Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mért van hogy ha sokat akarok...

Linkoln kérdése:

Mért van hogy ha sokat akarok edzeni, napi másfél órát pl, akkor mindig mondják h nincs értelme mert túlterheli aszervezetet, és nem edz gyorsabban, míg a profik edzhetnek napi 3-4 órában is?

Figyelt kérdés
a
2012. aug. 23. 11:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Én sima aszfalton kb 30-35 ös tempóval (MTB, nem országuti) heti 4-5 alkalommal 1-1,5 órát simán bírok. De viszont nemrég lenyomtam 38 kilómétert a zemplénben fasza kis erdei murvás terepen, 3 nap után is éreztem a lábaimban, hogy nem regenrálódtak rendesen.
2012. aug. 23. 19:05
 12/23 Krisz85 ***** válasza:

Hmm érdekes, én két és fél hónapja kezdtem el újra edzeni másfél év kihagyás után, heti 350 km-t megyek 16 órában 8 óra munka mellett 9 kilót fogytam és 25 ezer kalóriát égettem el edzésen eddig, szerinted?!!! Megjegyzem előtte sem voltam egy csúcsforma versenyző. Most már fejlődök. A lényeg szerintem három dologban van ami minden sport alapja:

- étkezz megfelelő minőségben és mennyiségben

- edz megfelelően

-pihenj megfelelően

Ennyi a nagy titok. A profik azért edzenek napi 3-4 órában is ráadásul nem kis intenzitáson, mert ők már csak így tudják a testüknek megadni azt az ingert ami fenntartja brutális állóképességüket, ha visszaváltatnának a nap 1 órás edésre még ha intenzíven is az állóképességük amit évek munkájával felépítettek, visszafejlődne. Azért nem célszerű egyből nagy terhelést adni a szervezetnek kezdőként, mert egyrészt nem regenerálódik megfelelően - pláne ha a kaja sincs rendben - és túledzheti magát az ember nagyon könnnyen aminek kiégés lehet a vége, nincs kedved bringára ülni stb stb, nem egy kellemes érzés nekem elhiheted. Tehát célszerű hogy legalább két három naponta legyen egy könnyű terheléses nap is beiktatva az edzésben pl így.

H-Vasárnapig:

Pihenő - edzés - edzés - könnyű edzés - pihenő - edzés - edzés.

2012. aug. 25. 06:58
 13/23 A kérdező kommentje:
Mi lenne a helyes étkezés? megfelelő, ami hatékony lenne? Én elég érdekesen étkezem.
2012. aug. 25. 21:16
 14/23 Krisz85 ***** válasza:
ok, írd le a szerinted megfelelő étkezésed (akár privátban is) és meglátjuk, hogy valóban helyes-e.
2012. aug. 26. 07:18
 15/23 A kérdező kommentje:

Én az érdekes helyett azt értettem hogy elég hmm rossz? :D Nemtudom nem túl jó az biztos. De nem megfelelőt.

Hát Reggel felkelek ideális esetben eszek többnyire kis kenyeret, tényleg kicist meg gyümölcsöt mert az van korlátlan mennyiségben és egy pohár házi tejet amiről hallottam hogy nem túl jó, bár nem hiszem hogy nagyon lehúzna, nem szálkásítok, de ha nemjó akkor azt írd, érdekel minden vélemény, meg te eléggé értessz hozzá.

Ez után durván egy órával elindulok tekerni 1 órát, nagyon intenzíven, utána kis tej, nem sok, meg gyümölcs, majd egy 40-50 perc múlva 4tojás szinte minden nap (Van tojás az ólba rendesen... :D Elég parasztosan hangzik)

utánna ebéd az 3-4 felé van, addig szünet, ebéd az erősen változó de mindig igyekszem fehérjés kaját enni, meg valami ch-t. utánna 2 óra mulva egy kisebb vacsora, meg még 2 óra mulva egy zárás.

