Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért írnak sok helyen hatalma...

Miért írnak sok helyen hatalmas kcal égetést 1 óra kerékpározásra amikor nem igaz? (500kcal vagy több)

Figyelt kérdés

20 km/óra esetén

87 kg férfiként olyan 15,3 kcal/km jön ki.

De egy lány ismerösömnek 50kg-al 8,8 kcal/km kb

Nem értem az interneten miért terjednek az óriási számok??

máj. 15. 14:24
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Én csak azt nem értem hogy jön ki többszörösére a kalória igényed.

20km/óra 50kgos lány 178 kcal

20km/óra 87kgos férfi 297 kcal

És egy itt válaszoló 52 kgos lánynak ez max 200 kcal vagy kevesebb.

Erre te meg 100 kgra írsz 1000 kcalt óránként.

Én pedig számolom a kalóriát eleinte a nagy számokat követtem de nem fogytam semmit, sőt híztam...

Mióta pontosabb mérést használok azóta fogytam illetve tudom is tartani a vesztett súlyt

Tehát te is számolod az étkezési kalóriát?

máj. 16. 15:42
 22/31 anonim ***** válasza:

Azt nem írtad, hogy a te értékeid honnan jönnek ki.

De azt is vedd figyelembe, hogy az én bő fél órás bejövetelem egy nagyobb intenzitás volt. Ez megjelent a pulzusomban is (160 közelében, de az átlag is bőven a nyugalmi pulzusom kétszerese felett volt). Valószínűleg egy órán át is tudnék így tekerni, de a második óra nem biztos, hogy menne ebben a tempóban.

A 20 km/óra 8-as szorzót ad, így egy 34 perces út (amivel én számoltam) akkor 3,5*8*87/200*34=414 kcal. Ha az én tempómban 10-es szorzóval jönne, akkor 517 lenne. Legalábbis a metabolikus egyenérték alapján számolva (ami elég jól közelít a pusztán kémiai alapon számított energiafogyasztáshoz).

De még egyszer, az órám nekem is csak 324 kcal-t írt. Lehet, hogy azt hitte, hogy sokat lejtőzök? :)

A kalóriaszámolásról. 120 kilóról fogytam 90-re, heti 3 futással (6-8 km-ek, kb 6 perc/1000 méter tempóval), és heti két judo edzéssel. Aztán a futás leállt, a judo is kevesebb lett, így jöttem vissza 100-ra, most bicajozok.

Számolom a kalóriákat, de soha nem azt, amit eszek, hanem azt, amennyit ledolgozok. Igyekszem nem többet enni, kicsit több zöldséget és kevesebb kenyeret enni, sört visszafogni.

Nekem öröm az evés, ezzel együtt szívesen is mozgok. A kaloriaszámoláshoz tartozó fegyelmezett diétát (értsd: étrendet) nem tudom tartani, mert ki tudja, hogy napközben mit és hol eszek, stb. Nem vagyok hajandó féltányérnyi kajákat enni, mindig hagyni valamit, és a többi ilyen praktikára, és nem omlok össze, ha betolok egy tányér pörköltet nokedlivel, és megiszok hozzá egy sört.

Amit számon tartok, az a mozgás. Mindig lehet kicsit többet mozogni, mindig lehet egy kicsit intenzívebben. Kaját viszont nem lehet a végtelenségig szűkíteni.

Nem is sietek sehova. Fogyhatnék gyorsabban fegyelmezettebb kajával, de nem sietek sehova. Ha havi 1 kiló olvad le, akkor annyi, ha kettő, akkor kettő. Legalább nem lóg a bőröm. Amikor 30 kilót leadtam (több, mint 2 év alatt), akkor sem lógott rajtam semmi, ezt még tudta követni a bőröm.

Szerintem ez sokkal jobban tartható, mint egy életen át az ételt méricskélni, az egészségemnek is jobbat teszek vele (kezdve ott, hogy nem fog töredezni a körmöm és a hajam hullani a hiányzó tápelemek miatt), jobb lesz a keringésem, izom nő rajtam, energikusabb vagyok...

Nyilván amikor fogyok, kalóriadeficitben vagyok - ezt viszont a növelt felhasználással és nem a csökkentett bevitellel tartom jó ötletnek elérni.

Na, az ilyen válaszaim szoktak 32% körüli értékelésen megállni. Pedig senkinek sem kötelező így fogyni - nekem ez vált be.

máj. 16. 16:15
 23/31 MGéza ***** válasza:
Egy kicsit túlzónak érzem ezeket a szorzókat ha szakemberek számolták ki laborban, ha nem. Én országúti kerékpáron 25km/ó sebességig szinte nulla pulzusemelkedéssel haladok, megerőltetés nélkül, így valószínű, hogy az oxigénfelhasználásom sem olyan sokkal több, nyolcszorosa biztos nem annak, mintha itt a szobában verném a számítógép billentyűzetét. Valahol 30km/ó körül kezdek ott tartani hogy már biztosan tartósan magas az oxigénfelhasználásom. Ezért szokták javasolni hogyha valakit komolyan érdekel a valós, edzés/mozgás közbeni kalóriafelhasználása, az legalább egy pulzusmérős okosórát nem árt ha beszerez, de aki igazán komolyan reális képet akar kapni az pedálszenzor+pulzusmérő pánt kombóval indul neki.
máj. 17. 08:55
 24/31 anonim ***** válasza:
68%

MGéza, nos igen, nálam is ez a helyzet. Attól is függ melyik bringával megyek, de az outival síkon, szélcsendben, olyan 28-ig meg sem érzem, az a kényelmes utazótempóm.

