Egy jó okostelefon többet ér mint egy országúti bicaj?
Hát ez egy roppant fura összehasonlítás, mivel tök más dologra való a kettő.
Engem az pont nem érdekel hogy milyen telefonom van, csak alap dolgokra tudjam használni, általában a legolcsóbb Xiaomi-t veszem meg 60 ezerért, majd évekig használom míg fel nem adja. Ellenben van 4 bringám, amiből 3-nak 500e felett van a piaci értéke... Szóval nekem egyértelműen egy bringa ér többet. De mindekinek más a fontos. Ha számodra egy telefon jobban kihasználható, akkor neked az ér többet.
Nem értem én se pontosan, ezt a kettőt hogy lehet összehasonlítani... Egy szett autógumi többet és, mint egy hűtőszekrény?
De megpróbálok válaszolni:
Biciklit tavaly vettem újat. Nem országúti, csak egy trekking, de én ezt tudom leginkább kihasználni. Nem a legdrágább volt, de mivel hosszú távra (15-20 év minimum) tervezek vele, nem akartam ezen spórolni. Szűk 500-ba bele is fért. Mai áron is hasonló lenne, sőt érdekes módon azóta inkább árcsökkenés volt ennél a típusnál.
Telefont már régen vettem. Akkor 240e körül volt. De ez évekkel ezelőtt volt. Ha pótolni kellene, talán a 300-350e-s kategória, amire azt mondanám egye a fene, csak kicsit húznám a számat...
Na már most 500e>350e, ha minden igaz. Azaz a biciklim többet ér mint a telefonom. Telefont 500-ért nem szívesen vennék. Olcsó áruházi biciklit gagyi, vagy legalábbis kompromisszumos komponensekkel, ami valószínűleg 20 évre kiszolgál, sem szívesen vennék 300-ért.
Hát, ez nagyon szubjektív. Én elképzelni sem tudom, hogy hogyan lehet egy drága telefont kihasználni, annak ellenére, hogy azt használok. Pont ugyanazt csinálom rajta, amit egy ötöd ennyibe kerülővel csinálnék. Az egyetlen oka, hogy drága telefonom van, az az, hogy nem használok külön fényképezőt, de szeretek a nyaralásaink alatt viszonylag jó képeket lőni (és céges telefonként viszonylag olcsón jutok hozzá).
A telefonon egy virtuális világ van előtted, mindenféle valós élmény, érték nélkül. Tulajdonképpen elveszi az értékes idődet, ami alatt valós élményekkel is gazdahodhatnál. Ezen kívül sem a testnek, sem a pszichének nem egészséges a túlzott használata.
A bringától viszont valós élményt kapsz. Ez lehet akár egy látványos szakasz, vagy egy adrenalin löketet adó lejtő, egy verseny, stb. Kinek mi jön be. Ezen kívül az egészségedre is jó hatással van. Na meg egy jó bringa tíz és múlva is egy egész jó bringa lesz. Igaz, közben azért kell a karbantartására költeni. Egy fullos telefon viszont 3-5 év alatt elavul és nullára amortizálódik.
Erről az a vicc jut eszembe, amikor a cigány elcseréli a bicskáját egy karórára. Mondja neki az apja: "hülye vagy te Gazsi?! Ha a kocsmában elküldenek az anyádba, majd azt mondod, hogy fél hat?"
Hát ez a kérdés is ugyanilyen vicc. Almát hasonlítasz a körtéhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!