Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Thai Box vagy Karate?

Thai Box vagy Karate?

Figyelt kérdés
Mind2-re szivesen járnék mindkettő vonz nagyon, a karatéban az önvédelem,fegyelem,technikák,övek míg a thai boxban ez a stílus h olyanokat rugnak mint egy ló meg alapból nagyon bejön.
2015. nov. 24. 21:07
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:

Vannak ilyen dojok. Ahol inkább versenyzésre edzenek, ott nemigen, sajnos elég sok van, én is találkoztam ilyennel. Pár éve egy vizsgátatás után mondtam az ottani klubvezető senpainak, szép szép amit technikában bemutatnak, de látszik rajtuk, halvány lila fingjuk sincs, mit csinálnak. Küzdelemben viszont szépen oda tették magukat. Meg is orroltak rám, mikor azt mondtam, ezzel az erővel menjenek inkább thaiboxolni, mert a karate nem ez. Nálunk a kisgyerekek és a kezdők is tanulják a bunkait, majd mikor késöbb tanulják a katát, akkor döbbennek rá, hisz ezt vagy azt már ismerik. Viszont én még mindig azon az állásponton vagyok, felesleges megtanítani azt a bunakit, amit még kihonban de főleg katában nem tanultak. A kata tanulása közben kell szerintem megmutatni nekik, mit is jelent.

Irtad, nem az ami annak látszik. Na ez igy is van! Egy kata értelmezését sokféleképpen lehet tanulni. Még szervezeten bellül is lehet más értelmezés, ez nincs leirva fehéren feketén, hogy ez, az. Több karate stilus is oktatja ugyan azt a katát, lehet más néven, de ugyan az. Ők is máshogy értelmezik, ezért jó nyilt szemináriumokra eljárni. Élő példa, irtad, shitoztál. Akkor ismerned kell a fent linkelt videóban lévő katát, csak esetleg heidan néven. Ennek is nagyonsok értelmezése lehet. Ezért van az, mindig lehet egy új dolgot megtanulni arról a katáról amit már szinte "rongyosra olvastunk"

Viszont a szabad küzdelem nem más, mint sport.

2015. nov. 30. 08:52
 32/38 aikiboxer ***** válasza:
27%
Igen a mi karate dojónk alapvetően ilyen volt: kihon a levegőben, katázgatás magyarázat nélkül, és lájtos kumite fogvédő nélkül. Nagyon ritkán ütőpajzs de tényleg nagyon ritkán. Lehet, hogy nem a legjobb helyre jártam.
2015. nov. 30. 09:13
 33/38 anonim ***** válasza:
42%

Aikiboxernek abban nagyon is igaza van, hogy a karatésok nem tanulják a fogás-bontás-dobás technikákat. De karatéban viszont elvileg sok ilyen van, csak hát mindenhol az ütéseket és rúgásokat oktatják. A kungfu irányzatokra ugyanezek az igazak. Ott is sok olyan formagyakorlat van, amit lökésnek, gáncsolásnak és dobásnak kell értelmezni, ám ennek ellenére nem így oktatják. Én értem mit akar mondani 76%-os mikor azt írja, hogy a karate a jujitsuhoz hasonló. Például a taichi is inkább a szumóhoz és a birkózáshoz hasonlít sok tekintetben. Megnéztek egy taichis lökőkéz-sparringot, az kb. szumó vagy kötöttfogású birkózás, némi 'kickbox'-szal ötvözve.

https://www.youtube.com/watch?v=VAhS63i9N6c#t=81

https://www.youtube.com/watch?v=ZlhH0PAsaZI

https://www.youtube.com/watch?v=b3Mlao2iHo0

https://www.youtube.com/watch?v=RJmSJD7tEQc

Csak sajnos az a baj, hogy a lökőkéz technikát sok taichi edzésen úgy oktatják, hogy a levegőben formáznak vagy maximum a nagyon lassan, párosan lökőkezeznek. A karatéval is dettó ugyanez a gond, a karatékák nem kapásból dobálják egymást a tatamin, mint a judósok.

Hiába értelmezünk egy adott mozdulatsort 'x'-nek, mondjuk 'y' helyett, ha azt az 'x'-et soha sem gyakoroljuk (csak mondjuk az 'y'-t, vagy még azt sem), akkor az nem is fog élesben működni. Én is brazil jitsu edzésen tanultam meg a taichi technikákat.

