Önvédelemre Jeet Kune Do vagy Savate és Muay Thai?
"Ha képzett akarsz lenni, akkor kialakítasz egy saját stílust és ebbe keversz hatékony elemeket. Lee is ezt csinálta, a kérdező is ezt próbálja magyarázni szerintem."
Jaja.
Nem változtam, a kérdésre válaszolok.
A box kiváló alap a bunyóhoz, viszont olyan stílus ellen ahol rúgás is van nem hatékony. Ezen kár vitatkozni, bármekkora szerelmem is a box.
A hazai kung fu oktatást valóban szétszedi a box ezt nem tagadom és jómagam sokkal de sokkal hatékonyabbnak tartom a küzdősportokat, mint a harcművészeteket a sparring miatt ( mind ezt 1 dannal a hátam mögött mondom. De itt most nem ez volt a kérdés.
Magyar Honvéd
Akkor most kicsit higgadtabban... igen, a boksz és birkózás kiváló alapok a bunyóhoz, eddig egyetértünk; még azt is adom, hogy ringben hatástalan a box a rúgást is alkalmazó stílusokkal szemben, igazad van, ez világosan látszik a K1-ben is.
Amiben eltér a véleményünk, hogy szerinted a betonfelület nem módosítja a szituációt, azaz a rúgásnak nagyjából olyan szerepe van ringben is, mint utcán. Na én ezzel két okból nem értek egyet...
1. a rúgás után gyakran előfordul a ringben, hogy elkapják a lábad, belekapnak, megzavarnak egy ütéssel, elveszted az egyensúlyod, és földrekerülsz, javíts ki, de szerintem ilyen esetben K-1-ben a bíró közbelép, megvárja, hogy felkelj; na, ilyen az utcán nincs, ott egy földrekerülésnél szétrúgnak/szétütnek
2. az ütések hatásosságát a rúgásokéval azért nem érdemes a ringből levezetni, mert míg a csupasz lábad használod szorítóban, addig a kezeden kesztyű van, ami igaz, hogy elsősorban a csukló védelmét szolgálja, de mindenképp puhább, mint a csupasz ököl - tehát ott az ütések eleve hátrányból indulnak; az utcai harcban nem egy kesztyűs kéz talál be, hanem egy kemény ököl, és ha ütöttek meg már mindkétféleképpen, akkor a különbséget gondolom, te is érzékeled
a thaiboxról, amit írtam, feltartom, nem rossz, de a lábmozgása, fejmozgása, védekezése a bokszhoz képest semmi, és utcán szerintem nem hatásos - persze a kungfuhoz képest ég és föld
Kérdező, te meg hagyd már abba a linkelgetést, itt senkit nem fogsz meggyőzni egy berakott youtube-videóval vagy egy wikipédia-cikkel, de ha ennyire tudod magadtól is, akkor minek tetted fel a kérdést?
A box esetleg az ellen lehet hatékony aki semmilyen közelharcot nem tanult soha életében.
Szinte az összes más stílus ellen alulmarad az ökölvívás.
kérdező :DDDD ne haragudj, de ezt mindenki szájából el tudom fogadni hitelesnek, de tőled, aki kungfus linkeket adsz meg, nem :D
mellesleg nem is a saját gondolatod ez, hanem most hallottad valakitől, úgyhogy kérlek, maradj csendben, mert szánalmas vagy
Nem voltam világos.
A box nagyon magas szinten űzve hatékony annyira utcai harcban mint más, mivel 2 ütéssel a földre küld. Tyson is elmondta, az életéről szóló kisfilmben, hogy ő mást sosem használt csak az öklét az utcán. És persze. De ha valaki utcai önvédelmet akar tanulni, az ne gondolja már azt, hogy ő 1-2 év box után majd meg tudja magát védeni.
Nagyobb eséllyel védi meg magát 2 év muhay thaial, mint 2 év ökölvívással. Én 8 év ökölvívás után sem tartom az ökleimet olyan szinten, hogy bármikor rá merjek hagyatkozni. Hihetetlen nagy hiányosságomat töltötte ki a box, és hálás is vagyok az edzőmnek érte. DE nekem, mint egy ju jitsus, ex k1 versenyzőnek a box anno azért kellett, hogy fejlődjön az ütőtechnikám, mert hiába volt 45ös karom, nem tudtam használni és az ütéseim is harmatgyengék voltak. Box edzésen az amatőr versenyzők is szétszedtek, pedig akkor már 12 év k1 volt a hátam mögött és valamivel több ju jitsu.
Összegezve:
AZ ökölvívás magasszinten űzve kiváló, akár utcai bunyóra is, de ez nem olyan mint a wing tsun, hogy 3 év alatt te már mester vagy, és te leszel a mindenféle nemlétező cafrangoscímek díszdoktora. 10 év. Ennyi kell BÁRMILYEN közelharc stílus elsajátításához, minimum. A box nem ígér címeket, se öveket, se kitaposott fejlődési utat. Magadhoz mérten láthatod a fejlődésed, nem diplomák és színes övek mentén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!