Melyik küzdősportot válasszam utcára az alábbiak közül (főleg önvédelem lenen a cél egy, illetve több támadó ellen)?
Tudom hogy a Defendo és a Krav Maga a jó erre a célra, múltkor láttam is egy műsort "Emberi Fegyver". Természetesen ezek közül is az egyiket ki akarom tanulni. De főként az érdekelne hogy az alábbi küzdősportok közül melyik jó még több támadó ellen is?
- Box
- Savate
- Muay Thai + Box
Meg még az érdekelne, hogy a Defendo vagy a Krav Maga a jobb több támadó ellen?
Uccsó hozzászóló jókat mond csak enyhén szólva is elfogult a saját stílusa iránt, bár ez így van jól.
Azért az ökölvívás ütőtechnikáját nem hasonlítanám egyik küzdősportéhoz sem.
Én amúgy azt mondom alapvetően kezdj el mondjuk boxolni, és mellette mondjuk haverokkal birkózgassatok. Vagy lemehetsz birkózni jobbak ellen és kitanulod minimum azt, hogyan ne vigyenek le, hogyan kerüld el a szorult helyzeteket.
De amúgy utcán még ilyenek jönnek be, hogy helyezkedés, folyamatos pozició váltás, folyamatosan körülnézel, nézed a kezüket folyamatosan, szemtanúkat hívsz oda, ha lehet kamerára veszed, veteted a szitut.
Én meg SZEMÉTLÁDÁNAK válaszolok:
"Egy savatés tud ugyanolyan jól ütni, mint egy ökölvívó, sőt jobban rúg, mint a taekwondós. A taekwondósok látványosabban rúgnak, a savatés viszont hatékonyan tud rúgni!"
Én ugyanezt mondom.
Mindenki éljenzi a TKD-t mint Amerikában a Karate-t holott ugyanúgy fehér ruhában vannak, ugyanúgy minden sza*rral tele van tömve a stílus. Övek, hajlongások, levegőkékítés is van benne gondolom, mezítláb rúgás (mert az utcán mezítláb vagyunk ugyebár). Ugyanúgy sza*rrá verik az öklüket a ki tudja min mint a Karate-sok a Yawara-n.
"A Tkd technikáknak több mint a felét nem is lehet alkalmazni egy utcai harcban."
Hát egyszer láttam a Yi Long-ot amint egy fekete öves TKD mester el se tudta találni, pedig egymás után nyomta a harci technikáit meg az "erős rúgásait". Pedig azt hiszem a Yi Long volt egy Shaolin templomban is ahol a bénának titulált Kung-Fu-t nyomatta.
"Mondjuk azt is jó volna leszögezni, hogy melyik savatéról beszélünk? A sportsavate-ról vagy az autentikus savate-ról?"
Ez sport Savate mivel nincs elégjelentkező az eredetire így ezt tanítják. Nem is tudom... gondolom a kakaskodós sport Savate fontosabb (ahol a fa*szméregetés a lényeg) mint a hatásos utcai verzió.
"Az eredeti savate az arról szól, hogy cipőtalppal, cipősarokkal és cipőorral, hogy lehet a leggyorsabban és a legaljasabb módon szétrúgni valakit, az eredetibe szinte alig-alig vannak fejre rúgások, sőt a rúgástechnikák 90%-a derék alá megy. Az ütések viszont tényleg megegyeznek a sima ökölvívással. Viszont az igazi savate tartalmaz olyan kéztechnikákat, amit az ökölvívásban és a sportsavate-ban nincsenek, és versenyeken büntetnek is érte, ezek a visszakézből történő ütések (fonákütések), a hátulról jövő ütések.
Az eredetibe, egyébként sok olyan technika is van, ami a sportsavate-ba abszolút nincsen, ilyen a térdelés, a lábsöprések, a gáncsolások, fejelés, könyök, sőt taposó technikák is vannak. Kimondottan földharc nincsen az eredetibe sem, viszont olyan van, hogy például, belharcban mikor megy az ökölharc, a dulakodás és a birkózás, akkor csinálsz egy karkulcsolást vagy karfeszítés, miközben az ellenfeled próbál kiszabadulni, rángatózni, addig te szétrúgod az arcát. Lutte parisienne-t (azaz a párizsi birkózást) is tartalmazza, átvettek pár elemet onnan is.
A lábsöprések között van olyan is ami igen hasonlít a capoeirába is használatos lábsöprésekre."
Tudom mik vannak az eredetibe, könyök meg akármi. Ezért is gondoltam arra, hogy hozzá kapcsolnám a Savate-hoz a Muay Thai-t mivel abban van könyök is meg térd is. Nem csak kapálóznak aztán lesz ami lesz. Persze nyilván a Savate-ban nem kapálóznak csak ki akartam emelni, hogy a Muay Thai-ban vannak azért brutális kombók is. Sajnos a leghatásosabb dolgokat nem igazán tanítják, csak a kakaskodásra valókat. Ott van mondjuk a Muay Thai Chaya amiben halálos dolgok vannak, azt se tanítják maximum Thaiföldön elit csoportoknak vagy a kiválasztottaknak.
Úgyhogy én talán azt mondom, hogy a Savate lenne a legjobb választás + a Muay Thai-t hozzávenni. Vagy magában Savate és talán könyörögni kellene a Savate-s mestereknek hogy tanítsanak meg az eredetire. Vagy + pénzért mindig néhány fogást.
"Uccsó hozzászóló jókat mond csak enyhén szólva is elfogult a saját stílusa iránt, bár ez így van jól.
Azért az ökölvívás ütőtechnikáját nem hasonlítanám egyik küzdősportéhoz sem."