Összességében sok gyümölcs, meg próbálok ugyan akkor enni fehérjét és ugyan akkor. Meg ch-t.

De nem költöttem eddig fehérjekészítményekre, dextrózra meg ilyenekre, annak ellenére sem hogy nincs meg a kellő mennyiségű fehérje naponta.

Nem teljesen rendszeres tehát van hogy csúszik, előre hátra az egész, illetve nem eszek keveset az biztos, inkább plusszban zárok mint minuszban, nem mert jólesik hanem mert nem akarok fogyni semmiképp.

2012. aug. 26. 18:29
 16/23 Krisz85 ***** válasza:

Hmm igazából a jó dolog, hogy a kenyeret leszámítva akkor nem eszel feldolgozott élelmiszert, ezt a nem akarok fogyni dolgot nem értem, ha fogysz akkor gyorsabb is leszel hegyen fölfelé és síkon is, láttál már komoly bringást kövéren, hát nem. Igazából nekem is nagyon nehéz volt 3 év gyúrás után elfogadni a tényt, hogy amit hízlaló dolognak tartottam - szénhidrát - az a kerékpársportban a motorolaj és nem hízol tőle ha jó a minősége, hogy miért?! mert amíg egy másfél órás gyúrás alatt még ha intenzív is volt 80 kg fekvenyomás stb, addig 500 kcal-t égettem el / mért adat / heti 3x, tehát 1500 kcal, és tömtem a fehérjét jött rám zsí is, most heti 5 edzéssel több mint 7000 kcal-t égetek el. A fehérje egyébként testsúlykilónként olyan 1,5-2g között kéne lennie / nap összesen. Zsírt is be kéne vinned azért. A lényeg hogy edzés előtt közben isotónia és utána szénhidrát és kevés fehérje mehet, a tojásból minden 4. ben legyen a sárga, a többi kuka.....

így kéne kinéznie kb egy mintaétrendnek, persze ezt testsúlyra és energiaigényre kell szabni, ez kb a minimum és ezen is van még mit csiszolni:

Date,Time,Food Items,Amount,Calories,Total Carbs (g),Protein (g),Total Fat (g),Sat. Fat (g),Notes

2012.08.26.,6:00 (Breakfast)

,,"Gabona, Spar Zöld Zabpehely",80 g,273,45,6,10,5,6,1

,,"Táplélékkiegészítők, 100% Whey Isolate Scitec",1 serving,99,2,20,1,0

,,Total,,372,47,6,30,6,6,1

,9:30 (Mid-morning)

,,"Tejtermékek, Pilos Light Turó",125 g,119,4,4,17,5,3,5,0

,,Total,,119,4,4,17,5,3,5,0

,12:30 (Lunch)

,,"Gabona, Basmati rizs",40 g,140,30,8,3,2,0,4,0

,,"Húsok, Csirkemell filé",100 g,109,0,5,24,7,1,0

,,"Tejtermékek, Danone Könnyű és finom 140 g os natúr joghurt",140 g,83,5,5,4,3,4,3,0

,,"Zöldségek, Paradicsom nyers",125 g,26,6,1,1,0,4,0,1

,,"Olajok és zsírok, Lenmagolaj",10 g,88,0,0,10,0,9

,,Total,,446,42,9,33,3,16,2,1

,15:30 (Mid-afternoon)

,,"Gabona, Basmati rizs",40 g,140,30,8,3,2,0,4,0

,,"Húsok, Csirkemell filé",100 g,109,0,5,24,7,1,0

,,"Tejtermékek, Danone Könnyű és finom 140 g os natúr joghurt",140 g,83,5,5,4,3,4,3,0

,,"Zöldségek, Paradicsom nyers",125 g,26,6,1,1,0,4,0,1

,,"Olajok és zsírok, Lenmagolaj",10 g,88,0,0,10,0,9

,,Total,,446,42,9,33,3,16,2,1

,17:30 (Supplement),"2 külön adag 500 ml vízben 25 g ch / óra"

,,"Táplélékkiegészítők, DM Iso Drink Vérnarancs",2 servings,298,72,8,0,0,0

,,Total,,298,72,8,0,0,0

,22:00 (Dinner)

,,"Táplélékkiegészítők, 100% Whey Isolate Scitec",1 serving,99,2,20,1,0

,,Total,,99,2,20,1,0

,Daily Total,,,1780,212,5,134,43,4,3

2012. aug. 26. 21:00
 17/23 A kérdező kommentje:

Igen látom, köszönöm hogy elküldted, szeretem nézni az ilyen táblázatokat.

