Hideg időben hülyeség biciklizni elmenni mozgás gyanánt? Meg lehet fázni miatta?
Fel kell öltözni, és akkor nem fázol meg.
Nagyon sok réteg, (izzadtságáteresztők), sál, hosszú, vastag, téli kerékpáros nadrág, kesztyű, dupla zokni, vagy ilyen cipőre rakható plusz réteg.
Tegnap a Gödöllő-Isaszeg-Pécel közötti edzőtávomon több tucatnyi outist láttam:)
annó bringavilág(bank u.sarka-volt jó öltözék-campagnolo többek közt)
bike berguson a Flórián tér mögött:Vihar u.komplett pinceüzlet csak ruhákkal foglalkozik-a bringaüzlet(komplett)mellett!
stb...
én direkt a messzebb lévő boltba megyek ilyenkor - 20 km oda-vissza. Jól fel kell öltözni, de nem nagyon. Szóval ezt el kell találni.
én nem tiprok ilyenkor, nem az a lényeg, hogy megelőzzem a helyijáratos buszt, csak szép lassan tekercselek, mozgok is, kint is vagyok, nem izzadok - sokat - , nem lihegek, nem égetem le a torkom.
persze mínuszban már nem megyek... 3-4 fok a minimum, de akkor meg már szél ne legyen.
A réteges ruha legfontosabb elemei: nedvesség elvezető ruha a bőrön különben a vizes pamut elkezd jól kihűlni és 4 réteg felsőben is megfagysz, térdmelegítő vagy egész jégeralsó, szélálló kesztyű, bokát fedő zokni-nadrág, arcra sál vagy még jobb a símaszk mert a fogidegek, arcüreg begyulladnak. Szemüveg, sapka előny, mert a menetszél belevág.
Ne felejtd el: kicsit puhább gumik és sisak a jegesedés miatt, erős és nem a másik szemére irányított lámpa, fényvisszaverős minden.
Hogy miből hány réteg kell arra pár kör alatt rájössz, én fázós vagyok, így a szekrényt viszem!
Megállni nem jó csak röviden, mert állva kevés a ruha, amit mozgáshoz felveszel.
Fontos: a kezeid nem nagyon mozognak, ki vannak téve a menetszélnek, a térdeid meg alapból xarul fűtöttek erekkel.
Ezek a legfontosabb fokozottan védendő részek.
A másik, hogy ha mínuszban mész, a levegő borzalmasan száraz, ahogy kapkodva veszed a levegőt, állatira kiszárad a nyálkahártya. Ez szokott gyulladásokat, fertőzéseket okozni. Erre mondták régen, hogy hidegben sporttól "megég" a tüdőd.
Ilyen hidegben ajánlott a maszk, ami a kilélegzett párádból valamennyit visszahoz.
Ezeken felül csak arra kell vigyázni, hogy ha átizzadod a cuccot, ne állj meg kihűlni. Az tuti megfázás, hazavágja a ruhád szigetelő-képességét.
Nehéz dolog ez... én most értem haza és úgy megizadtam mint mintha fürödtem volna.... azt hittem hidegebb van.
A levegőviszont tényleg száraz nagyon...
De azért nagyon jól esett a mozgás! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!