Múlt héten mentünk egy olyat, hogy Kelenföldről el a Pilisbe, Ferenczy sziklához fel, majd le és a Duna mentén haza, 122 km lett, Gravellel. Most nézem, a statiszikákat, egy pillanatot nem tölöttem anaerob zónában... Peidg nem sétabiciklizni mentünk. De most visszakerestem direkt egy korábbi BuBát, Kelenföldtől a Velencei tóig, ott is csak a menetidő 15%-ában voltam az anaerob zóbnában. Itt sikerült 694 Kcal-t égetnem a 2:55-ös menetidő alatt, ez már kicsit több mint a 200 óránként, de így így is nagyon messzi van a fent írt számoktól.

Összességében én nem azt mondom, hogy nem tud kihajtani egy nagy darab férfiember 500 Kcal-t magából egy óra bringázással, ha nyomja neki mint az állat és mondjuk még szembeszél is van, de semmiképpen nem ez az átlagos.

Még mindig az 52 kilós lány vagyok. :)

máj. 17. 09:48
 25/31 anonim ***** válasza:

A képlet a nagyszámú átlagra vonatkozik. Egyéni különbségek nyilván vannak.

Te kerékpárosként adaptálódtál ehhez az állóképességi sporthoz, egészen a sejtjeidben lévő mitokondriumok szintjéig. Jobb az izmaid érellátottsága, emelkedett lehet a vörösvértestek száma és így tovább, tehát az oxigénszállítás megvalósul a szívfrekvencia növelése nélkül is.

Ettől viszont még az oxigén eljut a sejtekig, az izmokig, ahol a glükóz égetéséhez szükséges. Tehát attól, hogy nem növekszik a szívverések száma (és légszomjat érzel, nyilván) 25 km-es sebességig, az izmaid megkapják az oxigént, arányosan többet, mintha ücsörögnél.

Ha mindenkinek pontosan ugyanannyira lenne megterhelő x sebességet tartani, akkor akárki indulhatna a Tour-on, és mindenkinek azonos esélye lenne a győzelemre.

máj. 17. 09:56
 26/31 anonim ***** válasza:

Éppen 10 km volt, mire kijutottam ma Budapestről és nagyon-nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy pontosan 30 percet mutasson az órám.

Lapoztam egyet, hogy megnézzem a fogyasztásomat és éppen akkor lépett át 300-ra.

Tehát: 20 km/h átlag és 600 kcal/h

Még hozzá kell tenni, hogy megálltam 2-3 percre enni és a 20 km/h átlag városban azt jelenti, hogy az első 10 percben még lassan megyek, de miután bemelegedtem 25-31 km/h között haladok.

Montival voltam és végig érezhető szembeszél volt.

Ez nekem az a pulzustartomány, amivel ki tudok tekerni a világból, csak pótolni kell az energiát.

Outival, szélcsendben ez kb. 35-ös tempó lett volna.

Váltott vezetéssel 40 km/h.

máj. 20. 20:59
 27/31 anonim ***** válasza:
Én ma terepen tekertem 4 órát, 849 Kcal-t égettem vele. És ez sem sétabicikizés volt, nehéz terep volt.
máj. 20. 23:17
 28/31 anonim ***** válasza:
Nekem 4 óra alatt volt, de 3000 kcal felett.
máj. 21. 00:06
 29/31 A kérdező kommentje:

3000+ kcal összesen kerékpárral?

Közel 1000 óránként?

Az tour de france sportoló szint, ők napi 5000 kcalt fogyasztanak a verseny alatt hogy tartsák a súlyt és rendkivül megviseli a szervezetet az igénybevétel.

máj. 21. 07:51
 30/31 anonim ***** válasza:
A tour-on 150-220 km-es etapokat mennek, olyan 5 óra körüli időkkel. Ők mondjuk sokkal könnyebbek, mint a munkába járók nagy része, sokkal spécibb bicajokkal mennek, cserébe sokkal nagyobb az intenzitás. Így aztán az az 1000 kcal/h nekik egész mást jelent, mint egy 100 kilós embernek egy 15 kilós mountain bike-on, kilógó szögletes táskákban laptoppal-ebéddel, váltás ruhával (még 5 kiló csomag) betekerni, mikor a kerékből hiányzik vagy 0,4 atm és lobog rajta minden ruha.
máj. 21. 08:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!