2015. nov. 30. 15:27
 34/38 anonim ***** válasza:
"Lehet, hogy nem a legjobb helyre jártam." Hát, lehet. :)
2015. dec. 3. 11:58
 35/38 anonim ***** válasza:
55%

Azért itt komoly fogalom zavarok vannak. Először is meg kell érteni, hogy a kyo karatét a kukutyin falvi dojoban hogyan oktatja az 1. danos Józsi bá, és hogy az okinawai karate, többek között a goju ryu, amivel Miyagi már már emberfeletti dolgokat művelt 1-1 bemutatón teljesen más. Heri 2 sz@ros kyo edzéstől még senki nem lett egy tank, akárhány évig is csinálta. A karate ju jitsu gyökerekkel rendelkezik, és ezt még anno meg sem lehetett különböztetni. Gyakorlatilag volt idő, hogy a karate ugyan azokat a technikákat tartalmazta mint a ju jitsu, csak épp nem karaténak nevezték. Egy kis képzelő erővel el lehet képzelni, hogy az a japán földműves akit egy szélnek eresztett ronin szamuráj épp kiszemel, hogy meggyilkolja, a vagyonát elvegye, hogy alakítja ki, az addig ismert harci tudásából az üres kéz útját (vagyis a karatét). Egy ilyen földművesnek 1 az 1000hez volt esélye felülkerekedni egy kenjutsuban és ju jutsuban mester szamurájon aki gyakorlatilag egy iaido technikával meg tudta ölni. Akkor az életéért küzdött, nem állt be kiba dachiba, nem hagyta figyelmen kívül az ellenfele torkát, mint a versenyszabályok szerint nem támadható pontot. Persze akkor nem hívták karaténak, konkrét neve nem volt, talán a vazsdramustit lehetne a karate első, írásokban feljegyzett elődjének tekinteni. a mai modern karate viszont ebből építkezik, ez a tudás az évszázadok/ezredek alatt felhalmozódott, átalakult es továbbadódott, ami az 1800as években versenysportá is formálódott, csak úgy, mint a ju jitsuból a judo, vazsdramustiból a ma ismert karate( egyébként a shaolin kung fu is) .

A LÉNYEG:

fölösleges azon vitatkozni, hogy melyik a jobb, mert NINCS JÓ VÁLASZ ! Ma Magyarországon mind a kettő versenysport. Minden harcost a RUTINJA teszi erősebbé, az a thai boxos aki nem sparringol, csak az ütőpárnát püföli, alul fog maradni egy olyan karatékával szemben aki rendszeresen beleállt a full contact kumitéba edzéseken. De ez fordítva is igaz, a katák nem adnak harci tapasztalatot.

2015. dec. 3. 15:36
 36/38 anonim ***** válasza:

Honvédnak igaza van!

Tényleg nincsen igazából jó válasz! Én gyakorlok taichit, bjj-t és taekwondót. Az egyik egy kínai lágyabb harcművészet, a másik egy brazil földharc amivel lehet péniszt méregetni az MMA-ban... és így tovább.

Tudok hatékonyan alkalmazni taichi technikákat bjj edzéseken is, és tkd-s rúgásokat is taichi edzésen. Mindegyik eddig adott nekem valamit. És ha megkérdeztek, hogy szerintem melyik a leghatékonyabb vagy legjobb, akkor nem fogok tudni rá válaszolni. Hanem visszakérdezek, hogy "Milyen szempontból?" "Milyen szituációkban?"

Az, hogy valaki eljár 2-3 éve mma-zni, attól még szétverhetik a pofáját a kocsmában. Az, hogy valaki aikidózik, lehet, hogy nem lesz ketrecharcbajnok, de annyit tudhat, hogy a diszkóban simán földhöz vághatja a támadóját.

2015. dec. 3. 20:49
 37/38 anonim ***** válasza:
66%
Na erre mindig emlékezz!: "Az, hogy valaki eljár 2-3 éve mma-zni, attól még szétverhetik a pofáját a kocsmában. Az, hogy valaki aikidózik, lehet, hogy nem lesz ketrecharcbajnok, de annyit tudhat, hogy a diszkóban simán földhöz vághatja a támadóját."
2015. dec. 4. 06:43
 38/38 Jack Alvin válasza:
Én 7 éve karatézom és én szeretem. Mostanában zöld övnél inkább randorinozunk (utcai bunyó) mint kumitézünk.
2015. dec. 22. 12:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!