Milyen biciklit vegyek?
182 centit magas vagyok, szeretném használni földúton és betonúton is, kb 40-60 arányban.
Nagyon régen volt saját biciklim, ezért nem igazán vagyok otthon a témában.
Mire kell figyelni? Mi a legjobb váltó típus? Milyen teleszkópot érdemes venni? Mérete milyen legyen? Stb.
A keret 130 000 Ft lenne rá.
Javaslom hogy építs egyet magadnak. Válassz ki jó minőségű, neked tetsző alkatrészeket és vázat, és rakasd össze egy szervízben. Így jó minőségű bringád lesz olcsón.
Ha ehhez nincs kedved akkor a Merida márkájú bicikliket tudom javasolni.
Crosstrekkinget vagy montit szeretnél inkább?
Hármas hülyeségeket beszél, az épített bringák mindig sokkal drágábbak.
Milyen a Crosstrekking? Előtte egy montim volt, de nagyjából 6 éve nem használtam.
Olyan bicikli kell amivel jól lehet betonon menni, de ne legyen baja egy földúttól sem, amire néha azért kitérnék.
6: nézz rá a bicikliboltok weboldalán!
Vékonyabb és nagyobb kerék (bár most már montiból is van 29-es...), kevésbé bütykös a kereke, ezért sokkal haladósabb betonon is.
A viszonylag sok terep-hányad miatt szerintem érdemes elsőteleszkóposat venni.
"Mi a legjobb váltó típus?"
Lehet vitatkozni, hogy pl, monti a Shimano XTR vagy a Sram XX1 Eagle a jobb-e, de ezek többe kerülnek, mint a teljes büdzséd.
"Milyen teleszkópot érdemes venni?"
Ebben az árkategóriában semmilyen.
"Mérete milyen legyen?"
Csak azt lehet megmondni, hogy mi az, ami biztosan nem lesz jó neked.
Outiban centiben adták meg a nyeregvázcső méretét, montiknál collban, ma már S - XL megjelölést használnak, de ezek semmit sem jelentenek. Főleg azért, mert a váz magassága a legkevésbé jelentős paraméter.
Lehet, hogy az egyik M-es váz hosszabb, mint másik L-es.
Csak próba után vegyél vagy használtat olyantól, aki eleve úgy hirdet, hogy leírja, mekkora magassághoz ajánlja a bringát. (Én többször lebeszéltem a vevőjelöltjeimet a hirdetett vázamról, mert tudtam, hogy nagy lesz nekik.)
Mivel azt írtad, hogy sokat mennél terepen is, ezért én montit vennék. Egy használt 26-ost. Miért? Mert olcsón hozzá lehet jutni nagyon jó bringákhoz. Igen, számolni kell azzal, hogy kell majd rá költeni, de ez minden használt cuccnál így van. 150-160-ért már egy karbon gépet is ki lehet fogni, aminek a villája újonnan 200e Ft felett volt.
Miért 26-os? Mert a 29-esnek akkor van értelme, ha köves, gyökeres terepen akarsz menni és igazán gyorsan. Viszont a 26-osokon olyan szélés az áttétel, hogy lefelé és rá tudsz tekerni, ha nagyon száguldozni akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!