Leung Ting-féle Wing TSun vagy Lo Man Kam-féle Wing CHun?
Hát ha csak ez a kettő van akkor a lo man kam wing chunt nyomasd inkább. A Máday által képviselt leung ting-féle wing tsun egy hasznavehetetlen kamuszar, irreálisan pofátlanul drága, nem is működik, edzéseken nincsen sparring, és a mesterfokozatokat meglehet vásárolni. És csak azok szerint hatékony, akiknek át van mosva az agya és fényesre nyalják a Máday seggét.
Felejtsd el!
Lo man kam edzést egyszer voltam megnézni, ott az edzésen volt sparring MMA-kesztyűben és fejvédőben. Azt nem tudom, hogy országszerte más helyeken, más LMK wing chun edzéseken is van-e sparring. Ahol én néztem ott speciel volt. Kérdező menj le wing CHUNra és nézd meg az edzésüket, ha van sparring az edzésükön akkor oké. A LT-féle wing tsun edzést pedig meg sem kell nézned, nyugodtan elfelejtheted.
Viszont ha a LMK wing chunon sem lesz sparring, akkor viszont azt ajánlom, hogy keress más stílust, pl: ökölvívás.
Mindig vannak bemutatók, menj le és nézd meg! (akármiről is van szó, lehet hogy már itt kiderül, hogy nem ez az amire te gondolsz)
Aztán figyeld meg a mestert, hozzáállása, életfilozófiája tükrözi-e azt ami neked szimpatikus, mert a mester személye legalább olyan fontos, mint az hogy mit tanít. (mindegy milyen stílusról van szó) Ez mindenkinél más. Utána menj le edzésre, biztos van egy-kettő, lehet, hogy az első hónap ingyenes. És utána dönts.
Egy jó tanács: nagyon sok itt a "szájkaratés", nem azokra kell hallgatni, hanem a saját benyomásaidra, illetve kérd ki olyan emberek véleményét akit személyesen ismersz és akinek te is adsz a véleményére. (bár gondolom azért tetted fel itt a kérdést, mert nem ismersz ilyet)
A lényeg, hogy ne kapkodd el, idő van bőven.
Én azt szoktam tanácsolni, hogy kerüld el azokat, akik gúnyolják a többi stílust. Mindegyiket lehet jól és rosszul is csinálni.
Az előző hozzászólónak:
- A Wing Tsunban is van sparing. Már csak tudom, olyan kék-lila foltokkal mentem haza a múltkor, hogy csak na. (ha ez annyira fontos lenne...)
- Az sem igaz, hogy hasznavehetetlen, öt éve tanulom és nekem kétszer kellett eddig használnom, mindkétszer a múlt évben. Az egyik az komolytalan volt (részeg), csak egy tenyeres volt a bordái alá után elvonszolta magát, a másikat sajnos látogatnom is kellett utána...
- Az igaz hogy nem a tartozik a legolcsóbbak közé
- Hogy meg lehet venni a mesteri fokozatokat, arról nem hallottam, bár én nem vagyok mester. Én inkább a környezetemben azt látom, hogy - legalábbis az első mester fokozatért - eléggé megszenvednek.
Ha neked nagyon fontos a kesztyűzés és a ringes küzdelem, akkor a WT vagy WC nem neked való. A WT meg a WC teljesen más, az nem 6x2 perces küzdelmekre készít fel, hanem 3-5 másodpercesre, az alatt (kesztyű nélkül, az utcán) illik pontot tenni az ügy végére, melyet úgy ér el, hogy - rossz szó ide, de - sportszerűtlen: gyenge, akár élet elleni pontokat támad folyamatosan.
"- A Wing Tsunban is van sparing. Már csak tudom, olyan kék-lila foltokkal mentem haza a múltkor, hogy csak na. (ha ez annyira fontos lenne...)"
Kamu. Az nem sparring, hanem páros gyakorlat. Láttam már ilyen wing tsun "sparringot". Attól, hogy kék-lila foltod van, az nem azt jelenti, hogy tudsz is bunyózni. Egy rögbi edzésen még több kék-zöld foltod lenne, pedig a rögbi "csak" labdajáték. Az a kis mókusboxolás az nem nevezhető sparringnak, az csak cicabunyó, nem is full contact. Két havonta rendeztek ilyen macskakaparást, szereztek pár foltocskát és akkor már sparringnak lehet nevezni? Nincs állandó sparring WT-ban, ha van is akkor ritkán és olyan is, semmilyen.
"- Az sem igaz, hogy hasznavehetetlen, öt éve tanulom és nekem kétszer kellett eddig használnom, mindkétszer a múlt évben. Az egyik az komolytalan volt (részeg), csak egy tenyeres volt a bordái alá után elvonszolta magát, a másikat sajnos látogatnom is kellett utána..."
Lemókusboxoltál egy részeget ezt talán még el is hiszem. De a többi része ismét kamu. Ha működne a WT, akkor a 2-3 éve bokszoló (vagy más küzdősportot űző) emberkék nem agyalnák ronggyá sparringokon a 2-3.mesterfokozatú wt oktatókat. Elméletben szépen működik a láncütés, gyakorlatban pedig sehogy. A legegyszerűbb védekezőtechnikákkal is le lehet blokkolni. Amióta van WT M.O-on, azóta van ezerféle variáció a wt ellen. :)
"- Az igaz hogy nem a tartozik a legolcsóbbak közé
- Hogy meg lehet venni a mesteri fokozatokat, arról nem hallottam, bár én nem vagyok mester. Én inkább a környezetemben azt látom, hogy - legalábbis az első mester fokozatért - eléggé megszenvednek."
