Egyeseknek miért fáj az ha valaki komolyan veszi egy hobbiját és költ rá?
Mondjuk ez esetben a kerékpározásra?
Miért fáj az másoknak ha mondjuk modern, új, szép, jó bringán akarok tekerni és nem egy régi vackon szenvedni?
Lehet hogy félreérted, és nem úgy általában a hobbit, hanem konkrétan a bicikliseket utálják sokan. Ha bélyeget gyűjtenél otthon, senkinek semmi baja nem lenne veled, de ha az úton autóval kerülgetniük kell, az annyiban más, hogy a hobbiddal másokat szívatsz. A sztereotípiákkal meg elő sem akarok hozakodni, hogy ha drága profi kerékpárod van, azaz komolyan veszed a dolgot, akkor nagyobb eséllyel vagy olyan, akit az autós társadalom csak biciklis terroristának hív. Akiket ugye nem szeretünk.
Én például érmeket gyűjtök, vagyonokba kerül egy-egy jó darab, de megis inkább elismerést kapok, sosem szólnak le érte. Szóval maga a bringa lesz itt szerintem a ludas (a hobbi konkrét tárgya, nem úgy általában a hobbi).
Nyugi, addig, amíg az emberek azzal pózolnak, hogy nekik nincs pénzük semmire, nincs idejük semmire, addig irigyelni fogják azt, hogy más meg úgy intézi, hogy legyen rá.
Ha te költesz a hobbidra, akkor megmutatod nekik, hogy így is be lehet osztani a pénzt, illetve időt, és ezt a többség nem szereti látni, bevallani.
Minimum önmagukban redukálni kell a feszültséget azzal, hogy jól odamondanak. Most ha ettől te rosszabbul érzed magad, az őt nem érdekli, mert ha meg nem hányhatná a szemedre a "hasznos" véleményét, és attól nem tűnne okosabbnak, akkor meg ő érezné rosszul magát.
"Ha bélyeget gyűjtenél otthon, senkinek semmi baja nem lenne veled,"
Erre nem vennék mérget, ha valakinek az ismerősi köre/családja tele van tudálékoskodó, mindent kritizáló emberekkel, akkor a bélyeggyűjtésre is pont annyira elmondják majd, hogy a világ legértelmetlenebb cselekvése, és inkább venne magának egy lakást, vagy utazna el abból a pénzből, vagy mit tudom én, de megkritizálnák, hogy mekkora hülye.
Szerintem te is azért nem kapsz ilyen véleményeket, mert normális emberek vannak a környezetedben, akik ha nem is értenek egyet a hobbiddal, azt minimum megtartják maguknak.
Látom, megihletett a tegnapi (+mai) okoskodó... :-D
Valami becsípődött nála, nem bírja elviselni, hogy másnak mások a preferenciái.
Lehet, hogy egy pszichológus ebből szép tanulmányt tudna írni... :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!