Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » A Duna-hidakat meg lehet...

A Duna-hidakat meg lehet valahogy szokni, kihúzni a méregfogukat? Nektek is besavasodik a combotok és ziháltok rajtuk?

Figyelt kérdés

Régebben nagyon lassan tudtam felmenni, mindenki megelőzött, fáradt combbal meg simán tolni kellett a bicajt. A híd tetején, ahol ugye kezd lejteni, meg le kellett lógatnom mindkét lábamat, mert akkor csillapodott a combjaim égése, fájdalma.

Most per pillanat jobb a helyzet, idén többet bicajoztam, mást is sportolok.

De most is előfordul, hogy felfele menet meg kell állnom pár-pár másodpercre, a combom nem annyira, de fáj és még a híd végén is szaporábban szedem a levegőt. Ha az óra épp jól méri, vagy kíváncsiságból nálam van a pulzuspánt, 170 körüli a pulzusom.

Lesz ez valaha jobb?

(Dombokkal nincs dolgom, de igen, elég hamar kell rajtuk tolnom. Akár 20-30 km-en belül 100-300 méter emelkedőt valahogy bírok, bár lassan, de nem tolom. De tényleg nincs dolgom emelkedőkkel, csak hidakkal, ezért kérdezem ezt.)

2023. okt. 29. 19:44
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
70%
Hát nem tudom, van aki felbiciklizik Dobogókőre, meg Kékesre…
2023. okt. 29. 20:21
 2/31 anonim ***** válasza:
74%
Én csak az északi összekötő hídon közlekedem, a budai felhajtó elég cudar (a nagy szintkülönbség miatt hosszú a rámpa, főleg a part felől). A lábam, combom sosem fájdul meg, csak lihegek mire felérek. Mondjuk nincs mászófokozat a biciklimen, mert csak 1x6-os. De felküzdöm magam.
2023. okt. 29. 20:32
 3/31 A kérdező kommentje:
Én ott ritkán közlekedem, de pont ez az egyik mumus. Pont ezen volt, hogy meg kellett állni. Többek között.
2023. okt. 29. 20:56
 4/31 anonim ***** válasza:
59%

Vagy simán edzetlen vagy, vagy esetleg van egy fel nem fedezett egészségi problémád. Asztma például tud ilyet okozni (nálam okozott: síkon jól elvoltam, de emelkedőn föl, amikor folyamatosan hajtani kell, különben megáll a bicikli, kibújt a szög a zsákból - de akkor még nem tudtam, hogy ez az asztmám miatt van, később fedezték fel, kaptam gyógyszert, aztán csodálkoztam, hogy hova lettek azok a lehetetlen emelkedők).

Pontosan mennyit sportolsz, és esetleg mennyi "pluszterhet" cipelsz, vagyis esetleg elhízott vagy-e? Ez alapján lehetne tippelni, hogy normális edzetlenségről van szó, vagy jobb lenne orvoshoz menned.

2023. okt. 29. 21:03
 5/31 A kérdező kommentje:

Rendszeresen sportolok.

De másnak tényleg így bírják az izmai?

Asztmám az van

2023. okt. 29. 21:06
 6/31 anonim ***** válasza:
Még egy: megfelelő áttételt használsz az emelkedőn felfelé? Érdemes minél pörgősebbet (azaz minél rövidebbet: egy pedálfordulatra kis távot tesz meg a bicikli). Az optimális izomműködés - én úgy tudom - elég magas pedálfordulatnál van. Szóval nyugodtan használhatod a legpörgősebb fokozatot, amibe még nem "gabalyodik bele" a lábad. Még a legrövidebb fokozaton hajtva (elöl 1-es, hátul 1-es, biciklitől függ, hogy ez pontosan milyen áttétel) is általában gyorsabb a haladás, mintha tolnád a biciklit.
2023. okt. 29. 21:10
 7/31 A kérdező kommentje:
Pörgős fokozaton megyek eleve is.
2023. okt. 29. 21:17
 8/31 anonim ***** válasza:

"De másnak tényleg így bírják az izmai?"

Nézd, mikor egyetemre jártam biciklivel (12 km-ről naponta, nagyrészt haladós főutakon, mint Soroksári, Weiss Manfréd még a bicikliút előtt), akkor visszaváltás nélkül mentem fel a Petőfi hídra (szintén még a bicikliút előtt, az úttesten) 25-30-cal.

Szóval igen, lehet ennyire edzettnek lenni. Nekem ez a napi 2x12 km volt mindig is a normál adag, nem éreztem extra edzettségnek. De most már nem megyek annyit és nem is vagyok ilyen jó erőben, 7-8 km/h körül vánszorgok fel a hidakra a legrövidebb fokozatban.

2023. okt. 29. 21:20
 9/31 A kérdező kommentje:
Mondjuk a Petőfi ebből a szempontból kifejezetten jó híd, csak nem szeretek arra menni. 😁 Kicsit talán kerülő.
2023. okt. 29. 21:28
 10/31 anonim ***** válasza:

Mégis mekkora a kereked és milyen váltód van? milyen fokozatot (áttételt) használsz? Jó a féked, vagy azzal is szivatod magad, hogy örökké fékez sunyiban?

1:2,3-as lánckerékáttétel, 26" kerék 5 fokozatú pentasport váltó legkisebb fokozatával simán fel lehet menni akármilyen random hídra. A hosszú, lapos Duna hídra meg pláne.

Asztmadokihoz menj el, nem kapsz levegőt.

2023. okt. 30. 17:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!