Érdemes kung-fut tanulni?
Rozsda Sárkány
Ennyi, ezt le lehet írni így is. Gyakoriról egyetlen emberrel találkoztam személyesen, bár ő testépítő volt, és kellemesen csalódva nyugtáztam hogy aki ennyire szeret anyukázni az tényleg egy debella testépítő.
Én senkinek nem vonom kétségbe a képességeit, és egy gladiátor stílusú harc tény hogy sokkal hatásosabb utcára mint egy akármilyen kung fu ágazat. Ebbe beletartozhat a savate, thai box stb stb. De felelőtlenség lenne azt állítani hogy ezek nem jók semmire. Ha benne vagytok a dologba, ezt ti is tudjátok.
Kerek 10 évemmel erősítem a soraitokat, kyokushin zöld, shoto kék, kali instruktori, wt 5. tanulófokozattal.
Nem akartam senkit megbántani, én annyit nem értek csak, hogy miért nem arra ösztönzitek hogy próbálja ki. Mind a ketten próbáltátok a keleti ágazatot is, és biztos vagyok benne hogy tudjátok azoknak mi a szépsége. De oktalanság lenne lehúzni 1-1 keményebb ágazatot. Furkót személyesen ismerem, ezért nehéz elhinnem, hogy ilyen könnyelmű lenne. A diákjainak nem a kedvence, de tegyük hozzá hogy nem sima lövészkatonáról beszélünk, és nem a haverok miatt lett ezredes sem. Tisztában vagyok a katonai pályafutása egy részével, és ez már okot ad arra hogy elviseljem a nyers modorát.
Egyébként a 90 kilós versenysúlyommal én sem a pehelysúly csoportot erősítem :)
Orfeus!
(Ezt most csak neked!)
Figyelj, nagyon sok embernek van negatív tapasztalata a karatéval és a kungfukon belül főleg a wing tsunnal. ÉVEK ÓTA több ember is megtapasztalta e két stílus hátrányait. Ha visszaolvasol itt a GYIK-en régebbi kérdéseket, rengeteg olyan válaszoló írt már aki gyakorolta ezeket a harcművészeteket, majd áttért a modernebb küzdősportokra. Szinte mindenkinek - kisebb eltérésekkel - azonos véleménye volt. Most akkor több száz, meg ezer ember kamuzik? Nem, itt sokan tudják azt, hogy vannak bizonyos stílusok ebben az országban, amik nagyon rosszul vannak oktatva. Imádok kungfuzni, szeretem a kínai harcművészeteket ha tehetném, csak ilyeneket csinálnék. És akkor mehetne a boksz, a TKD és a BJJ a sunyiba. (Na jó azért nem.. :) ) De nem tehetem, kungfudként is azt mondom, hogy ebben az országban a kungfu iskolák 95%-át be kellenez záratni azonnali hatállyal a "mestereket" pedig elküldeni ki Kínába, hogy tényleg megtanulják a harcművészetet. Miért a boksz és a muay thai? Mert nem kamu, és nem vezetik meg a tanítványokat, kiforrott az oktatása, ezért ezeket tanulva hatékony bunyóssá válhatsz. Az itthon oktatott keleti harcművészetek edzésein mindent tanulnak a tanítványok, csak pont a lényeget nem, a harcot. Amiről az egésznek szólnia kellene. Levegő kékítés és filozófia megy, meg a simogatás. Küzdősport edzéseken pedig a pofonok és az izzadás. Sok keleti harcművészeti edzéséért el kérnek nevetségesen sok pénzt havonta és a pávatáncon kívül nem tanulsz semmit. Küzdősport edzések olcsóbbak és meg is tanulsz ott bunyózni. Ennyi. Nem kell csodálkozni azon, hogy ittHUN lefikázzák a távol-keleti harcművészeteket. Megérdemlik, mert maguknak köszönhetik. A sok kókler önjelölt kamu sifunak és kamu senseinek. Meg az agymosó marketingnek (lásd: Máday Norbert és a Leung Ting-féle wing tsun).
Biztos vannak rossz színvonalú boksz, bjj..stb. edzések is. Igen, de azok igen csak ritkák. Míg karate, aikido, kungfu edzésekből pedig a jó a nagyon ritka.
Már említettem, ez nem Kína, nem Okinawa és nem Japán!
Figyelj Orfeus!
Ahogy Rozsda említette, nem tagadom nem a legszebb a stílusom, viszont nem is köntörfalazok.
Nem ismerem pontosan Furkó Kálmánnak a katonai pályafutását. Lehet hozzád másképp viszonyult, velünk anno igen bunkó volt. Te ezt tapasztaltad, én meg amazt. Ezen nem is kell vitatkozni. Nem tudtam semmit sem hasznosítani az 5 év kyokushin edzés alatt tanultakból, pedig nyertem is versenyt karatéból, nem kata-ból, hanem kumite-ből.
Nem fikázok egyöntetűen minden kungfu stílust. A déli sáskáról le is írtam, hogy JÓ, a mester is TUD. Csupán azt írtam le és indokoltam meg, hogy miért jobb és praktikusabb modernebb küzdősportot gyakorolni, mint régebbi tradicionális harcművészeteket.
