Thai Box vagy Karate?
aiki. Már ezer helyen leírtam, te szerintem te is tudod, mert ennyire gondollak értelmesnek, hogy az, hogy ki milyen jó közelharcos attól függ, hogy mennyit gyakorol, sparringol igazi ellenfél ellen. Ez pedig dojo és nem edzőterem függő. Amit linkekeltem videót gyönyörűen mutatja is amiről beszéltem. A karatés meg sem érezte a combosokat, látszott rajta, hogy nem az elsőt kapta, a thai boxos pedig a 3. után összecsuklott.
https://www.youtube.com/watch?v=ycIYJ2USJQs
ezen a videón is látni a rutint és az erőt a mesteren. nem hiszem hogy levonna az értékéből, hogy csak negyed erővel ütött rúgott, a technika meg volt és ránézésre szerintem tudná erősebben is.
Honvéd. Egy szóval se mondtam, hogy a karatésok között nincsenek jó harcosok, se azt, hogy az egész haszálhatatlan. Csak annyit mondtam, hogy az edzésmódszertana (kihon = levegőkékítés; kata = levegőkékítés képzelt ellenfelek ellen; kumite = védőfelszerelés nélküli ezért nem a legjobb) elavult.
Na de most nem ez a témánk. A témánk az, hogy: tisztelt karatéjozó fórumtársak folyton azzal jönnek, hogy a kata az nem az, aminek látszik, mert "valójában" ezek bontások stb.
De mondd meg nekem őszintén: mi a jobb edzésmódszertan? Amit a ju jitsusok csinálnak, hogy az első edzéstől kezdve párosan gyakorolni a bontásokat, dobásokat; vagy pedig a levegőben katázgatni és "egyszer majd" a sihan elmagyarázza egy edzőtáborban, hogy hohohó! Nemaddig a'! Az az xy mozdulat a katában az nem is ütés, hanem egy bontás...
Na de tiszteljük a harcművészeteket, respekt, mindenki eddzen amit akar.
Aikinek az a baja, hogy elment pár évet karatezni, nem lett belőle legyőzhetetlen harcos, igy sz@r a karate neki.
Párszor már leírtam. Karate sokkal jobban hasonlít a Jujitsuhoz de még az aikidohoz is, mint a thaiboxhoz. Nekem szerencsém volt, hogy a tradicionális és nem a versenykaratet tanulhattam mindig. Sajnos ez belém is ivódott, versenyeken rengetegszer kaptam chuit, jó párszor megkaptam a genten ni-t is. Miért is? Versenyeken tilos a fogás, csavarás, földre vitel fogásból stb. Belém ivódott a sok gyakorlás által. Hol vannak ilyenek box vagy thaibox edzésen? Max ahol mma-t is tanítják.
Thaibox nagyon divatos sport lett. Felhigult nem kicsit. Hogy máshol milyen szinvonalúak a tb edzések, azt nem tudom. Cimborám edzése viszont jó, ami a sok hazai és nemzetközi versenyeken elhozott érmék is bizonyítják.
Box? Jó az is, de sajnos nincsenek felkészülve a számukra ismeretlen helyzetekre. Deréktól lefele nem is védik magukat.
Ettől függetlenül, más stílus fikázása a hülye emberek sportja. Lásd: Aikit, hisz én csak annyit mondtam neki, talán ismeri a pinan katákat, de ezekután aligha. Robot mozgást mondta az helyett, hogy számolta volna, mennyi volt tiszta szabályos box technika, és mennyi volt amiért leléptették volna box meccsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!