácsolok).

1. hét

Hétfő: pihenőnap a hosszú vasárnapi edzés után

Kedd: 90 perces stabil sebességű edzés

Szerda: 30 perces regeneráló edzés

Csütörtök: 60 perces stabil sebességű edzés

Péntek: 60 perces stabil sebességű edzés

Szombat: választott hosszúságú regeneráló tekerés

Vasárnap: 120 perces stabil sebességű edzés

Ez összesen kb. 6 óra bringázás + a szombati regeneráló edzésed.

2.hét:

Hétfő: pihenőnap

Kedd: 90 perces stabil sebességű edzés, benne egy 30 perces rész ahol +5-6km/h-val mész az addigi tempóhoz képest. Ezt feloszthatod 3x10 percre is

Péntek: 60 perces stabil sebességű edzés, benne 6 megindulással (Lassíts le 5-6km/h környékére, majd hirtelen gyorsíts ameddig tudsz)

Szombat: pihenőnap vagy rövid (max. 30 perc) regeneráló tekerés

Vasárnap: 150 perces stabil sebességű edzés

Ez összesen kb. 6,5 óra tekerés + a szombati ha akkor is akarsz tekerni egyet

3. hét:

Kedd: 90 perces stabil sebességű edzés, benne 30 perc tempózás/3x10 perc tempózás

Csütörtök: 90 perces stabil iramú út, benne 6 megindulással

Péntek: 60 perces stabil sebességű edzés

Szombat: 30 perces regeneráló út

Vasárnap: 150 perces stabil sebességű edzés

Ez összesen kb. 7,5 óra.

4. hét:

Kedd: 60 perces stabil sebességű edzés, benne 30 perc intenzív, vagy 3x10 perc intenzív

Szerda: 30 perces regeneráló út

Péntek: 30 perces regeneráló út

Szombat: 30 perces regeneráló út

Vasárnap: 180 perces stabil sebességű edzés

Ez összesen 6,5 óra.

___

Mivel kezdő vagy, de országútis az első héten az átlagsebesség legyen 22-24 közt.

A második héten igyekezz 24-25 közé menni.

A harmadik héten 25-26 legyen a cél.

A negyedik héten pedig 26-28 legyen a cél.

Az időtartamokat persze lehet változtatni, de ha annyira akarod akkor inkább felfelé és keveset. Max. +10 - 15 percet. Ügyelj a bemelegítésre is, nem árt ha előtte kicsit nyújtasz és 4-5 percet lazán tekersz.

Ajánlom egy olcsóbb pulzusmérő óra beszerzését is. Fontos a megfelelő edzéshez és sokat segít. Decathlonban olcsóbbakat is lehet kapni és tényleg hasznodra fog válni, ha edzésterv alapján mész. Hatékonyan 160-170-es pulzus körül tudsz edzeni. 190 fölé tartósan ne menj. Ha a 30 perces intenzív tekerést csinálod és 190 fölé megy a pulzusod, akkor inkább pihenj egy kicsit, nehogy baj legyen.

Ha ez megy, leírhatom a 8 hetest is, de az valamivel keményebb :)

Sok sikert és kitartást hozzá! Ha esetleg haverok is érdeklődnek a bringázás iránt akkor hívd őket is edzeni, csoportban még jobb. Ha valaki nem bírja inkább várjátok be egymást és segítsetek egymásnak szélárnyékkal, stb..

2014. febr. 26. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!