A kung-fusok tényleg lazán el tudják verni a karatésokat?
"Egy barna öves vagy 1 danos (legyen az shito-ryu, shotokan, wado-ryu, kyokushin..stb.) karatést BÁRKI meg tud verni, küzdősport tudás nélkül, falusi stílusban. (Rengeteg ilyet láttam)
Egy 2-3-4 danos karatés elveréséhez, bőven elég 3-5 évnyi thai box/boksz/birkózás/judo/savate tudás."
Elmondom neked még ennyi sem kell! A 8. danos japán shotokan nagymestert Sadshige Kato-t láttam szemináriumon. Akkor jöttem rá, hogy a karate egy duplanulla bóvli marhaság.
Ha bementem volna egy kocsmába és kerestem volna egy 40-45 év körüli jó kondiban lévő favágót vagy kőművest és mondtam volna neki, hogy "Figyeljél má' Sanyikám, kapsz 3 rekesz Kőbányait, ha azt a tagot összevered."
Komoly összegekben mertem volna fogadni, hogy a japán grandmaster kerül a kórházba.
"A kungfusoknak olyanoknak kellene lenniük, még stílustól függetlenül is mint a choy li futos srác aki megizzasztott. Ez a minimum."
Hááát...azért... egy wing tsunos soha sem fog senkit sem megizzasztani, abban nyugodt lehetsz!
Amúgy pedig ennyi erővel az aikidósnak és a karatésnak is meg kellene tudni izzasztani mindenkit, ez is a minimum LENNE.
Csak hát az van, hogy vannak jó küzdőstílusok, és vannak rossz és hasznavehetetlen stílusok, ilyen a karate és a kung-fuk igen nagy többsége is.
Mindkettőtökkel egyetértek. Csak én úgy állok hozzá, hogy nem feltétlen a stílus rossz, hanem az oktatása. Kevés edzés azok is időpocsékolásnak megtartva, rossz edzésmódszerekkel, így nem lehet fejlődni. Ez nem feltétlen azért van mert keleti harcművészet, ez azért van mert az oktatóknak lövésük sincs sem a bunyóról sem az edzőségről.
Mi kell ahhoz, hogy valaki box edző legyen? Azért oda kell teljesítmény. És mit kell letenni az asztalra, milyen tudás kell ahhoz, hogy valaki karate mester (oktató) legyen? Edzői végzettség meg 0 harci készség megszerzése x év alatt heti 2 karate edzésen? (vagy bármilyen edzésen, nem a karate a lényeg)
Itt a probléma az én elképzelésem szerint, meg ott, hogy emberek ugyan úgy járnak karatézni / kungfuzni mint zumbázni. Semmi értelme az egésznek, de ettől még megy az edzés. Köze sincs a harchoz, de azért harcművészet. Na de nekem persze mindegy, mindenki saját maga miatt edz, ha valakinek jó az, hogy bárki összeveri, akkor zumbázzon tovább akármilyen kínai vagy japán csodaruhában.. :D
"nem feltétlen a stílus rossz, hanem az oktatása. Kevés edzés azok is időpocsékolásnak megtartva, rossz edzésmódszerekkel, így nem lehet fejlődni. Ez nem feltétlen azért van mert keleti harcművészet, ez azért van mert az oktatóknak lövésük sincs sem a bunyóról sem az edzőségről."
De konkrétan a stílus IS a rossz. A stílust mi határozza meg? A stílusra jellemző mozgásrendszer. Ha ez a mozgásrendszer rossz, akkor hiába a JÓ edzésmódszerek.
Japánban heti 5-6x van karate edzés, egy adott karate dojoban. Mivel a karate japán (jó oké..igazából okinawai..de most ne legyünk szőrszálb***ogatók), így elmondható, hogy Japánban jó a karate oktatásának színvonala. Igaz?
Viszont amióta K1 van, a japán karatésokat lazán szarrá verték a holland kickboxolók. Pedig a japánok nyilván sokat edzettek. Ha rossz a stílus, akkor edzhet az ember akárhogyan nem jut előrébb sehogy sem.
Oks, konkrétan a karaténak szerintem is rossz a mozgása. Bármennyit gyakorolva is lehetetlen.
Többi HM ? Sok helyen fontosak a lépések, állások, egyensúly, stb. stb. Japán vonalon eljutunk a dzsúdóig, ami küzdősport, de harcművészetből ered, harcművészet technikáit használja a szabályokon belül, és tudnak lépni, megállni, földre vinni, dobni. Szerintem lehet jól is csinálni.
A judo az vett át módszereket az európai birkózó kultúrából is.
