Ha minden este biciklizek mondjuk 5-10km-t. Akkor az segít vmit a fogyásban?
10:50
A fogyás és a sport nem egy kalap alá veendő - az fogy, akinek zsírfeleslege van, és a mozgása során felemésztett mennyiséget nem pótolja vissza.
A sportolók, speciel a kerékpárosok, de minden hosszútávú-állóképességi sportoló testzsír%-a már igen alacsony szinten van. Ezek a sportolók már nem fogynak, a szó klasszikus értelmében, hanem az izmaikban felhalmozott energiaraktárakat, a májuk szénhidráttartalékait és persze a mindig meglévő zsírszövetet használják. A komolyan sportolóknak szigorúan vissza kell pótolni az edzéseken létrejövő "kopást".
Paradox (vagy inkább közhelyesen logikus??), hogy a leggyorsabban a legkövérebbek tudnak fogyni (van miből, ugye!:))), a legnehezebb pedig a pár (1-4) kiló felesleget leadni. A zsírszövetet mozgás közben a szervezet általában mindenhonnan használja, vagyis az ember általában mindenhonnan fogy egyszerre - néha nem látható módon fogy az ember, a belső, ún. rejtett zsírszövetekből, amik a belső szervek között halmozódik fel. ienkor az ember súlya csökken, a méretei azonban nem nagyon.
Másik dolog, h a szírszövet fajsúlya sokkal kisebb, mint az izomzaté - lehet, h a méretcsökkenés mellett a súly nem csökken, mivel a könnyű zsírszövet helyett nehezebb fajsúlyú izomzat alakul ki. (Köztudott, h a kövér emberek azért szeretnek úszni, mert a víz szinte fenntartja őket, míg egy ugyanakkora tömegű, de izmos embernek nehezebb úsznia, mert az izmok nehezebbek - persze neki azért tűnik könnyebbnek, mert erősebb:))) Másik dolog, h az úszás sohasem jó módszer a fogyasztásra, mert a medencék vize sosem testhőmérsékletű, ergo a testet erősen lehűti, ezt a szervezet fehérjeégetéssel kompenzálja, vagyis megnő a fehérjeéhség, amit az emberek, ha pl. húsokból pótolnak, akkor ezzel 75%-nyi zsírt vesznek magukhoz...
A mozgással fogyásnak két alapvető és szükségszerű szabálya van: lihegni kell és izzadni!!! (a zsír égetésének nagy az oxigénigénye, így minden mozgás, ami lihegéssel jár, hatékonyabban égeti a zsírt - ezért nem fogyaszt a súlyzózás, és a pár ismétléses erőedzés). Másik dolog, h bármi, amit hosszú ideig csinál az ember, az fogyaszt - már csak azért is, mert nem eszik közben!:)))
jó volt végigolvasni!
szerintem nem rossz a biciklizős példám, visszaadja azt, hogy ha annyit edzel mint egy élsportoló, akkor is fenn lehet tartani a testsúlyt mind izomban és mind zsírban (pár %)
és ha valaki olyan egészségesen táplálkozna mint egy élsportoló, esélyes hogy elzsírosodna. én erre akartam célozni, ezért emeltem ki az étkezést. hosszútáv sportolók sem engedhetik meg az izombontást.
köszi az összeszedett írást, szerintem mindent kifejtettél amire a Kérdezőnek is szüksége lehet!
Remélem a kérdező is olvasni fogja!:)))
Kifelejtettem még, h pl. a hasfogyasztásra nem jó a bicajozás: amikor az ember támaszkodik a kormányon, az alkar izmai tkp többet dolgoznak, mint a törsz első fele, vagyis, ahol az általában fogyasztandó területek vannak. A gerinc két oldalán végigfutó izomkötegek dolgoznak a legtöbbet tekerés közben, de úgy általában a hátizmokat erősen igénybe veszi a bicajozás úgy általában. Nem egy veterán országútist lehet látni, aki pocakot ereszt, amellett, h úgy teker, mint az állat:)))
Amúgy a túl sok országútizás hosszútávon nem tesz jót a nyaknak (saját tapasztalat): az ember egy idő után észreveszi, h balra jobban tekeredik a nyaka, mint jobbra!!!
többet nézel balra?
nem értem a pocakeresztésnek és a hasoldali izmok kisebb terhelése között az összefüggést.
Többet bizony - én pl országúton szinte sosem nézek hátra jobbra, csakis balra. Persze ez a üldözéses versenyek és edzések helyezkedése esetén nem ilyen mérvű.
A belső szervek a folyamatosan előrehajló tartásban folyamatosan nyomják kifelé a hasfalat - ha az ember nem edzi pluszba, akkor kinyúlhatnak a hasizmok.
na ma megvolt a 30 km:)
jó lenne ezt tartani:)
Gratula!
Ha fogyásra gyúrsz, akkor közvetlenül a bicajozás (és a "kisdolgok") után, ruhátlanul (alsóban) mérd meg magad. Igaz, h ez kis "csalás", mert a dehidrációt is beleszámolod (hacsak nem ittál közben), de ez ösztönözhet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!