Manapság már (szinte) minden jobb minőségű kerékpárt tárcsafékkel szerelnek fel? A V-fék már ciki lenne?
Jó pár éve nem követem a témát, de az biztos, hogy majdnem 10 éve is már nagyon sok tárcsafékes bringa volt a piacon.
Most megnéztem pár bringabolt monti kínálatát, és van, ahol egyáltalán nem látni V-fékes megoldást, csak tárcsafékes bringákat árulnak.
Ez komoly, hogy ennyire kikopott a divatból a V-fék? (Országútikat nem néztem, ott is ez a helyzet???)
És szerintetek mi az oka a jelenségnek? Valóban ennyivel jobb a tárcsafék, vagy pedig menőnek tartják a vásárlók és már csak ezt keresik?
Érdekel a véleményetek, jöhetnek!
#9:
A bowdenes tárcsafékre gondolsz?
Hát, végül is megvan ugyanaz az előnye, mint a hidraulikusnak, hogy nem érdekli a koszos felni.
És az az előnye is, hogy karbantartásilag könnyebben kezelhető házilag, mint egy hidraulikus.
De ezek általában egy oldalon mozgó betétesek, normálisan nem beállíthatóak, hajlítgatják a tárcsát és aszimmetrikusan, gyorsan koptatják a betétet.
Én nem nevezném kukába valónak, lehet olyan alkalmazás, ami ad neki létjogosultságot.
#11!
Igen.
Gyakorlatilag semmit nem mutat abból, hogy mitől jó a tárcsafék.
Olyan, minth a papírrepülő alapján ítélnénk meg az F-16-ost. Mindekettő repülő!
#14: nem véletlenül.
Frekventált használatnál, mondjuk egy több kilométeres szerpentines lejtőzésnél hajlamos a túlmelegedésre, amitől rövid távon tönkre is megy.
#16: Amint magad is írod, a "városi" darabok (amik azért jelentős többségben vannak) ilyenek.
Ez alapból rossz reklám.
Ha ehhez még hozzá veszed a bonyolultabb felépítést, karbantartás bonyodalmát, magasabb tömeget, a valószínű magasabb gyártási költséget, akkor összeáll azért, hogy mindezek együttese fékezi a terjedést.
Musknak van egy mondása: best part is no part.
És nagyon igaz. A legegyszerűbb felépítés a legjobb, ha tudja ugyanazt, mint a bonyolultabb.
És bizony a görgősfék tartalmazza a legtöbb elemet.
Nem mondom, hogy nem lehetne ebből jobb, de ahhoz a gyártóknak pénzt kéne beleölni.
Amíg a tárcsa ilyen jól eladható és olcsón gyártható, nem fognak.
Ha meg nem nagyon veszik, nem is nagyon fejlesztik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!