Oké a judo a japán ju-jutsuból származik. De nézd meg, hogy hogyan verekszenek a judósok, hát majdnem úgy mint a birkózók. És a ju-jutsusok? Ők csak varázsolnak.
A kung-fut annyira én nem ismerem kivéve a wing tsunt (mert az próbáltam, de ezt én tagadni szoktam! XD), de amit láttam shaolinból és még 1-2 kung-fu irányzatból, hát enyhén szólva nem volt meggyőző. Oké azt én is elismerem, hogy a kungfusok jobban mozognak, mint a karatésok, na de ez még kevés az üdvösséghez. :/
Én írtam, úgy kellene mozogni (igazi bunyóban) hogy megizzasszanak bárkit.. sőt, hogy győzni is tudjanak. Ahol ez nem megy, ott valamit rosszul csinálnak, ez evidens. Ha egy box edzésen csak eredménytelen, valamiért ügyetlen, gyenge emberek vannak, akkor ott valami gond van az edzéssel. Ez harcművészetekre is igaz, mindre.
Csak ugye harcművészek nem szokták annyiszor megméretni magukat. Mostanában eljárok karatézni, mert vannak csinos lányok mindegy, de mi bunyó van ott? Semmi, egy versenyen nem lehet megütni egymást igazából. Most ez 1 karate stílus, mindegy melyik van full contact karate is, de egy átlag edzést ha megnézünk, az nem készít fel semmiféle küzdelemre, szerintem.
Hát én taichizom, na kicsit legyen leszólva ez :D
Amúgy én egyáltalán nem akarok leszólni semmit, csak azt nem értem miért edz olyan helyen valaki meg sok valaki, ahol nem tanul meg bunyózni. Én ki tudok állni savate-os, birkózó meg boxoló ellen is, nem azért mert én nem kapok, csak kiállok, így azt mondom nekem megfelel most az edzésem, viszonyítok másokhoz és úgy vagyok vele, hogy jó.
Na karatéval régen sem voltam így (abba is hagytam) de most újra megnézek egy ilyen edzést, hát tényleg csak aktív szabadidős program.
"utolsonak igen azért van teli az mma meg a kick-box eredményes karatésokal, elég csak kicsit utána nézni, de ne is menyünk olyan messzire mint a ufc, elég ha itt magyar országon el mész viadalra vagy ketrec harc a kemposok sz..rá vernek mindenkit, a kövér puhos lötyet bokszolok meg 30 mp után turják a vért, a közönség meg fujoz hogy takarodj haza hájpacni. De kérdem én mitöl is lenne jó sportólo mikor eljár laci bácsi boksz thai-boxm mma, palótájába ahol a nagy mindent tudo edzönek 3 fogát vertéki a romák és ha véletlenül betér hozzá egy akkor el mond tíz miatyánkot."
Sehol sincsenek eredményes karatésok sem az MMA-ban sem a K1-ben! Vannak karate/aikido/kung-fu MÚLTTAL RENDELKEZŐ harcosok! És? Mennyi karate vagy kung-fu technikát használnak?
Machida miért nem shotokanozik az MMA meccsein? Azért mert nem működik! Helyette mit csinál Machida? Van saját muay thai edzője, emellett fekete öve BJJ-ból. Melyiket használja gyakrabban a meccsein a háromszög-lábfojtást vagy a mawashi gerit? Nem nehéz a válasz. Az, hogy van egyes MMA/K1 harcosoknak mesteri fokozatuk karatéból vagy kung-fuból az csak egy dolog. Ugyanis nem alkalmaznak a meccseiken sem karate sem kung-fu technikákat. Miért? Mert nem működnek! Az UFC nagyágyúi, Royce Gracie, Ken Shamrock, Dan Severn, Butterbeen, Oleg Taktarov... egy karatés sincsen közöttük.
K1-ben soha sem voltak komoly karatésok. Aerts, Bonjasky, Sefo, Le Banner...ezek hol karatésok? Egyikük sem az. Feitosa és Andy a kyokushinukkal pedig sehol sem voltak a K1-ben. (Arról nem is beszélve, hogy Andy orrba-szájba thai boxolt is...)
A hazai MMA versenyeket pedig hagyjuk. Magyarországon nincsen MMA, ami van az csak egy vicc. Még 5 év múlva sem lesz itt rendes MMA. A hazai kempósokról pedig annyit, hogy ők is járnak orrba-szájba mindenféle edzésre (boksz, bjj, thai box) a kempo mellett. Én is kempóztam anno, elmondom neked a kempo önmagában szintén nem ér semmit sem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!