Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért írnak sok helyen hatalma...

Miért írnak sok helyen hatalmas kcal égetést 1 óra kerékpározásra amikor nem igaz? (500kcal vagy több)

Figyelt kérdés

20 km/óra esetén

87 kg férfiként olyan 15,3 kcal/km jön ki.

De egy lány ismerösömnek 50kg-al 8,8 kcal/km kb

Nem értem az interneten miért terjednek az óriási számok??

máj. 15. 14:24
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

A nyugalmi kalória beleszámítása megmagyarázza az óriási számokat amiket az okosórák illetve online kalkulátorok produkálnak.

Az intenzitás nem produkál olyan mértékű kalóriaigényt amellyel mindig számolni lehet.

Szóval a legegyszerűbb ha a súlyt és a távot veszi az ember, és amint említetted ebből még ki kell vonni a nyugalmi kalóriát

máj. 16. 08:24
 12/31 anonim ***** válasza:
61%

100 kiló férfi vagyok, 12,5 km-t tekerek munkába. Ma 34 perc alatt értem be. A pulzus 156-ig ment fel, az átlag 133 volt. Lényegesen gyorsabban megyek, mint a többi bejáró, olyan 26-30 km/h közt általában, az utolsó 2 km-en lassítok, hogy kicsit felszárítson a menetszél. Főleg sík út, egy gyaloghíddal meg egy felüljáróval.

A BMR 2000 felett van kicsivel, ez fél órára visszaosztva 41 kcal.

Az alkalmazás most 324 kcal-nak mérte a bejövetelt. Kalkulátorokba írva 500-600 körüli eredméynek jönnek ki. A pulzusom (56-al keltem) viszont még mindig 78, pedig 2 órája beértem.

Ha abból indulok ki, hogy az app (Huawei Health) csak a "többlet" kalóriát jelzi (ma 324), hozzáveszem a fél órára eső BMR-t (41), és azt, hogy 2 órája emelt ütemben ver a szívem, akkor igaz lehet kb. a kalkulátorok becslésének az alja, tehát a 450-500 kcal egy félórás tekerésre.

máj. 16. 09:15
 13/31 anonim ***** válasza:
61%
És egészen biztos vagy benne, hogy az alkalmazás csak a többletkalóriát méri? Mert általában az összkalóriát szokták. Mondjuk ez még akkor is jó sok ha kivonod és nem hozzáadod. :)
máj. 16. 09:20
 14/31 anonim ***** válasza:
Biztos nem vagyok benne, csak keresem a mért és a kalkulátoros adatok közti különbség okát. Az "utólagos zsírégetés", tehát a regeneráció elején jelentkező "extra" energiafogyasztás pl. jogos, hogy szerepeljen a kalkulátoros adatban?
máj. 16. 09:59
 15/31 A kérdező kommentje:

Szerintem 100 kg esetén a 12,5 km táv reálisan olyan 215 kalória lehetett.

A regenerációt helytelen beleszámítani, elvileg a szervezet máshol megspórolja a regenerációra fordított energiát, csak a súly és a megtett táv ami garantálja az elégetett kalóriát minden egyes alkalommal.

máj. 16. 10:34
 16/31 anonim ***** válasza:
És ez a 215 miből jött ki?
máj. 16. 11:18
 17/31 anonim ***** válasza:
76%
Azért nem csk a súly és a megtett táv, nyilávnvalóan számít az intenzitás is.
máj. 16. 11:20
 18/31 anonim ***** válasza:
61%

Vezessük be a metabolikus egyenérték fogalmát (MET)!

1 MET = 3,5 ml oxigén testsúlykilogrammonként és percenként. (Számos laborvizsgálat eredménye, ücsör

Sportélettani laborokban mindenféle tevékenységnek meghatározták a rá vonatkozó MET-et. Ez kerékpározásnál 16-19 km/h sebességnél 6,0 , de 22-25,6 km/h közt már 10,0.

Tehát 25-el tekerve 10x annyi oxigént igényel a szervezet, mint ücsörögve.

Ugyancsak mérések eredménye, hogy a percenként "elégetett kalóriák" jó közelítéssel számíthatók az alábbi képlettel:

(MET)*3,5*(testsúly kg)/200.

Tehát az én reggeli tempós bicajozásom (vegyük 10-nek a MET-et és 100-nak a súlyomat) 10*3,5*100/200*34=595. Ha lentebb veszem a MET értéket 8-ra (19-22 km/h), akkor is 476.

Látszik, hogy itt a testsúly nagyon sokat számít. A korábban válaszoló 52 éves nő adatával (és a tempósabb 10-es MET-tel) számolva csak 309 jött ki.

Ez a képlet azért tűnik alaposnak, mert az oxigénfogyasztásból indul ki. Olyan nincs, hogy ugyanannyak a glükózmolekulának az elégetéséhez több oxigént használna valakinek a szervezete, a kémia ugyanúgy működik, tehát az elfogyasztott oxigénből jól be lehet lőni, hogy mennyi égés ment végbe a szervezetben. Márpedig a "kalória" ekkor "keletkezik".

