Miért jobb a küzdősport az utcán, mint a harcművészet?
A kérdést nem provokálásnak szánom!
Tényleg érdekel, hogy a "gyk-s" közvélemény, miért gondolja azt, hogy egy ökölvívás, thai box stb. hatékonyabb az önvédelemre, mint egy ju jitsu, aikido, karate vagy kempo stb. De maradjunk a ju jitsunál, mert igazán befogóan csak ezt ismerem és már egy jó ideje oktatom is. Szóval itt a kérdés, miért alkalmasabb egy full contact-ra épített küzdősport, mint egy távol keleti japán harcművészet?
Ez jó...
A kérdést nem teljesen értem, de válaszolok.
A ju jitsu, kiváló önvédelemre, ha ezt tanítod, nyilván tudod, hogy számos hivatalos szervnél oktatják közelharcként. Többek között (csak hogy itthon maradjunk) a TEK-nél is. Illetve a honvédség Zöllei féle kézitusája is ju jitsuból lett fejlesztve, mivel Zöllei Zoltán is ju jitsu mester. Ahogy a rendőrség önvédelme/közelharca is a jitsura épül. A kérdésedre érdemleges választ adva, az értelmesebb emberek, akik komolyan űznek egy harcművészetet, (például a ju jitsut) azok nem járnak ide verni a nyálukat, mint a muay thaios kemény mindenkit egy ütésből lecsapó gyerekek.
nem értem miért emeled ki a jujitsut amikor ez pont az a hm amit ajánlani szoktak ökölvívás, thai box stb. mellett.
a kérdésre válaszolva pedig azért ajánlják ezeket mert a legtöbb hazai harcművészet edzés színvonala a béka segge alatt van és jobban jársz még egy szabályok közé szorított küzdősporttal is. kivételek persze vannak, ahol rendesen sparringolnak az oda járók és lesz használható tudás a kezükben mint pl. a legtöbb jujitsu edzésen de ez nem feltétlenül igaz nagyon sok más hm edzésre.
Persze a TEK-nek oktatnak már mindent nemcsak ju-jutsut. Szóval erről ennyit.
Másrészt, a Kelemen-ryu az egy átb*szás. Japánban alig-alig vannak, 7-8 danos ju-jutsu mesterek, de bezzeg a Kelemen Pista bá' az 9. danos. Mire föl?! Másrészt a Kelemen-ryu egy német rendszerű ju-jutsuról van koppintva és csak 3. danig lehet vizsgázni, ennek ellenére elég sok 5-6 danos van az országban. Ők mire kapták, a danfokozatokat? Tán időben befizették szorgalmasan a havi tagdíjakat? Mellesleg a Kelem ryu-sok rendszeresen járnak hazai grappling versenyekre, szóval már nem annyira harcművészet az. Hozzá tenném, hogy én magam is tanultam Kelemen ryu ju-jutsut, szóval tudom milyen. Láttam a Pista bá'-t szemináriumon, jó ha az a tudás van 4-5 dan. Nem mondom, hogy nem tud, mert tud. De azért iszonyatosan erősen túlzás a címei és a fokozatai. Én jelenleg kint élek Franciaországban, japán mesternél tanulok ju-jutsut, ő csak 5 danos, még is hússzor annyit tud, mint a mi 9 danos Pisti bácsink. A Kelemen ju-jutsu ugyanaz, mint itthon a Máday wing tsun, annyi különbséggel, hogy sokkal olcsóbb. Ennyi. Máday is tartott a TEK-nek wt-s kiképzést, meg a Furkó Kálmán is. És amúgy a TEK-esek krav magáznak is. Szóval, soha sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy xy hadsereg, kommandó, rendőrség közelharci kiképző anyaga kizárólag csak...ez az egyfajta küzdőrendszer.
az addig oké, hogy a jitsut ismered jobban de az oldalon senki nem szokta szidni és eddig még nem találkoztam itt olyan hozzászólással ami azt állítja, hogy sz4rabb mint a box, thaibox stb.
"Az, hogy az itthoni harcművészetek többsége milyen színvonalon, van végig kéne járni az edzőtermek dandárját, eltölteni mindenhol legalább fél évet és figyelni a fejlődést. Te ezt megtetted ? Nem hiszem."
na látod ebben igazad van nem tettem :)
helyette inkább a sokkal egyszerűbb módszert választottam nyitott szemmel járok és azt nézem, hogy valaki mennyi ideje edz és ehhez képest milyen szinten áll pl. mikor a majd 2x annyi ideje karatézó egyént egy boxoló úgy elpics4zza, hogy rossz nézni akkor az ember azért elgondolkodik és itt most nem egy alakalomról van szó, hogy rá lehessen fogni ott éppen az az ember nem vette komolyan az edzést a másikkal szemben.
egyébként elég érdekes edző lehetsz ha egy boxolót, thaiboxolót stb.-t a saját pályáján akarsz legyőzni, mert tény és való ismered azokat a technikákat amiket ő, csak ő ugyan az idő alatt, az edzés idő alatt 3x annyit gyakorolja őket.(ezt csak azért mondom mert nálunk jujitsun pl. azt tanították ne próbáld a birkózót levinni a földre mert ráb4szol)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!