Érdemes kung-fut tanulni?
"Azért küzdősportban is lehet fejlődni örökké.
Még a világbajnokoknak is!
Az egyik világbajnok azért vesztette el a meccsét mert a videóin kielemezték hogy a balegyenese után kicsit (pár centit, szóval nem borzasztóan nagyon) leengedi a kezét és ez elég is volt! A csávót a meccs alatt 95-ször!!!! Ütötték emiatt meg és nem vette észre hogy miért."
Ez rendben van, de nem új technikát tanult az illető. Hanem egy MÁR ELSAJÁTÍTOTT technikát csiszolt még kifinomultabbá. Bár igaz, ami igaz...ez is fejlődés ha úgy nézzük!
Én úgy értettem, hogy a küzdősportokban technikailag nem lehet a "végtelenségig" fejlődni. Mert pl bokszban ugyanazt a 4 ütéstechnikát (egyenes, horog, felütés, csapott), meg lehet tanulni tökéletesen 5 év alatt is. Onnan tovább már "csak" szinten tartás van, és esetleg taktikai finomítások. Vagy esetleg egy technikában egy nagyon mélyen történő elmélyülés.
Ugye a keleti harcművészetekben, lényegesen több technika van, és akkor még ugye ezek szinten tartása, és itt is el lehet ugye mélyülni nagyon, egy technikában. (Mondjuk az, hogy valamiben több technika van, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy hatékonyabb is.)
Na de mindegy, a visszakanyarodva a kérdéshez. A kungfu tanulásához/gyakorlásához nagyfokú önállóság és elhivatottság kell.
"A kungfu tanulásához/gyakorlásához nagyfokú önállóság és elhivatottság kell."
Pont ezért nem alkalmas önvédelemre. Az oké, hogy aki elsajátítja, annak alkalmas, de mennyi van ilyen az országból évente? Szerintem ha mondok 30 embert az már sok, aki tényleg komolyan veszi. És a 30ból egyik sem lesz az aki az utcán szembemegy az emberrel. Ezért jobb egy küzdősport, sokkal hamarabb, és sokkal hatásosabb önvédelmi készségre tesz szert, mert biztos vagyok benne, hogy az emberek 99,9%-a nem gyakorolja otthon tovább a kungfut, mert dolgozik mert fáradt mert gyerek van már stb stb. Ettől függetlenül csodálom annak a pár kungfusnak a kitartását, de ilyen nem sok van.
"Ha az önvédelem a cél, akkor is érdemes, de akkor azok közül válassz inkább, amiket felsoroltam. Fognak majd még jönni laikusok, akik azt hiszik, hogy a Kung-fu stílusok úgy akarnak harcolni, ahogy a filmekben, de ne foglalkozz velük, a lényeg, hogy a valóság szemben áll a hitvilágukkal. Magyarországon a Hung-Gar, Choy Lay Fut, stb, amiket felsoroltam, jól van oktatva, megtanulod használni a technikákat és megtanulsz harcolni. A Wing Tsun ugyanaz, mint a Tzun, csak rosszabb az oktatása, ezért azt inkább kerüld és menj helyette Tzunra, esetleg Chunra, ha a Wing irányzatok érdekelnek. Kung-fun kívül ott van még a Goju-Ryu Karate, Taekwondoo, Muay Thai, Kick Box, ha jól akarsz még tudni verekedni. "
Ez kicsit amatőr írás, elnézést kérek. Van több stílus amit oktatnak, és nagyon jól. Pl sáska a stílus ritka kemény, sokszor voltam edzésen, iszonyat erőnlét, gyorsaság és rugalmasság van benne.
Anno Wing Tsunnal kezdtem, pontosabban Real Wing Tsun, ami ugye más. Majd lakhely változtatás miatt 3 év után váltottam Chun-ra. Ott eltöltöttem kemény 4 hónapot, mert a 8 éves öcsém összecsomagolta volna a Si-Hingemet. Aki egyébként 4 éve kezdte, de volt elég kes fizetni a vizsgákat. Szánalom kategória a Leung Ting féle WT, lehúzás az egész, de jobbak a kapcsolataik sajnos. Szóval értelmetlen lehúzni a másikat, mert amíg a Real WT-n fizettem a kajak edzésekért 3000-et, a másiknál 7-et ugyan az ért, csak lányos kivitelben.
Goju-ryu... Miért éppen a Goju? Sokkal többet érsz Kyokushinnal. Sokkal keményebb, és szinte megfogható a szellemisége egy edzésnek.
