Szerintetek ez a jó karate oktatás?
1. A küzdősport nem arra van, hogy megvédd magad,
2. Jóformán nincs értelmes dojo magyarországon, ami van, az is Bp-n van, nem pedig mucsajröcsögén.
Én még nem láttam jó karate edzést, de amiről hallottam, komoly edző, egész életében ezt tanulta, volt kint Japánban.. tagadhatatlanul kemény, ő is aikidózik és BOXOL a karate mellett. Szóval önmagában a karate, még ha tényleg tradicionálisan és komoly óraszámban gyakorolják, én akkor sem tartom jónak.
A heti kettő 1,5 órás (vagy rövidebb) edzéseket meg el lehet felejteni, az semmilyen edzésből nem elég (ha tényleg fejlődni szeretne valaki mozgásban) nemhogy karatéban.
10 000 pénz is vicc igazából, bár árszabás az mindig érdekes. Ha valakinek egy ilyen szabadidős program (merthogy nem harcművészet és nem küzdősport, nem önvédelmi edzés) megér X pénzt, jól érzi magát, akkor megéri.
Ha tanulni akarsz valami hasznosat, akkor viszont feltehetően nem a karate edzés a te utad.
Ha csak mozogni akarsz keveset, jó drágán egy közösségben, akkor arra jó, de fölösleges illúziókat gondolni önvédelmi készségek fejlődéséről, küzdelmi képességekről.. nem ezekről szól a karate.
1.!
Akkor miért úgy reklámozzák magukat hogy hogy "védd meg magad" ?
Reklámozni bármit bárhogy lehet. Szerinted a GVH olyan szarokkal foglalkozik, mint hogy egy akármilyen edző milyen reklámot használ? Ez senkit sem érdekel (és ezzel nincs is baj, a gvh is foglalkozzon értelmes, valóban fontos kérdésekkel. ha valakit egy rossz edző ver át, az nem a béna edző hibája, az ilyen könnyen átverhető emberek már amúgy is menthetetlenek)
És nem, a karate az nem harcművészet. Az japán stílusú hagyományőrző tradicionális mozgásművészet vagy japán stílusú versenysport. De nem harcművészet, maximum reklám szintjén az.
Harcművészet közelharcra, önvédelemre van és ezért fejleszti a mozgást és a szellemet. A karate nem fejleszti, hanem csak megváltoztatja a mozgást, és nem való közelharcra. Művészetnek lehet nevezni, mozgásművészet, persze. A balett is. Ha nagyon akarjuk akkor a zumba is. Őőőő.. igen.
Box edző nem lehet akárki. Azt azért ellenőrzik, meg nincs körítés, nincs hagyományőrzés meg szórakozás, az edzésről szól. Jó edzésről, mert mindenki jól akar bunyózni, legalábbis akik boxolni mennek azoknak elvárásaik is szoktak lenni. Ezért lehet hogy jobb egy box edzés, mármint edzéstechnika szempontjából.
Júdóról is el tudom képzelni ezt.
Annak sem biztos, hogy jobbak az edzésmódszerei mint a karatéé.
Mármint, nincs sehol sem megírva, hogy az jó. Annak is marketingje van, de mondjuk szívesen megnéznék kravmagásokat ahogyan boxolókkal küzdenek. Sokféleképpen lehet jól mozogni, jól küzdeni, de azért kizárólag kravmagát gyakorlókból én (személy szerint) nem várnék sokkal többet mint karatésoktól, bár nem sparringoltam kravossal, tehát csak előítéletem van. Legalábbis nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!