Hány kilométerenként érdemes karbantartani egy bringát?
Pár napja volt itt valaki, aki kötötte az ebet a karóhoz, hogy 100 km-enként olajozni, stb. kell... :)
Én ezt túlzásnak érzem. Kb. 2-3 havonta szoktam olajozni a láncot.
Vagy te mit értesz karbantartás alatt?
Ha azt, hogy ellenőrzik a fékeket, váltóbeállítást, stb .stb. - kb. egy generál-átnézés, azt évente szoktam (8e km/év) szintén szervizben. Általában cserélik a fogaskoszorút és a láncot is, meg persze a fékbetéteket.
Attól függ hol használod, mennyit, milyen gyakran és milyen bicikli.
Aki rendszeresen, naponta sportolásra használja a drága keréképárját az bizony min. 100km-enként olajozza, mert tovább tartanak a drága alkatrészek (egy tourney fogaskeréksor nem ugyanannyiba kerül, mint egy ultegra) és egyébként is ez a hobbija, egy kerkékpár tisztítás nem tart tovább fél óránál.
Akinek olcsó "kocsmába" járós biciklije van, az nem tisztítja még 500km-enként se.
Nekem van mindkettőből és az elsőnél a láncot kb. 100km-enként tisztítom mert erdőben, mezőn is járok vele, ahol sáros lesz és sokkal több szutyok lesz a láncon. De ha csak országúton használnám, akkor is min. 200km-enként tisztítanám a láncot, mert az a 10 perc megéri, hogy cserébe tovább tartson.
A kocsmába járósat meg kb. évente 3-4 alkalommal tisztítom, pedig gyakrabban használom, de párezer Ft hozzá a lánc meg a kazetta és nem zavar az se ha épp rozsdás télen.
Ha szervizbe viszed, akkor (használattól függően) fél-egyévente érdemes. De ismét csak mondom, hogy nem mindegy milyen: ha mtb, amit földes, sáros úton használsz rendszeresen és mondjuk hetente min. 1-200km-t, akkor érdemes félévente átnézetni, ha városi, akkor elég évente.
Épp ezért kérdeztem úgy, hogy hány km-enként érdemes és nem úgy hogy milyen időközönként :) Igen, arra gondoltam hogy szervizbe milyen gyakran érdemes vinni.
Amúgy egy új fitness bringám van, kb havi 500-at megyek vele, városban, aszfalton (bár ugye elég kétes minőségűek az utak),testedzés céljából. Illetve közlekedési eszközként is használom.
Gondolom akkor azért olyan 2-3 hetente érdemes letisztogatnom és olajoznom a láncot. Szervizbe meg akkor elég évente vinni, ha amúgy nincs baja? Vagy lehet inkább fél évente, mert télen is ugyanígy használom.
Igazából csak azért merült fel bennem a kérdés, mert még régebben, mikor nem bringáztam ennyit, mert még csak közlekedtem vele, akkor fél évente vittem.Viszont most legalább 5x annyit megyek, tehát adná magát hogy gyakrabban vigyem.
Ja persze... #2..
Nyilván a tour de France versenyzők is kiállnak a napi táv felénél olajozni.. 😂😂😂
5: A touron valószínűleg verseny után megy kukába a lánc. De ha nem, akkor sem szempont az élettartam, mert elhanyagolható költség a hajtáslánc cseréje.
Az sem mindegy, hogy milyen körülméynek közt van használva egy bringa, és milyen kenőanyagot használnak. Vannak kenőanyagok, amik nem bírnak többet 100-150 km-nél, cserébe nem gyűjtik az út porát. Ha poros az út, vagy esik az eső, ugyanúgy megkívánja a gyakoribb tisztítést és kenést a hajtáslánc. Hobbi bringásnak azért nem mindegy, hogy 2000 vagy 10000 km után kell kopó alkatrészeket cserélni.
Hát igen, azért 2000 km gyorsan összejön, nem akarnék évente 3x láncot cserélni 😄
Na de akkor maradok a fél éves szerviznél így is, csak elég lesz. A láncot meg majd gondozgatom pár hetente.
Persze továbbra is minden logikának ellentmondó, hogy 5x annyit megyek a bringával, és mégis ugyanannyit lesz karbantartva, de valahogy mégis reálisnak tűnik. :)
Én a magam részéről úgy járok el, hogy ha csak aszfalton megyek, akkor kb 3-4 tekerés után lánctisztítás és átkenés (ha valamiért jobban koszolódik, akkor előbb) - ez olyan 150-200 km.
Ha földúton is megyek, akkor tekerés után lánctisztítás mindenképpen, és persze bringa mosás is.
Mármint ez persze a szabadidős bringánál, amit csak a szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére használok. A munkába járósnál meg, ahogy a #2 kolléga is mondta.
Szervizbe akkor viszem őket, ha muszáj, tehát mondjuk évente átnézetés, vagy nagyobb javítanivalók (bár egyre inkább én szerelem itthon, csak a nagy munkákat bízom a szervizre).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!