Kb. hány km után kell cserélni a kerékpár egyes alkatrészeit?
Hány (ezer) km-enként érdemes cserélni a kerékpárláncot, a féket, a hátsó és az első tányért? Tudom, ez erősen minőség- és használatfüggő, de tudnátok mondani egy ha kb. 100-200 km-enként olajozod, akkor... viszonyszámokat? Illetve, az is érdekelne, hogy minőségibb alkatrészek esetén mennyi a futásteljesítményben a javulás. Meg az is érdekelne, hogy milyen gyakran kell olajozni, alaposabban tisztítani.
Pl. a pár száz Ft-os, 60 mm-es szélességű V fékbetéteim 5000 km alatt tövig koptak. Korábban, a biciklivel vett eredeti betét mintha tovább bírta volna.
Egy helyen azt olvastam, hogy 2000-5000 km-enként érdemes láncot cserélni. Én mostanában heti 130 km-t járok a kerékpárral a munkába. Júliusban volt lánccsere, mert már átugrott hátul. Komoly, hogy ezután évente vagy akár félévente kell új láncot és hátsó fogaskerék kazettát vennem?
Jellemzően egy hátsó sor kb 2 láncot szolgál ki, de ez nem szertírás.
Észre fogod venni, ha sort is cserélni kell, mert lánccsere után ugrani fog a lánc. Átmenetileg megelőzheted az egy helyben darálást, ha azokat a fokozatokat használod amiket egyébként csak ritkán szoktál.
A lánchoz meg venni kell egy nyúlásmérőt. Faék egyszerűségű szerszám . Amikor az 1 mm-es kopást jelző oldal beesik a szemek közé, akkor cserés a lánc.
Köszönöm a válaszokat.
#11: Igen, nézegettem láncnyúlás mérőt, és csodálkoztam is, hogy az a fémdarab egy kerékpárlánc árának a fele :-)
Annál azért olcsóbb. Ezres alatt simán hozzáférhető, és még az unokád is használhatja, mert nincs ami tönkre menjen rajta.
Két lehetőséged van:
1. Egy láncot használt és 3000-4000 km után cseréled a sorral együtt.
2. 2-3 láncot használsz, legalább 500 km után cserélgetve. Így el tudsz menni kb. 9000 km-ig.
Lehet menni egy lánccal is 13.000 km-t, de akkor esélyes, hogy a lánctányérokat (legalább a leggyakrabban használtat is cserélni kell).
Nem tart tovább a drága alkatrész.
Kb. 3-4000 km után esedékes a lánc, a gumi és a fékbetét csere. Ha terepen mész, ahol van emelkedő, lejtő, sár.
A legszebb, amikor rendbe rakod a bringát, lecserélsz rajta minden kopó alkatrészt, aztán elindulsz egy 100 km-es maratonon és leszakad az ég az elején.
1 év elteltével összefoglalnám az eddigi tapasztalataimat:
- februárban, 3500 km után cserélni kellett láncot, hátsó sort, lánctányért is. A hátsó sor tűhegyes fogakra kopott, a lánccal együtt. A lánctányér 12 év után adta meg magát. (Minden Shimano volt.)
- Májusban, kicsit több mint 1000 km után az új HG40-es lánc nyúlása elérte az 1%-ot. Saját kezűleg cseréltem le egy másik HG40-es láncra.
- Augusztus elején, újabb 1000 km után megint beesett a láncnyúlás mérő a szemek közé. Újabb csere. Ezúttal azonban a legolcsóbb Sunrace láncra.
- Jelenleg december van. Ugyanúgy - ha nem jobban - nyúzom a kerékpárt, mint eddig. Jelenleg másfél hónapja sárban, hóban, fagyban tekerek. A Sunrace lánc 2500 km után már láthatóan kopik, de még mindig tartja magát. A nyúlásmérő süllyedt de nem esik még be.
Soha többet Shimano lánc.
#15!
Hülyeség a következtetésed. Talán rendszeresen tisztítani és kenni kellene a láncot. Én 3000 km-t lazán elmegyek egy lánccal és sorral, ha rotálok 3 láncot, akkor majdnem 3x ennyit tud a hátsó sor. Igen, 100 km után tisztítok és kenek. 90%-ban Shimano láncokat használok.
#16 Hülyeség a következtetésed. Ha végigolvastad volna a bejegyzéseimet, olvashattad volna, hogy hetente (125 km) pucolom a láncot. Egyébként kazettás tisztítóval, Brigéciollal, majd szárazra törlöm és láncszemenként csepegtetek Mannol olajat a láncra, a felesleget meg letörlöm. Ugyanezen kezelés után a Shimano HG40 lánc 1000 km után kuka, a Sunrace meg 2500 km után tartja magát. Én kérek elnézést, hogy ilyen szarul csinálom és még van pofám összehasonlítani két ugyanolyan körülmények között nyúzott láncot.
Az, hogy Símanó láncot használsz nem mond semmit. A HG40 és HG70 között azért van kbség.
Egy kicsit túlspilázod a dolgot. Bármilyen gyártó cuccából belefuthatsz gyatra szériába. A Shimano sem kivétel. Meg be kell látni, hogy a HG40 nem a csúcskategóriás termékük és elég furcsán, hirtelen nyúlik meg.
Én pl jelenleg KMC láncot használok. Abból is azt, amit a Decathlonnak gyártanak. Nem jobb mint a saját márka alatt forgalmazott, de szabad szemmel láthatóan is olcsóbb volt.
De hajtottam már valami indiai lánccal is, és az bőven megfelelt és nem volt annyival gyengébb, mint amennyivel kedvezőbb volt az ára.
"Az, hogy Símanó láncot használsz nem mond semmit. A HG40 és HG70 között azért van kbség."
De hát írtad, hogy "Soha többet Shimano lánc."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!