TKD... Ha kicsapsz egy 720-ast biztos megvéded magad vele az utcán, teljesen reális. Főleg hogy bokától feje tetejéig védve van nehogy baja essen. Semmi realitás nincs benne. Ha akarsz tudni verekedni, akkor ez messziről kerülöd.
Kickbox, és Thai box, Muay Thai tökéletes választás lehet mint küzdősport.
Tudnod kell hogy ez egy ÉLETFORMA. Nem feltétlen kell otthon is 2-3 órákat edzened hogy megvédd magad. Habár a WT-s korszakomban nem sok balhém volt, jópár éve a kyokushinra tértem át, de ott is a technikáimon érezhető h valamivel lágyabb, és vannak berögződések, 3 év alatt. Én anno Bruce Lee miatt kezdtem el megmondom őszintén, szívvel lélekkel csináltam, otthon is edzettem. Nagyon nagy hangsúly volt edzésen a realitásra, valós helyzetekre, több támadó ellen gyakorlás, lefognak, stb. Imádtam. És érdekes módon ha fogás van, akkor gondolkodás nélkül előjönnek a WT-s gyakorlatok, hogy húzzam ki a kezem, hogy tekergessem meg a másik kezét stb stb.
Én imádtam, és akármit is választasz, örömödet kell h leld benne. Nagyon szép stílusok ezek, lágy, de iszonyat kemény amikor kell. A karate ugye mindig kemény mondhatni, van aki abban találja meg magát.
És a lényeg. Mindegy milyet tanulsz, a lényeg hogy magadénak érezd. Nem a stílus, hanem a harcos a lényeg. Van aki capoeirával tolja MMA-ban, keress rá, érdemes. Pedig elég lehetetlen történetnek tűnik.
"Goju-ryu... Miért éppen a Goju? Sokkal többet érsz Kyokushinnal. Sokkal keményebb, és szinte megfogható a szellemisége egy edzésnek."
Pont, hogy nem. Ellenkezőleg, ahol fejütés nincs az még sportszerű küzdelemre sem jó, nemhogy utcára.
"TKD... Ha kicsapsz egy 720-ast biztos megvéded magad vele az utcán, teljesen reális. Főleg hogy bokától feje tetejéig védve van nehogy baja essen. Semmi realitás nincs benne. Ha akarsz tudni verekedni, akkor ez messziről kerülöd."
Ez igaz...a WTF (azaz olimpiai) teakwondóra! Az ITF az keményebb, több ütéstechnika, kevesebb akrobatikus mozdulat, kevesebb magas rúgás, van benne gáncsolás és minimális földre vitel is. Kimondottan önvédelmi része is van.
"Pont ezért nem alkalmas önvédelemre. Az oké, hogy aki elsajátítja, annak alkalmas, de mennyi van ilyen az országból évente? Szerintem ha mondok 30 embert az már sok, aki tényleg komolyan veszi. És a 30ból egyik sem lesz az aki az utcán szembemegy az emberrel. Ezért jobb egy küzdősport, sokkal hamarabb, és sokkal hatásosabb önvédelmi készségre tesz szert, mert biztos vagyok benne, hogy az emberek 99,9%-a nem gyakorolja otthon tovább a kungfut, mert dolgozik mert fáradt mert gyerek van már stb stb. Ettől függetlenül csodálom annak a pár kungfusnak a kitartását, de ilyen nem sok van."
Alkalmas önvédelemre, és nem stílus hibája az, hogy az emberek nem kitartóak a gyakorlásában. Nincs akarat, nincs eredmény...tudom mert 10 év kungfu van mögöttem. Bár már kungfu edzésre nem járok mert megszűnt az egyesület (sajnos), de otthon önállóan még mindig gyakorlok. Ideje pedig mindenkinek arra van, amire hajlandó rááldozni az idejét. Nekem is van munkahelyem, nőm edzésre is járok, otthon is gyakorlok önállóan. Akarat kell hozzá és kitartás. Nem magát a stílus kell okolni, hogy az a rossz. Lehet okolni a mestert mert rosszul tanít, és lehet okolni a saját hanyagságunkat és gyenge akaratunkat, a stílust semmiképp.