A boxolók is a saját stílusukat magasztalják fel.
És máshol is hallottam, hogy egy Savate-s ugyanúgy tud ütni mint egy boxoló, mivel a Savate az box + rúgások egyvelege. Plusz az utcai változat az utcára lett tervezve, tehát jobb lehet oda mint más.
"Uccsó hozzászóló jókat mond csak enyhén szólva is elfogult a saját stílusa iránt, bár ez így van jól.
Azért az ökölvívás ütőtechnikáját nem hasonlítanám egyik küzdősportéhoz sem."
Nem vagyok kicsit sem elfogult, hiszen a válaszomban alig írtam a zipotáról valamit. A savate-ról írtam bővebben.
Amúgy pedig, a savate és az ökölvívás (+ a zipota is) testvérstílusok. Sok savatés indul ökölvívóversenyeken, kiegészítő bokszedzések nélkül(!), még is eredményesek.
Szóval de, ugyanolyan jól ütnek, mint a bokszolók.
A taekwondo rúgásai pedig mese habbal. A Wtf - azaz az olimpiai - Tkd nem más mint légibalett pinatárogató röpülő rúgásokkal, ütni SEMENNYIRE SEM TUDNAK (még a kezük is a testük mellett lóg folyton). Csak pattognak, mint a skizofrén bolhák. Mindenféle küzdősport tudás nélkül is lazán el lehet verni egy ilyen fekete övesnek titulált egyént egy átlagos utcai verekedésben.
A hagyományosabb Itf taekwondo már 1-2 fokkal jobb. Ott már tudnak ütni valamicskét, és kevésbé mennek rá a látványos rúgásokra (persze azért itt is vannak fölösleges röpködő rúgások dögivel). Több az önvédelmi rész benne. Valamivel jobb a karaténál, de igazából csak egy gagyi kickbox-szal egyenlő. Aki 15-20 éve csinálja, nem mondom, hogy nem tudna verekedni, de még mindig nem az igazi. Egy thai boxsszal, savate-val, ökölvívással lényegesen rövidebb idő alatt sokkal többre megy az ember.
Ráadásul a Savate edzés a Pesti rokonomtól egy utcányira megtalálható. :)
A TKD nem tudom miből áll meg ki találta ki.
Számomra Karate koppintásnak hat.
Fehér ruha, övek, használhatatlan kombók.
Még a vége a Do is egy japán szó.
De ha mindegy hogy Box vagy Savate utcára akkor jó a Savate. Defendo-val vagy Ju-Jutsu-val érdemesebb csinálni ha utcára több ember ellen akarom használni?
Van itt köztetek valami hivatalos szervnek dolgozó egyén?
Csak mert szeretném megtudni, hogy ha mondjuk a rendőrség kötelékébe jelentkeznék vagy valami hasonló helyre akkor a küzdősportoknak és ilyesmiknek (Savate első sorban, Box, Ju-Jutsu) az plusz dolognak számítana e. Valahol olvastam, hogy ha ilyenre jár az ember azt szeretik vagy mi?! :S
Én magam nem dolgozom hivatalos szerveknek, de annyit tudok, hogy:
- A felvételin nem kérnek semmi ilyesmit
- A hivatalos közelharci tananyag egy nagyon alap valami. Egyszerű elvezetések, önvédelmi technikák.
- Nem is tudja ezeket megcsinálni az, aki nem jár külön valahová.
Amilyen ismerőseim nekem vannak, például
- 10+ év bokszversenyzői múlt (és hobbi boxoló jelen), sok év krav maga és mindenféle erősítés, trx, stb
- 10+ év judós múlt, de csak a rendőrtisztin kezdte el
- Karatésok
- Aikidosok
Gyakorlatilag mindegy, hogy mit csinálsz, csak csinálj valamit.
A japán Jujutsu egy vicc, alig-alig jobb(?) az aikidonál. A jujutsusok nem tudnak sem ütni, sem rúgni. Földharcban (grapplingben) a kék öves bjj-sok, és a középhaladó birkózók is széttépik a fekete öves jujutsusokat. Földre vitelekben, gáncsolásban és dobásokban nem olyan rosszak, de erre a célra sokkal hatékonyabb a judo és a birkózás.
A defendo annyival jobb, hogy tartalmazza az ökölvívás ütéstechnikáit. És bár a defendo is a jujutsun alapul, ettől függetlenül a defendósok tized annyit nem varázsolnak mint JJ-sok. Egyszerűbb, célravezetőbb és hatékonyabb a defendo. Még a krav magánál is jobb. Mert a krav maga csak azoknál működik akik rendelkeznek stabil küzdősport alappal. Míg a defendo - a krav magával ellentétben - megtanít az alapokra is.
Egy savate + defendo párosítás nem is olyan rossz. Több támadó ellen amúgy semmilyen stílus sem hatékony. Megmondom mi hatékony, a Kalasnyikov vagy egy nagy machete.
A Ju-Jutsu meg a Judo ugyanaz, csak a Judo a leegyszerűsített változat.
A Savate jó lesz.
Defendo vagy Krav Maga?
Ha a Krav Maga-t akkor kezdem el ha méár nagyban tudok Savate-zni az jobb lesz mintha Savate-t és Defendo-t tanulnék? Mert mondtad, hogy ha biztos alappal megyek Krav Maga-zni az jó.
Hát gondoltam már, hogy utcára beszerzek két tőrt.
Bár hogy ez legális legyen ahhoz a szabályokon kellene enyhíteni. Mert jelenleg ha megvéded magad akkor is te jutsz börtönbe. :D Míg azt hiszem Amerikában ha lelövöd a rablót akkor nem téged csesztetnek. Vagy mi. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!