Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Kb. hány km után kell cserélni...

Kb. hány km után kell cserélni a kerékpár egyes alkatrészeit?

Figyelt kérdés

Hány (ezer) km-enként érdemes cserélni a kerékpárláncot, a féket, a hátsó és az első tányért? Tudom, ez erősen minőség- és használatfüggő, de tudnátok mondani egy ha kb. 100-200 km-enként olajozod, akkor... viszonyszámokat? Illetve, az is érdekelne, hogy minőségibb alkatrészek esetén mennyi a futásteljesítményben a javulás. Meg az is érdekelne, hogy milyen gyakran kell olajozni, alaposabban tisztítani.

Pl. a pár száz Ft-os, 60 mm-es szélességű V fékbetéteim 5000 km alatt tövig koptak. Korábban, a biciklivel vett eredeti betét mintha tovább bírta volna.

Egy helyen azt olvastam, hogy 2000-5000 km-enként érdemes láncot cserélni. Én mostanában heti 130 km-t járok a kerékpárral a munkába. Júliusban volt lánccsere, mert már átugrott hátul. Komoly, hogy ezután évente vagy akár félévente kell új láncot és hátsó fogaskerék kazettát vennem?

2020. nov. 27. 21:12
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
52%
12 éves a biciklim, rengeteget használom, de még soha nem néztem hány km után kell alkatrészt cserélni. 😂 Ez nem autó. Ha valami elkopik, vagy nem jól működik, cserélve lesz. Ennyi.
2020. nov. 27. 21:17
 2/21 anonim ***** válasza:
52%
A bicajszerelők azért eltúlozzák, az enyém is mindig láncot és figaskoszirút ajar cserélni.. ezért csak kétévente megyek hozzá. 😂 amúgy évi 6-7ezer km-t tekerek.
2020. nov. 27. 21:36
 3/21 anonim ***** válasza:
52%
Lemarsdt h olajozni akkor szoktam mikor már érzem hogy nyikorog. Fékbetétet kicseréli a férjem, ha már nagyon kopott.
2020. nov. 27. 21:37
 4/21 A kérdező kommentje:
OK, tehát akkor kb. 12e km-enként :-) És ti mikor, mennyit olajozzátok a láncot?
2020. nov. 27. 21:40
 5/21 A kérdező kommentje:
Köszi, egyszerre írtuk :-) Én úgy próbálom, hogy ha világosodik már a lánc, akkor fújok rá megint. Azonban, ez azt jelenti, hogy 80-100 km-enként, azaz 3-4 naponta kell...
2020. nov. 27. 21:42
 6/21 anonim ***** válasza:
36%
Annyit ne olajozd, mert csak jobban magára szedi a port.
2020. nov. 27. 21:46
 7/21 A kérdező kommentje:
A felesleget pár perc után egy ronggyal lehúzom.
2020. nov. 27. 21:51
 8/21 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy milyen igénybevételnek van kitéve a kerékpár, és hogy mire és milyen körülmények között használod. A láncot azért lehet érdemes gyakrabban cserélni, mert azzal ki tudod tolni a fogaskerekek élettartamát. A lánc a kopástól megnyúlik, és a megnyúlt lánc jobban koptatja a lánckerekeket. Ha a lánc már nagyon kopott rendszeresen el fog szakadni, viszont akkor már nem lesz elég új láncot venni, mert az ugrani fog a régi fogaskerekeken. A lánc nyúlását lehet mérni egy erre szolgáló eszközzel és egy bizonyos határérték után érdemes lehet lecserélni. Kilométerben ezt nehéz megadni, mert nem mindegy, hogy sárban, esőben, nagy porban van használva, vagy tiszta körülmények között. Montisok akik sokat terepeznek előfordul, hogy 3-4 ezer kilométerenként cserélik a láncot. Van aki azt csinálja, hogy 2-3 láncot használ patentszemmel, és hetente-két hetente váltogatja őket. Sok motnis a kormányt is lecseréli évente, nehogy az anyagfáradás miatt eltörjön. (Különösen az ultrakönnyű kormányoknál lehet ettől tartani.) Ha viszont csak alkalmanként bringázol, akkor ezeknek a dolgoknak nincs különösebb jelentősége.
2020. nov. 27. 22:08
 9/21 anonim ***** válasza:
A drágább alkatrészek nem feltétlenül fognak tovább tartani, mert azokat gyakran versenyzésre tervezik, és a súlykönnyítés vagy egyéb szempontok miatt akár rövidebb is lehet az élettartamuk. Például az alu fogaskoszorúk és lánctányérok könnyebbek és drágábbak az acélnál, de a tapasztalatom szerint gyorsabban kopnak. A puha fékbetétek jobban fognak, különösen esős időben, de az élettartamuk is rövidebb.
2020. nov. 27. 22:30
 10/21 A kérdező kommentje:

A soroksári, arasznyi széles kerékpárút és előtte a földút, az már terepezésnek számít? :-D Van hogy olyan koszos a hátsó lámpám utána, hogy azonnal le kell törölni, mert alig látszik, hogy világít. Kb. 3 havonta le szoktam csapatni a kerékpárt és olyankor durva dolgok potyognak ki a hátsó fogaskerekekről.

Pont azért kérdem az ilyet, mert akkor lehet, hogy most, a folyamatos használat miatt, nekem tényleg évente el fog kopni egy lánc és egy kazetta? És én tényleg becsülettel akarom cserélni, és karbantartani, de csak akkor, ha valóban kell, mert nem akarok még egyszer úgy járni, mint júliusban, hogy a teherautó előtt helyben kerékpározok, mert átugrik a lánc...

2020. nov. 28. 10:30
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!