Jelenleg bokszolok, itf taekwondózok és bjj-zok ezeknek semmi köze a kungfukhoz. Még is tudom a kungfu tudásomat kamatoztatni valamilyen formában és mértékben mind a három küzdősportban, nem volt felesleges az a 10 év kungfu. Abszolút nem bántam meg, sőt sokat is köszönök neki. Természetesen nem vagyok elfogult a kungfuval, nem is állítom, hogy jobb vagy rosszabb, mint amiket jelenleg gyakorlok. Inkább úgy mondom, hogy más. Más szempontból, másképp jobb avagy gyengébb, mert igazából is-is.
"Ez kicsit amatőr írás, elnézést kérek. Van több stílus amit oktatnak, és nagyon jól. Pl sáska a stílus ritka kemény, sokszor voltam edzésen, iszonyat erőnlét, gyorsaság és rugalmasság van benne. "
Pontosan 3 éven keresztül Angliában, a Déli Imádkozósáska kungfu (Chow Gar Tong Long) jelenlegi legnagyobb stílusvezető nagymesterétől Ip Che Keung-tól tanultam, ezt a kungfut, heti 5x-ör. Nem mondom, hogy rossz, nagyon tud az öreg. Respect is neki, tényleg! De 10 év nem elég ahhoz, hogy az alapokat megtanuld!!!! Sáska kungfura az életed nagy részét rá kell szánnod, és 30 év múlva leszel olyan kemény, mint egy olyan tag, aki 10 éve thai boxol.
"Anno Wing Tsunnal kezdtem, pontosabban Real Wing Tsun, ami ugye más. Majd lakhely változtatás miatt 3 év után váltottam Chun-ra. Ott eltöltöttem kemény 4 hónapot, mert a 8 éves öcsém összecsomagolta volna a Si-Hingemet. Aki egyébként 4 éve kezdte, de volt elég kes fizetni a vizsgákat. Szánalom kategória a Leung Ting féle WT, lehúzás az egész, de jobbak a kapcsolataik sajnos. Szóval értelmetlen lehúzni a másikat, mert amíg a Real WT-n fizettem a kajak edzésekért 3000-et, a másiknál 7-et ugyan az ért, csak lányos kivitelben."
A wing tsun/tzun/chun az nulla, mókusbox. Emin Boztepe-féle wing tzunt tanultam 1,5 évig. Semmi, irreális, vacak. Gyakorlatban az, nem működik.
Goju-ryu... Miért éppen a Goju? Sokkal többet érsz Kyokushinnal. Sokkal keményebb, és szinte megfogható a szellemisége egy edzésnek."
Még mielőtt Angliába kimentem, előtte 5 évig kyokushin karatét tanultam, részben a Furkó Kálmántól is. A kyo szintén egy vicc. Mozogsz mint a zárlatos droid, kékíted a levegőt katázáskor. Kungfu edzésen nem formagyakorlatoztunk annyit, mint karatén. A kyo-s kumite egy tripla nulla, sőt inkább mínusz. Egy boksz vagy savate sparringhoz képest semmi. Hasznavehetetlen technikák. A karatés védések, csak karate ütések és rúgások levédésére jók. Stílus idegen technikák ellen szart sem ér! A karate az nokedli gyerekeknek való. Fekete övest is könnyű elverni egy agresszívabb átlag embernek. A goju-ryut azt nem ismerem.
"Tudnod kell hogy ez egy ÉLETFORMA. Nem feltétlen kell otthon is 2-3 órákat edzened hogy megvédd magad. Habár a WT-s korszakomban nem sok balhém volt, jópár éve a kyokushinra tértem át, de ott is a technikáimon érezhető h valamivel lágyabb, és vannak berögződések, 3 év alatt. Én anno Bruce Lee miatt kezdtem el megmondom őszintén, szívvel lélekkel csináltam, otthon is edzettem. Nagyon nagy hangsúly volt edzésen a realitásra, valós helyzetekre, több támadó ellen gyakorlás, lefognak, stb. Imádtam. És érdekes módon ha fogás van, akkor gondolkodás nélkül előjönnek a WT-s gyakorlatok, hogy húzzam ki a kezem, hogy tekergessem meg a másik kezét stb stb. "
Wing tsunnal kombinált kyokushin? XD Ezzel nem kellene dicsekedni, most nem azért! :) Én is legszívesebben letagadnám azt, hogy anno 11 és fél évet elb***tam keleti harcművészetekre. (5 év kyokushin, 3 év chow gar kungfu, 2 év ninjutsu, 1,5 év wing tzun)
Igazad van Sárkány!
Egy 10 év boksz után max csiszolni lehet, vagy erősödni illetve növelni az állóképességet.
