Miért ócsárolják meg minden a wing tsun kung fu-t?
Kifejezhettem volna szebben, de direkt írtam bunkón. Még pedig azért, mert iszonyatosan unom már, hogy a sok kis wt-s játssza az agyát, és rajoskodik, hogy a Máday és a WT mennyire atomisten überalles harcművészet.
Egyik wt-s ismerősöm (20 éves csávó) egyszer olyat mondott (idézem):
" Ha valaki lejár wing tsunra 2 évig, akkor simán agyon tud majd verni könnyedén akármilyen thai box és ketrecharc bajnokot. 4 év után pedig már mesteri szinten vagy, ott pedig nem lesz ellenfeled."
Na én itt akadtam ki. Egyébként kihívtam a csávó sifuját egy sparringra, amit a sifu visszautasított, azzal a nagy bölcsességgel, hogy "A wing tsun nem a versengésről szól".
Egy harcművészet sem a versengésről szól.
De normális esetben olyan képességeket alakít ki, amikkel a legtöbb verseny megnyerhető (és időnként ezt le is teszteli az ember, nyilván. mondom normális esetben :D
Egyébként majd utcán szólnak Kolompár Alejándrónak, hogy tegye csak el a kést, mert nem versenyeznek hogy kés ellen ki a gyorsabb.
És Alejándró hazamegy krumplistésztát enni mert nem akartak 'versenyezni' vele, ez így működik.
Tavaly nagyon felkapták a hölgy esetét akit megfojtottak Soroksáron. Biztos elfelejtette mondani hogy 'nem versengek, hagyjatok békén'..
MinimorRris!
Neked mi a konkrét véleményed a Máday által képviselt Leung Ting-féle wing tsunról?
Az hogy pont úgy van segglyukam mint véleményem is, de nem mindenki kíváncsi rájuk..
Na jó, leírom. Nekem Máday tényleg erősnek tűnik, ez alatt azt értem hogy ő valóban ki tudna állni (szerintem) harcművész mesterként ebben az országban.
Na most mindenki látott olyanokat már, akik inkább ne álljanak ki sehol mert megveri őket egy 16 éves elszántabb roma kiskölyök..
Viszont amit kiépített, arról azt szűrtem le, hogy nem jó. Tehát én egyetértek veled/veletek. Ha a WT-sokat elverik sparringokon, akkor miről beszélünk?
Egyébként nem tanulják meg a wt technikákat. Szerintem mindent kézzel akarnak védeni, nem tudnak elmozogni ütések elől ez így pedig irreális. Ezért nem működik a gyakorlatban, mert amit csinálnak azt más taktikával kellene használni hogy működjön, de ugye azt meg is kellene tanulni.
És persze nem tudnak mozogni, mert egy harcművészetben a test pontos mozgatása az igazán nehéz. Ütök az ütés legyen, ne csak valami macskakaparás, vagy 'mókusbox'.
Lehet ezeket jól is csinálni, nálunk wudangon van wingtsunos aki már kezdi érteni hogyan lehet tényleg ütni. Így még a WT-ből is lesz valami, mert meg lehet tölteni tartalommal (erővel) a mozdulatokat, akkor értelmük is lesz. Viszont ezeket átlag tanulónak az életben nem tanítják meg. Így nem meglepő ha felpofozzák őket, hát képzeljük el ugye az 50 kilós nőket amint csak egy 70 kilós férfit manipulálnak, kézzel, erőből.. Ugyan már. Legvalószínűbb hogy letarolják őket.
Szerintem van mit finomítani rajta, amihez viszont olyan oktató kell aki ezzel tényleg foglalkozik is.
Amit a 35-ös válaszoló ír, abban van igazság!
Az én egyik spanom valami tököm tudja milyen fokozatú wt-s, 6 éve csinálja (és persze büszke erre), án pedig savatezok 4 éve mellette pedig (itf) taekwondót nyomatok kb 2,5 éve. Na most ő hiába 194 cm én pedig csak 176 cm, úgy is ledarálom ha csak a kezemet használom, amikor pedig rúgok is, akkor szabályosan hozzám sem tud érni. Hiába gyors a keze, ütőereje nincsen, nem is olyan pontos az ütése, lábmunkája nincsen, oldalról jövő támadásokat mindig beszopja, rúgni nem tud. Kérdem én, mire volt jó a 6 év wing tsun?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!