Yip Man le tudott volna győzni harcban egy birkózót?
A wing chun nem tartalmaz semmilyen földharc technikát sem, van benne 1-2 aikidóhoz hasonló földre vitelre, gáncsolásra hasonló valami, ami egyébként átlagember ellen sem működne utcán, nem hogy egy birkózó ellen. De ha lenne is a wing chunban földharc (de persze nincsen a valóságban!), az mire lenne az elég? Egyszerű hétköznapi ember ellen sem működne. A brazil jiu-jitsusok és a sambósok is nagyon megszenvednek egy jó birkózó ellen földharcban. De.... majd a mókusboxolónak lesz esélye grapplingban egy birkózó ellen. Na jól van itt lehet a wing chunos baromságokat befejezni. :D
A valóban hatékony állóharc stílusok (boksz, muay thai, kickbox...stb) sem igazán hatékonyak a birkózás ellen. Erre kismillió példa volt már az MMA-ban és az UFC-ben.
A mókusbox semennyire sem hatékony, max elméletben. Yip Man egy tapasztaltabb/gyakorlottabb hobbysta bokszolót nem tudott volna elverni, nem hogy egy profi birkózót.
A wing chun hatékonyságáról nincsenek bizonyítékok, sőt feljegyzések sincsenek. Még Yip Mannak sincsenek dokumentált, feljegyzett, megörökített küzdelmei más stílusok ellen, sőt még más kungfu irányzatok képviselői ellen sem! Tehát a hatékonysága erősen kérdéses! Bruce Lee sem tudta használni a wing chun tudását Amerikában, nem ment vele semmire sem.
https://www.youtube.com/watch?v=r4VwbuO3Wj0
akkor nézd meg ezt, kézpeld el ott voltam és 2x indultam is :)
Már bocs, de ami ezen a videón van annak semmi köze sincs a harchoz, küzdelemhez, sparringhoz. Nem láttunk itt sem ütéseket, sem rúgásokat. Óvodában csépelik egymást a gyerekek így a nyalókáért. Ez egy szánalmas vicc volt.
Egy küzdősportokban egyáltalán nem jártas ember is nagyon könnyen le tud verni egy olyan illetőt aki 10-20 éve wing tsunozik. Miért? Mert a wing tsun/chun/tzun az nem működik.
"Egy küzdősportokban egyáltalán nem jártas ember is nagyon könnyen le tud verni egy olyan illetőt aki 10-20 éve wing tsunozik. Miért? Mert a wing tsun/chun/tzun az nem működik."
Pontosan! Én mindig is megmondtam wing Chun = Tipi-tapi cicapacsi köcsögkarate
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!