Thai Box vagy Karate?
Ha rendesen meg akarsz tanulni rúgni, akkor bármelyik jó, de igazából a capoeira és a tae-kwon-do amelyik direkt erre való. A karate rúgásai is jók, ha rendszeresen gyakorolsz zsákon is.
Én inkább azt látom különbségnek, hogy a thai boxban van védőfelszerelés (fogvédő, puhakesztyű) és rendszeres zsákolás. A karatén meg max. seiken védő, vagy még csak nem is imitálják a fejre ütést – ez így nem hatékony.
A thai box ütéstechnikája jobb, a karate robotember mozgása akadályoz a harcban.
Tehát, magyarul, színes övekért, hangulatért, rangokért és az ezzel járó nagy arcért cserébe kapsz egy korlátozott tudást a karatén. Azaz, ha összetalálkozol később egy veled egyszerre kezdő thai boxossal, úgy hűvösre tesz egy pár másodperc alatt, hogy egyből átgondolod ezeket a rangokat, színes csecsebecséket.
Én csak 5 évig karatéztam, de amiket itt tanultam, hátrányosak voltak később boxban de még aikidóban is. Bár művészetnek gyönyörű ez a szögletes robotember mozgás, és én imádtam is!, de a valós harcban mindig jobbak a gömbölyű organikus mozgások, mint például a kali, box, aikido, vagy thai box. Továbbá mindig jobb rendes védőfelszereléssel és zsákkal edzeni, hatékonyabb, jobb, így tanulsz meg igazán harcolni. Meg normálisan ütni.
Thai Boksz pusztán akkor jó, ha normális edzőt fog ki az ember. Normális Thai Boksz edző meg ritkább, mint a rendes Karate edző. Az ilyen ,,akkorákat rúgnak, mint egy ló" is egy városi legenda. Simán rúg olyan nagyot bármilyen másik rúgós stílus, sőt a normális Capoeiraban még sokkal nagyobbakat szoktak rúgni. Úgyhogy annyira nem nagy számok a Thai Boksz rúgások.
Karate-t meg azért nem ajánlom szívesen, mivel sok helyen versenyekre készítenek fel, azon belül is legjobban a Semmi Contatctra, ami kb. totál megy az egész Karate küzdelemmel, hisz a Karate lényege az lenne, hogy erőből lerúgd az ellenfelet. Emiatt van az, hogy normális helyen nagyon sokat foglalkoznak a végtagok feledzésével (nem olyan bolond módon, mint sok Thai Boksz edzésen). Inkább, ha van ökölvívás arra menj. 2-3 év után lesz vele annyi tapasztalatod, hogy megtud állapítani melyik edzés normális és melyik nem.
Aikiboxer: Normális helyeken ugyanúgy van Karate edzésen zsákolás, sparring (csak kumite néven hívják), stb. Viszont bőven láttam olyan Thai Boksz edzés videókat, amitől még bármelyik Mucsaröcsögei Karate edzés is jobb. Ne a profi Thai Bokszolók edzéséből induljunk ki.
"Normális helyeken ugyanúgy van Karate edzésen zsákolás, sparring (csak kumite néven hívják), stb. Viszont bőven láttam olyan Thai Boksz edzés videókat, amitől még bármelyik Mucsaröcsögei Karate edzés is jobb. Ne a profi Thai Bokszolók edzéséből induljunk ki."
Hogyne... a leggagyibb thai box edzés is százszor jobb a legjobb karate edzésnél. Rengeteg karatéssal sparringoltam már, volt köztük ilyen-olyan eb és vb bajnok, barna és fekete öves is. Kyokushinkaios, shotokanos, wadoryus mindenféle... egyik sem tud semmit a bunyóról. Pontosan ahogy Aikiboxer írta egy szögletes merev robotember mozgás. BÁRKIBŐL LEHET fekete öves, aki minimum 10 évig karatézik és szépen tud katázni. Ráadásul már régóta nem is buktatnak karate vizsgákon! Ismerek olyan 2-3 danos ürgéket, akiket összekötözött kézzel, bekötött szemmel és széken ülve is meg tudna verni egy ÁtlagPista. Már sárga öves taekwondósként is rugdostam már össze zöld öves shotokanost.
A thai box pedig kemény, akármelyik ÁtlagJózsi jár el akármelyik ÁtlagClub-ba thai boxolni 1-3 évre, ott megkeményedik, lehet nem lesz olyan hű de kifinomult technikája (ez már tényleg az edzőn is múlik), de combost megtanul úgy rúgni, hogy kapásból lesántítja az embert.