Ok, egyéni különbségek vannak, egy gyakorlott sportoló ugyanazt a mozgást takarékosabban végzi. A másik, ami felmerült bennem, hogy főleg magasabb teljesítményszinteknél, amikor már nem csak glükóz, hanem pl. a keletkező tejsav is energiaforrás, vagy épp amikor anaerob körülmények közt próbál a szervezet energiát nyerni, akkor a köztes folyamatoknak is van energiaigénye, ami a leadott teljesítmény szempontjából "elvész", nem realizálódik sebességben. (Nem véletlen, hogy egyre gyorsabban futva, bicajozva sokkal-sokkal nehezebb lesz még fokozni az iramot, és ez nem csak a légellenállás miatt van így, hanem egyszerűen a szervezet sem tud elég oxigént juttatni az izmokhoz.)

Viszont ez a magas teljesítményszint is mérhető (laborban) és jellemezhető az oxigénfogyással, ami akár a végső cukorégetésnél, akár a köztes termékek bontásához kell (pl. tejsavbontás, zsírbontás), a szervezetnek energiafelhasználást (eccerűen: elégetett kalóriát) jelent.

Kritikája lehet még a képletnek a nagyon szépen kerekített szám az egyes sportok MET-értékénél.

Valószínűleg nem nagy különbség, ha egy sportra azt mondjuk, hogy 10 és nem pedig 9,7, vagy 10,1.

máj. 16. 12:03
 19/31 A kérdező kommentje:

De gondolj bele ha 100 kg vagy, és egésznap csak feküdnél akkor is minimum 2100 kcal súlytartáshoz, ha már van egy pici mozgás akkor több is akár 2500 (napi teendők stb).

Viszont a számításod alapján 1 óra tekerés önmagában kitesz 1000 kcalt, tegyük fel csinálod 2 órát napi szinten az 2000 kcal, tehát elméletben 4500 kcal csak súlytartáshoz én meg képtelen vagyok elhinni hogy ez reális. Már rég fogyni kellett volna ilyen mértékű égetés esetén, ami reálisabb szerintem hogy nem éget annyit mint hiszed.

máj. 16. 14:25
 20/31 anonim ***** válasza:

A biokémia nem hit kérdése, a labor meg nem az Istenháza. 1 molekula glükóz 6 molekula oxigén jelenlétében ég el. 100 gramm glükóz 358 kcal, ez kb 0,55 mol (glükóz moltömeg 180 g/mol), tehát 3 mol oxigén kell hozzá, tehát 96 g oxigént igényel (oxigén moltömeg 32g/mol). Ez légköri nyomáson kb 74 liter oxigén. 74.000 ml.

Mennyi idő alatt használunk fel 74 ezer ml oxigént? Kilónként és percenként ücsörögve felhasználunk 3,5 ml-t, 100 kilósan tehát 350 ml-t. De ennek a 10-szeresét fogyasztom tempósan (tényleg tempósan) tekerve (25 km/h óra körüli kerékpározás MET egyenértéke), tehát 3500 ml/perc, 3,5 liter. Mennyi idő alatt fogyasztok el 74 litert? 21,14 perc.

Ekkor fogyott el a 100 g glükózom, erre volt elég 358 kcal. De én 34 perc alatt jutottam be, ez 1,6-szerese a 21 percnek, tehát 160 gramm glükózt égettem, és az pedig 358*1,6=572 kcal.

Kicsit kerekítettünk itt-ott, de így is csak egy kicsivel kisebb értéket kaptunk, mint a korábban számított 595. Pedig belekevertük a glükóz és az oxigén moltömegét, a parciális nyomást, visszaszámoltunk grammokat, kalóriákat, időket... Részint közismert állandókat és mértékegységeket vettünk alapul, részint a MET-értéket, ami nyugalomban 3,5 ml/perc/kg és az intenzitás 10-es szorzóját. De fogadjuk ezt el helyesnek, hisz laborban ez is "viszonylag egyszerűen" mérhető a belélegzett és a kilélegzett levegő oxigéntartalmából. Legalábbis egy sportélettani laborban "viszonylag egyszerűen".

-----------

Lehet súlyt tartani napi 8-10 ezer kalória mellett is, élsportolóknál nem ritka, csak kell mellé napi 3 olyan edzés, amiből átlagembernek egy is túl sok.

És igen, a nagy súly nagyon sokat számít. Gondolj csak bele, a korábbi 52 kilós lánynak pl. egy 48 kilós hátizsákkal kéne mindent csinálnia (jó, persze, a saját súlyod máshogy oszlik meg, mint egy külső teher), hogy ő is 100 kilósan dolgozzon. Egy átlagos 80-85 kilós férfira is még 15 kilót felpakolsz (akár súlymellényben), és elküldöd futni... Lehet, hogy súly nélkül 4:30-as 1000 méterekkel fut 10 km-t, de így lehet 3-ig sem jut, azt is 20 perc alatt.

Tehát röviden: biokémiai alapon, középiskolai természettudományos ismeretek birtokában bebizonyítottuk, hogy egy 100 kilós ember tempósan kerékpározva reálisan közel 600, de fogalmazzunk óvatasan, 500-nál biztosan több kalóriát fogyaszt 34 perc kerékpározás alatt.

máj. 16. 15:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!