Önvédelemre Jeet Kune Do vagy Savate és Muay Thai?
"Ettől függetlenül nem véletlen, hogy a thai boxosok/k1 esek kenterbe verik az ökölvívókat. Ami egyébként logikus is. A rúgótáv mindig hosszabb lesz mint az ütőtáv."
ringben és kesztyűben, ahol a lábat nem fedi semmi ,kézen meg kesztyű van... betalálhat jópár ütés, és egy hagyományos meccsen ilyen 100 ütésszámok szoktak lenni... na, élőben 3-4 is elég
nem akarok személyeskedni, szerintem te életedben nem verekedtél ringen kívül
Valóban nem verekedtem, mert egy fogással meg is lehet bilincselni valakit, nem kell hozzá percekig verekedni.
Élesben nem kell 3-4, elég 1 ütés is. Szerinted melyik rendőri vagy katonai szervnél oktatnak ökölvívást ? Ne röhögtess már ember. Komolyan azt akarod beadni hogy a box a legkirályabb utcára ?
"percekig verekedni"
egy verekedés ha az egyik fél tud, maximum 10-15 másodperc, nem tart tovább;
1 ütés elég lehet, de ne menjünk már bele ovis dolgokba... igen, elég lehet, de általában nem elég, van, amikor eggyel is padlóztatsz valakit, van, amikor több kell hozzá
és ne beszélj félre, nem arról van szó, hogy katonai szerveknek mit oktatnak, teljesen más dolgokat ne hozz ide, hanem hogy utcára mi a legjobb; utcán stabilan kell állni a két lábon és elkerülni a földrekerülést, lábat testrúgásra vagy esetleg fejre használni túl nagy kockázat
A box azért kevésbé alkalmas utcai önvédelemre, amiért a küzdősportok nagyrésze. Nem tanít semmilyen elvezető vagy rögzítő technikát. Egysíkon küzd. A thai box azért jobb utcára mint a box, mert a harc több fázisában küzd. Ismer földreviteli technikákat és használja a térdét és a könyökét is.
Igen hozzánk k1re is jöttek ökölvívók, és igazából sparringolni nem is lehetett velük mert az első combos után szóltak hogy köszönik.
Csöndbe megjegyzem a kérdésben nem szerepelt a box, mint opció és nagyon helyes. A box esetleg az ellen lehet hatékony ( ha nem vagyvprofi persze, de miért lennél?) aki semmilyen közelharcot nem tanult soha életében.
Szinte az összes más stílus ellen alulmarad az ökölvívás.
Az hogy rendőri és katonai szerveknél mit oktatnak, nagyon is fontos. Ugyanis ha a box mindenre megoldást adna, és elég lenne megvédeni magad, akkor nem krav maga, eskrima és ju jitsu edzők jönnének szemináriumot tartani a hivatalos szervekhez.
A Muay Thai megtanít rúgni, térdelni és könyökölni. Lehet kézzel gyenge de ha egy Muay Thai-so megtanulja a kezét helyesen használni akkor a boxoló cseszheti. Elég ha csak a Muay Thai-os megtanulja védeni a fejét. ha ezt megtanulja akkor a boxoló cseszheti. Mert hát a Muay Thai-osok teste nagyon fel van keményítve. ütés-rúgás bennük nem tesz kárt.
Akkor szoktak kikapni a Muay Thai-osok ha fejbe kapják őket könyökkel vagy netán ököllel. Így a Muay Thai-os ürge egyetlen gyenge pontja a fej... vagy az áll. De ha ezt megtanulja védeni akkor cső van a boxolónak. És pont ezért vagyok azon a véleményen, hogy a box maximum kiegészítésnek jó. Mert önmagában nem olyan jó főleg egy jó Savate-s vagy Muay Thai-os ellen.
Megértem hogy aki a Rocky Balboa-n nőtt fel annak a Box a király sport aki meg Bruce Lee-n annak meg a Kung-Fu. De ha a Kung-Fu, a Muay Thai és egyebek olyan rosszak lennének akkor amikor Bruce Lee megismerkedett a Box-szal Amerikában akkor csak azt űzte volna és nem vesződött volna a többi stílussal.
És ez így van.
Mondjuk Sanyi Wing Chun-t tanul.
Ha jó akkor Sanyi ezt csinálja továbbra is.
Ha rossz akkor Sanbyi felhagy vele és tanul mást.
ha vannak benne jó technikák akkor azokat megtartja és úgy kezd másik sportba. Lee vett Boxleckéket de nem ez volt a Jeet Kune Dp alapja. Elismerte hogy a boxban vannak hatásos dolgok és ki is vette belőle a jókat de ennyi.
Nem szállt el az agya, hogy úhhh a Box istenkirály. Húzok koxolni, kigyúrom magam mint egy koxos feka és ezzel nyomatom, hogy de menő állat vagyok a gettó királya! Szóval nem Tyson felfogása volt. Egy jó harcos a harcművészetekből kiragadja a jó dolgokat és azokat gyakorolja. Nem pedig lecövekel egy stílusnál és azt védi egész életében mint a Templomosok a Kereszténységet vagy mint muzulmánok az Iszlámot. :DD
Ne gyere már Tysonnal légyszíves. A világ legfeleslegesebb dolga ezeket a Bruce Lee és Tyson-féle dolgokat belemagyarázni.
Viszont a kérdésre visszatérve én keresnék egy normális thai-box edzést, mellette meg bokszolnék. Aztán ha úgy érzed szerintem el lehet hagyni az ökölvívást és tanulhatsz mást.
"simán lerúgod, igen :D kár, hogy az ilyen netharcosok élőben sosem bizonyítanak"
Nem is kell semmi bizonyítanom. Főleg nem egy noname fórumon egy írni nem tudó embernek. Egyébként körülbelül 12-13 éves lehetsz az íráskészségedből ítélve, vagy csak megakadtál ezen a szinten. Ezért nem is fogod megérteni, hogy a boksz nem csoda. Ha képzett akarsz lenni, akkor kialakítasz egy saját stílust és ebbe keversz hatékony elemeket. Lee is ezt csinálta, a kérdező is ezt próbálja magyarázni szerintem.
Hallod Magyar honvéd, nagyon megváltoztál, ne is tagadd, ez a bolond sűrítettlevegő van rád ilyen hülye hatással, nem értem miért állsz vele szóba . .
Komolyan, Usborne hol vagy ? visszasírjuk még őt, mert akkor legalább MMA-t, box-ot ajánlottak, nem Wing tsunt, meg kung-fut önvédelemre.
Egy átlag rendőr nem nagyszám önvédelmet tanul, mindenféle fogásokat, amit 1 óra alatt nem tanulsz meg, nem lesz rutin, előre megírt forgatókönnyvel gyakorolják.
Példának ott van a rendőr pasas, akit a benzinkúton félholtra vert a BEDROGOZOTT RÉSZEG hobbi bokszoló pasas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!