A karaténak egy haszna van, fegyelemre és tiszteletre nevel + megtanít egy kicsit rúgni, oszt jó napot.
"Azaz, ha összetalálkozol később egy veled egyszerre kezdő thai boxossal, úgy hűvösre tesz egy pár másodperc alatt, hogy egyből átgondolod ezeket a rangokat, színes csecsebecséket."
Nem kell ahhoz az, hogy egyszerre kezdjenek. Egy 2-3 éve thai boxoló is lazán megagyal egy 6-8 éve karatézó egyént. Tapasztalat.
,,Rengeteg karatéssal sparringoltam már, volt köztük ilyen-olyan eb és vb bajnok, barna és fekete öves is. Kyokushinkaios, shotokanos, wadoryus mindenféle"
Tekkenes és egyéb küzdősportos játékok nem számítanak, mert kb. még ezt eltudom hinni, hogy videojátékban sparringoltál.
,,Ismerek olyan 2-3 danos ürgéket, akiket összekötözött kézzel, bekötött szemmel és széken ülve is meg tudna verni egy ÁtlagPista"
Ha elakarod hordani a Karatét mindennek, akkor legalább ne olyan példákkal próbáld már, ami ugyanúgy a legtöbb Thai Bokszolóra igaz.
,,Ráadásul már régóta nem is buktatnak karate vizsgákon!"
Meg ne is ilyen full gagyi városi legendákkal próbáld már levezetni a Karate iránti dühödet.
,,A thai box pedig kemény, akármelyik ÁtlagJózsi jár el akármelyik ÁtlagClub-ba thai boxolni 1-3 évre, ott megkeményedik"
Szintén az ilyen városi legendákat hagyjuk már. Senki nem keményedik meg egyik stílustól sem. Főleg nem 1-3 év alatt.
,,Nem kell ahhoz az, hogy egyszerre kezdjenek. Egy 2-3 éve thai boxoló is lazán megagyal egy 6-8 éve karatézó egyént. Tapasztalat."
Magyarán szólva megnéztél egy Youtube videót. :D Az ilyen tapasztalat szöveg általában ezt szokta jelenteni. :D
Ahogy írtam legközelebb a Karate iránti frusztrációdat jobban próbáld már meg levezetni, mert ez elég erőltetett lett. Nem tisztem védeni a Karate-t, de ha bármilyen stílust fikázol, akkor legalább egy minimális fogalmad legyen már a dolgokról. Ha olyanok, mint Aikiboxer és a többiek tudják venni a fáradságot és vagy utána olvasnak akkor vedd már te is a fáradságot.
Te 69%-os, ahhoz képest, hogy nem tiszted védeni a karatét, elég sértődékenyen reagáltál. xd
A thai boxot viszont nagyon is tiszted fikázni. Tudom, hogy az igazság fáj, de attól még a tényeken nem változtat. Aikiboxer és Rozsda Sárkány pedig leírta a tényeket. Egyáltalán nem urban legend az, hogy nincsenek buktatások az övvizsgákon! Négy évet goju-ryuztam és nagyjából két évet kyoztam is. A shotokan karate edzéseken no contact és semi contact sparring van, az edzéseknek pedig több mint a fele katázás, zsákolás pedig csak igen kevés helyen van. Meg lehet így tanulni bunyózni? Nem.
Kyo edzéseken is csak erésítés van és sok kata. Kumite ugyan van, és full kontakt is. De ahol nem ütnek fejre az, nem rendes bunyó. Sehol nincs egy kickbox, thaibox vagy egy ökölvíváshoz képest. Goju ryun is csak a katázás, makiwarázás és a többi csont felkeményítő edzés megy, sok kihon és minimális semi kontaktos kumite, ennyi. Nem egy olyan eset volt már, hogy valaki két dannal is előre lépett, mert pl: szervezett egy versenyt, így 3 danról kapásból az 5. danra lépett.
Hat évnyi karate alatt nem tanultam szinte semmit, pedig nem rossz helyeken tanultam. Azóta Aikiboxerhez hasonlóan én is bokszolok. Egy valamire rájöttem, a karate ütések azok köszönőviszonyban sincsenek az ütéssel. Másrészt a karate védekező technikák mint pl. az age uke, csak karatés támadó technikák ellen működik. Egy jobb egyenest vagy egy bal horgot ki sem lehet védeni velük. A felütések ellen pedig egy karate technikával sem lehet védekezni. A bokszhoz képest a karate az japán aerobic. Pedig alapvetően szerettem karatézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!