De a küzdősport is lehet életforma egyébként. Én otthon is gyakorlok és csinálok olyan gyakorlatokat amelyik még jobbá tesznek.
És attól független hogy bokszolok én is keményítem a csontjaimat azzal a módszerrel amit sárkány írt le nekem.
Minimális fejődést már érzek, keményebbnek érzem az ökleimet és jobban ellenállnak, egyre kevesebbszer érzek fájdalmat. Köszönöm a tippeket!
Valamit elfelejtettem.
Vannak ám a bokszban stílusok is! Tegyük fel hogy valaki 5 évig buldózer stílust gyakorolt, rossz lábmunka és védekezés, de erős horgok. Utána viszont tanulhat más fajta stílust is.
"De a küzdősport is lehet életforma egyébként. Én otthon is gyakorlok és csinálok olyan gyakorlatokat amelyik még jobbá tesznek."
A küzdősportnak nem feltétlenül kell életformának lennie. DE, aki komolyan bele ad mindent, annak szintén életforma. Sőt, akik pedig profik (profi ökölvívók, UFC sztárok...stb.), azoknak pedig pláne életforma/életstílus is.
"És attól független hogy bokszolok én is keményítem a csontjaimat azzal a módszerrel amit sárkány írt le nekem.
Minimális fejődést már érzek, keményebbnek érzem az ökleimet és jobban ellenállnak, egyre kevesebbszer érzek fájdalmat. Köszönöm a tippeket!"
Hát ez az! Egy ökölvívó, kungfus edzésmódszerekkel (mert amiket leírtam neked az csontfelkeményítő edzést, azok kimondottan kungfus edzésmódszertanok) hajlandó önszorgalomból edzeni. Egy ökölvívó!!! Ezzel szemben a kungfusok 99%-a cseszik ezekre, sőt többségük nem is hallott róla, mert a "sifu" nem említette meg nekik. Sőt a "sifuk" 90%-a sem csinálja! Ez hatalmas nagy szégyen és szánalom a kungfusokra nézve! (Mondjuk a karatésokat sem kell félteni, mert azoknak a 99%-a sem csinál otthon normálisan felkeményítést. Fekete öveseknek olyan seikenük, mint a vattacukor. Makiwara-ról nem is hallottak semmi, azt sem tudja a többség, hogy mi az. De azért 2 meg 3 danos. Tapasztalat...)
Az a baj, hogy a kungfu azért kap annyi negatív megítélést, mert maguk a kungfusok (a mesterek és tanítványok) ba-sszák el a kungfut. Nem magával a kungfuval, mint stílussal van a probléma. Nem rég találkoztam shaolin kungfu instruktorral, afféle mesterjelölttel, ilyen-olyan sanda meg wushu bajnok. De nem hallott még a Vastenyér módszerről, sem az "Ököl kung"-ról. Arról az "Ököl kung"-ról, amit az 55%-os bokszoló válaszoló önállóan otthon gyakorol, önszorgalomból. Ezek után meg is érdemli a kungfu (és a karate is), hogy fikázzák őket. Mondom ezt én aki egy évtizedet kínai harcművészetekkel foglalkozott aktívan.
Nem hisztizniük kellene a kungfu és karate gyakorlóknak, hogy mások rossz szemmel nézik az általuk képviselt stílust! Nem tetszik egy pl: shotokanosnak, hogy valaki fikázza a shotokant-t? Akkor ne csak katázzon, meg japánul számolgasson a levegőt csapkodva!
Nem a stílus teszi naggyá a harcost, hanem a harcos teszi naggyá a stílust!
Pl.: A profi bokszolók sem magától a boksztól lettek nagy bunyósok. A boksz az csak a "fogalom", mint sportág. Ők (Tyson, Ali, Dempsey, Marciano, Papp Laci...stb.) voltak azok, akik a saját teljesítményükkel igazolták és bizonyították azt, hogy a boksz az kemény harcmodor. Ők tették a bokszot, népszerűbbé.
Most ugye a kungfu, karate, aikido és sok keleti harcművészet nem versenysport ELSŐSORBAN. Éppen ezért kellene még többet és még keményebben, önállóan beleadni a tanulásba és gyakorlásba.
A küzdőstílusok (tökmindegy, hogy boksz, savate, aikido vagy kungfu), "csupán" eszközök, egyfajta útmutatások... amit NEKED kell magadhoz igazítanod, neked kell használhatóvá tenned!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!