Azért nem akarok fogyni mert nincs rajtam zsír, még fiatal vagyok, furán működik az anyagcserém, nem tudok elhízni, de fogyni tudok... Szeretek futni, kerékpározni és nem szeretném ha úgy lefogynék mint egy etióp maraton futó :D

Ezért próbálok többet enni mint kell, amíg nem hízok addig baj nem lehet belőle, legalább több fehérje csúszik le, meg egyéb tápanyag.

Azt hogy zsírokat is kéne enni azt örömmel hallom.. :D

Illetve már olvastam hogy a sárgája nem túl ajánlatos a tojásnak, de mi van benne amiért kuka?

Illetve a házitej nem éppen sovány, meg a túrósem, aludttej, stb. Ezekből sok van mert fogyasztom a tejet, a joghurtot, a túrót.. És nem sok jót olvastam róla, ezekről neked mi a véleményed? Azt tudom hogy egy testépítőnek kizárt, de kerékpárosnak?

Rizset azt fokozom, krumpli volt az első számú ch, de valahogy az nem olyan jónevű ch mint a rizs.. :D

2012. aug. 27. 17:08
 18/23 Krisz85 ***** válasza:

A zsíroknál minél eszenciálisabb annál jobb, haolaj, lenmag, tökmag, oliva az elsőszámú olajok, egy sziálrd zsír van ami jó a kókuszzsír pl főzésnél mert nem változik meg hő hatására a kémiai szerkezete és telítetlen marad, nem úgy mint az olvia amit csak salátába kéne, mert ha sütsz vele sz..rt sem ér, telített lesz, mint a disznózsír....vicces ugye?!

A másik hogy a tojássárgája jó mert van benne egy csomó vitemin, enzim és koleszterin is, ami ha sovány vagy és egészéges akkor nem gond, szüksége van a szervezetnek koleszterinre, csak sok benne a zsír is, minden 5. tojás sárgáját edd meg, pl rántottába 4 et kukába csak a fehérjét és az 5. sárgája mehet bele!

2012. aug. 27. 21:35
 19/23 Krisz85 ***** válasza:
Jag még annyi, hogy a szénhidrátnál igaázól a rizs azért jó mert 72 g van benne 100 g ban, tehát az egyik legjobb összetett szénhdirátforrás, nem kell belőle olyan sokat enni hogy bevidd a megfelelő mennyiséget, de itt jön még a szénhidrátoknál a glikémiás index, ami jó ha alacsony kivéve edzés után, ezért ha teheted, akkor basmati, barna rizs-t fogyassz ,vagy ha eszel normáls A vagy B rizst, akkor egylé hozzá fehérjét pl húst, az csökkenti a GI-t,!!!
2012. aug. 27. 21:36
 20/23 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm.

Vékony vagyok többször nézték a koleszterinem, de mindig alacsony volt.

Írtad hogy zsírból mehet több is, a tojás sárgája erre a célra nem felel meg? Én is heti 10órát edzek kb, az 7000kcal.

Jah és még valami.

Miért annyira baj ha valami zsíros? jelenleg nem hízok, nincs rajtam felesleg, de még sem ajánlják.

Nehezíti a többi anyag felhasználódását? Gondolok itt a fehérjére, ch-ra ásványi anyagokra vitaminokra stb. Vagy egyéb okból?

2012. aug. 28. 14:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!