Voltam wing tzun szemináriumon amit maga a Boztepe tartott. Nem 2 hetet wing tzunoztam hanem 1,5 évet. Utána bokszoltam 1 évig. Sőt igazából a wing tzun és az ökölvívás között volt is azt hiszem 2-3 hónap átfedés is, szóval űztem egyszerre is a kettőt, igaz rövid ideig. Tapasztaltam a kettő közötti különbséget. A boksz egyszerűbb, praktikusabb és sokoldalúbb, mint amennyire látszik.
Utána költöztem ki Franciába itt lassan 3 és fél éve savatezok és mellette szintén több mint 1 éve catch as catch can birkózást (röviden catch-birkózás, azaz elfogó birkózás) tanulok, egy amerikaitól, aki ex-tengerészgyalogos, és az USA-ban (most nem tudom melyik államban) állami bajnok is volt. Ez egy kemény, full contact birkózás, majdnem olyasmi mint egy no gi-s BJJ, csak több dobással.
Nekem elvesztegetett idő az a 11,5 év keleti harcművészet ezekhez képest. Érzem és tapasztalom magamon, hogy a boksznak, savatenak és a birkózásnak köszönhetően jócskán jobb a pusztakezes tudományom. Lényegesen kevesebb idő alatt!
Biztos lehet, marha kemény munka árán, és rengeteg idő alatt keménnyé válni egy autentikus keleti stílus gyakorlása által is. De a mai modern világban, főleg európai embernek, aki ugye nem az ázsiai kultúrában és mentalitásban nevelkedett, szerintem fölösleges.
(Tudom ezzel most Rozsda nem fog egyetérteni, de mi ezt már megtárgyaltuk xDD)
Mondjuk ha valaki keleti stílust akar majd gyakorolni, akkor kérjen tanácsot Sárkánytól. Szerintem itt a GYIK-en mindenképpen, ő ért egyedül a kungfuhoz, úgy isten igazából. Az ő 10 év kungfuja az mondjuk tényleg nem elpocsékolt idő. Láttam az általa küldött fotókon azt a brutálisan kiedzett, kopott és vérrögös seikent és tenyeret. Nem akartam elhinni, hogy lehet akkora bütyke egy embernek az öklén. Abba a makiwara és vastenyér tréningben van munka. Az tényleg kungfus életvitel. Nem is kérnék egy ütést tőle csupasz ököllel.
Ha minden kungfut és/vagy karatét gyakorló ember legalább fele ennyire így edzene, akkor senki sem hívná puhányoknak őket!
Orfeus, ha nekem nem hiszel, akkor legalább az ő tanácsát fogadd meg. Tőle ugyanannyit lehet itt a gyik-en tanulni, mint Magyar Honvédtól vagy Korbácstól.
"Orfeus, ha nekem nem hiszel, akkor legalább az ő tanácsát fogadd meg. Tőle ugyanannyit lehet itt a gyik-en tanulni, mint Magyar Honvédtól vagy Korbácstól."
Szerintem is igen hasznosak Sárkány válaszai. Olvastam több kérdésnél több válaszát, mindenhol részletes és hasznos válaszokat ad. Jó tudni, hogy vannak páran akik értenek is a témához.
Mondjuk ebből a pár oldalas vitából is sok mindent lehetett tanulni. Nem hittem volna, hogy ennyire rossz a hazai harcművészeti oktatás. Mondjuk sejtettem valamennyire.
Sárkány, te milyen kungfut tanultál?
Hogy mit tanultam? Ezt hetente vagy két hetente mindig megkérdezi valaki pm-ben.
Leírom ide, részletesen.
A 10 év kungfuból 8 év az Wu stílusú Tai Chi Quan és 2 év Xing Yi Quan. (de voltam már, északi és déli sáska kungfu, wing chun, wing tsun, bagua zhang, yang tai chi, chen tai chi, hung gar, wudang és shaolin edzéseken is kb. 3-4 alkalommal, belekóstolás céljából).
Amiket régebben csináltam, és már abbahagytam:
-4 év aikido, 2 év xing yi (ezt a kettőt egyszerre csináltam párhuzamosan)
-8 év wu tai chi
Amiket jelenleg is csinálok:
- 6 év taekwondo (ebből régebben 1 év wtf és jelenleg 5 év itf)
- 8 hónap ökölvívás
- kicsivel több, mint 2 év brazil jiu-jitsu.
Megjegyzem a 8 év tai chit, azt anno együtt nyomattam a tkd-val és bjj-val. Mindig egyszerre 2-3 stílust űzök.
Heti 6x edzésem van. 2 bjj, 2 tkd, 2 box.
Mellette pedig a kungfus testfelkeményítő edzések (makiwara, iron palm), nyújtások, boxzsák püfölés. Meg nem régóta ugrókötelezek is.
Szerencsém van, se kutyám, se macskám. Egyedül élek, jó a munkabeosztásom, van elég szabadidőm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!