Agyváltós (7 sebességes) vagy láncváltós túrabringát vegyek?
Egyébként tökmindegy hány "sebességes", az csak a bringaßuziknak van eladásra. Megnézed mekkora a legkisebb áttétel, mekkora a legnagyobb és kész. 1 pedálfordulatra mennyi kerékfordulat lesz... egyszerű matek.
Viszont a láncváltós értelemszerűen simában megy, az agyváltósban lehet vagy 1% fogaskerék-áttételes veszteség. Ebbe egyesek belehalnak, mások simán leszarják.
Gondolom úton akarsz menni, nem hegyen-völgyön. És mi van, ha le kell szállni és tolod? Leszakad az ég? Dehogy.
Láncváltóst vegyél szerintem, mert nem lesz elég nagy az áttételtartományod!
Ha jól sejtem, Shimano Nexusról van szó, ami 245%-os áttételtartományt fed le. Ez olyan, mintha elöl egy lánckereked lenne, és hozzá hátul egy 11-27-es lánckeréksorod. Az Alföldön megteszi, de vagy a Kékesre nem jutsz fel vele, vagy 15 km/h körül lesz a végsebességed.
Ha agyváltó, akkor én minimum 11 sebességes Alfinet választanék, az viszont más árkategória.
Láncváltó esetén már az olcsóbb rendszerek is nagy tartományt lefednek. A legalja, menetes racsnis trekkingek is 350% körül tudnak, de egy normális, kazettás aggyal rendelkező trekking 450 vagy akár 570% körüli tartományt tud. Ezek már tényleg olyanok, hogy csomaggal megmászod a kékest, aztán lefelé 60 km/h-nál még bele tudsz tekerni, ha úgy érzed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!