Nem hallottál róla? Ez érdekes...igaz, hogy a hazai wt oktatók 80%-a így szerzi meg a fokozatait, ezért van az, hogy már minden városban a sarki gyros-sütő is 2.fokozatú wing tsun mester.
Az első mesterfokozatért meg kell szenvedni?
Hmm...igen, bizony meg kell szenvedni ahhoz, hogy összegyűjtsünk annyi pénzt, hogy meglegyen az a mesterfokozat. Bezony...
Tipikus agymosott LT wing tsunos. Egyszer nézzél le egy thai box vagy ökölvívó edzésre sparringolj csak egy sima kezdővel, hamar rá fogsz jönni, hogy mennyire nem működik a WT technikái, és arra is, hogy elcseszted az éveidet léghajlítással.
Voltam megnézni mindkét edzést, és az első válaszolónak volt igaza. Az LT WT az egy nagy nulla volt. Erőnlét nem volt, nyújtás sem volt normálisan, bemelegítés az ilyen ovis gimnasztika volt nagyjából 5 percig. Utána pedig formagyakorlat több mint félórán át, majd jött ez a tapadókéz vagy mi a fene. Utána pedig a tökön rúgást gyakoroltuk. Beszéltem az edzővel, hogy van-e full contact bunyó MMA kesztyűvel, és tényleg nincs! Havi 8000 Ft és csak heti 2 alkalom.
Lo man kam-on viszont tényleg jobb. Van erősítés, nyújtás, formagyakorlat itt is van de nem az edzés 60 százalékát veszi el, hanem kevesebbet. Itt nem csak alacsony rúgás van, hanem van fejre is, és ami meglepő, hogy vannak dobások is benne. Én régen cselgáncsoztam igaz csak 1 évig, de meglepett, hogy kung-fuba is dobálják egymást. Hát igen itt volt sparring, és tényleg mma-kesztyűben, fejvédőben, igaz fogvédőt be kell szereznem. Ja és itt volt fabábú is a teremben, míg az előzőnél nem. Elég durván nyomták. Elég szigorú az edző is, amúgy de ez pont tetszik mert olyan mint egy katonatiszt aki fegyelmezetlen annak leüvöltötte a fejét. :D Havi 5000 Ft és heti 3 alkalom.
A kéztechnikák (tapadókéz..stb) egyébként ugyanaz volt mindkettőben.
Egyértelmű, hogy Lo man kam-ra fogok járni, sőt mellette még direkt elfogok járni bokszolni is. Van boksz edzés, havi 3000 Ft-ért, egy kisebb klubnál. Heti 3x wing chun + 2x boksz havi 8000 Ft-ért, sokkal jobb lesz, mint havi ugyanennyiért wing tsunozni mindössze heti 2 alkalommal.
"Egyértelmű, hogy Lo man kam-ra fogok járni, sőt mellette még direkt elfogok járni bokszolni is. Van boksz edzés, havi 3000 Ft-ért, egy kisebb klubnál. Heti 3x wing chun + 2x boksz havi 8000 Ft-ért, sokkal jobb lesz, mint havi ugyanennyiért wing tsunozni mindössze heti 2 alkalommal."
Na ez a jó döntés, ha ilyen jó wing chun mellett még bokszolni is el fogsz járni, akkor Te pár év múlva nagyon erős leszel kézzel.
Egyébként én vagyok az első válaszoló. Örülök neki, hogy nálatok is olyan a LMK wing chun, mint amit én láttam nálunk. Bár a LMK marketingben nem olyan erős, mint a Leung ting-féle, de legalább náluk van sparring. Amúgy szívesen eljárnék én is LMK edzésekre, csak hát nálunk pont egy időben van a thai boxszal, ráadásul én így is kétféle küzdősportot nyomok (ökölvívás a másik). Kár, hogy nem az LMK van jobban elterjedve ebben az országban, miért pont a b*zi LT wing tsunnal kell mindenhol rajoskodni.
Havi 8000Ft mellé még a szeminárium költségeket is hozzá kellett volna számolnod kérdező. Vizsgázni meg csak itt vizsgázhatsz, így, ha fejlődni akarnál el kellett volna menned. Részletezni nem nagyon fogom, de kb. egy ilyen szemináriumra a költségek lettek volna 60 000Ft. De úgy, hogy tényleg a kötelezőkön kívül minimálisat költöttél volna.
De időközben ruhát, cipőt, szemkötőt, táskát, vizsgakönyvet, bajuszszálat Mádaytől, stb. venned kellett volna.
Annyi előnye van a WT, hogy könnyű haladnod. Elég, ha befizeted a dolgokat. Ha te elkezdenél robot dancelni vizsga alatt akkor is átengednének. Feltéve, ha előtte nem ölöd meg magadat Máday előadásán. Mert, ha nem bírnád végig hallgatni több órán át, hogy ,,a WT a király, a többi szar", akkor nem lenne meg a vizsgád.
A WT tényleg csak azoknak valók, akik tele vannak pénzzel és megnéztek pár Bruce Lee filmet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!