Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A ninjutsu, és a ju jitsu...

A ninjutsu, és a ju jitsu technikailag mennyire hasonlít egymásra?

Figyelt kérdés
Nekem gyakorlatilag egynek tűnik a kettő.

2014. jan. 7. 12:58
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:

Ejj ejj ejj, 69%-os, eleve nem lehet igazad mert hát a stílus.. :D Ennyi :)))

De egyébként olyan távoli a nézőpontotok, hogy még a világotok rezgésszámuk is más.

Valaki jó sportnak tartja a judo-t, valaki szerint egyszerűen időpocsékolás. A két különböző nézetű ember vagy kulturáltan elviseli egymást vagy kulturálatlanul néha, de sosem fogják igazán megérteni egymást (vagy egyszer talán igen? :D )

Szerintem én úgy vagyok a judo-val, hogy inkább mennék el egy zumba 'edzésre' nézni a csajokat, utána meg alszom egyet, de biztos hogy 100X inkább taichiznék.. mindek judo, ha taichiban is lehet test-test ellen küzdeni. Na, judo-szerűen ha kell, fejlődjenek olyan képességek is.. :D

De hogy ilyen sportokat minek gyakorol valaki, amikor vannak fejlesztőbb gyakorlatok, edzések is. Valószínűleg az eltérő nézet miatt, mert úgy gondolja hogy kellőképp előnyös a judo gyakorlása is. Hát, ezt meg nem fogjuk mi megérteni.

Inkább nézek egy kis önvédelmi oktatást a 13 kerületben, itt a hirdetés az oldal alján. Hátha reálisabb mint a wudang :D

[link]

Valami kravmaga oktatás nincsen ugyan ebben a kerületben? xD

2014. jan. 9. 08:56
 32/42 anonim ***** válasza:

"A wikipédia pedig nagyon megbízható lexikon, olvasd el a fenti belinkelt cikket."

Na jól van, erre NO COMMENT! XD Nincs itt szó sárdobálózásról, arról van szó, hogy Aikiboxer olyanról próbál okoskodni, amiről egyszerűen fogalma sincs. A wikipédia az egy általános leírást ad, aminek a fele kamu amúgy. A japán harcművészetek történelme ennél sokkal bonyolultabb.Ráadásul vannak ennél sokkal megbízhatóbb források (pl.: könyvek). Ha a wiki megbízható lenne, akkor mindenki ebből a forrásból írná a doktoriját. Persze valószínű...XD. Ha ő ebből próbál tájékozódni, "tapasztalt" harcművész révén akkor már rég elveszett.

Az,hogy ő aikidón gyakorolt ju-jutsusokkal az semmit nem jelent, attól Ő még nem ismeri ezt a stílust, kicsit sem. Tény, hogy van sok közös technika az aikido és a ju-jutsu között, hiszen az aikido is a ju-jutsuból alakult ki. Viszont a régi (nem a mai modern hibrid összetákolt pl.: Kelemen-ryu féle) ju-jutsu irányzatok is tartalmaztak rúgásokat. És nem veszett ki belőlük! Az más kérdés, hogy a ju-jutsuban a rúgástechnikáknak nincsen akkora jelentőségük, mint például egy karatéban. A használatuk emiatt ritka. És mivel ritka, lehet hogy egyesek számára úgy tűnik, mint ha nem is tartalmazna rúgásokat. Holott ez nem igaz! Voltak is és vannak is rúgások a ju-jutsuban és a ninjutsuban is, hogy milyen gyakran alkalmazzák az más kérdés. Aikidóban is ott vannak az ütések, a legtöbb aikido iskolákban mégis cs*sznek oktatni. Pedig Morihei írásaiban is olvasható, hogy fektet hangsúlyt a használatukra, de hát persze a balf*** magyar aikido "mester" azt hiszi, hogy jobban tudja, (tisztelet a kivételnek!).XD Vagy másik példa a WTF TKD-ban is vannak ütések, mégis a küzdelmek 95%-a rúgásokból áll. De vannak ütések a WTF TKB-ban is ettől függetlenül. Az, hogy a kedves Aikiboxer úr, nem látott az aikido edzésein rúgásokat a ju-jutsus ismerőseitől, attól még nem kellene egyértelműen kijelentenie, hogy a japán történelem során a ju-jutsu irányzatokban nem szerepeltek a rúgástechnikák. Ilyen baromságot, honnan szedett? Oké, azt én is elismerem, sőt tényként kezelem, hogy a modern ju-jutsu irányzatok átvettek a karatéból és más stílusokból rúgástechnikákat, éppen ezért a modern irányzatokban a rúgások alkalmazása nyilván gyakoribbak is. És ha összehasonlítjuk a rúgástechnikák használatának gyakorisága szempontjából a modern irányzatú ju-jutsukat a régi hagyományos irányzatú ju-jutsukkal. Akkor valóban azt hihetné az ember, "hogy a régebbi irányzatokban nincs is rúgás".(Kezdem sejteni, hogy Aikiboxer miért gondolhatta így). Holott igenis vannak, csak nem gyakori a használatuk, amolyan kiegészítő technikák, és egyáltalán nem is látványosak, valamint nem tulajdonítanak nekik akkora jelentőséget, mint mondjuk egy TKD-ban.

Az, hogy a modern ju-jutsukban, hogyan és miként rúgnak, az engem nem érint. Felőlem pár év múlva pl.: a Kelemen-ryu irányzat 2. dan-ra való vizsgaanyaga lehet a Chuck Norris-os pörgőrúgás is. Nekem 8.

2014. jan. 9. 12:23
 33/42 aikiboxer ***** válasza:
Na látod, le lehet írni a véleményedet személyeskedés meg fikázás nélkül is, ugye? Soha nem mondtam, hogy ismerem a ju jutsut, csak annyit, hogy láttam, hogy rúgni is tanulnak. Szívesen tanulok bárkitől, aki normális stílusban írja le a véleményét/tudását.
2014. jan. 9. 12:38
 34/42 aikiboxer ***** válasza:
Ami a wikipediát illeti, ez most mellékes téma, de amúgy sokkal megbízhatóbb, mint ahogyan beállítod. Nálunk az egyetemen simán adok fel wikipedia cikkeket a hallgatóimnak, ha megütik a nívót, pedig sokkal jobb minőségű szaklexikonok is vannak.
2014. jan. 9. 12:40
 35/42 anonim ***** válasza:

" Szívesen tanulok bárkitől, aki normális stílusban írja le a véleményét/tudását."

Én is szívesen segítek bárkinek, aki nem próbál megmagyarázni olyan dolgokat amihez nem ért, más pedig igen. :). Például ha jól olvastam egyszer, akkor Aikiboxer, Te anno shito-ryu karatét tanultál, ugye? Na én sem fogok veled arról vitatkozni, hogy hogyan ütnek a shito-ryu karatésok. Ugyanis jómagam például soha semmilyen karatét sem tanultam, éppen ezért nem vitatkozok egy olyannal aki tapasztalt ebben a témában :) Gondolom érted, hogy mire akarok kilyukadni. Elismerem én sem a legszebb hangnembe írtam a kommentjeimet, ezért elnézést kérek!

És hogy a Kérdezőnek is válaszoljak a kérdésére. A ninjutsu és a ju-jutsu sok közös technikát alkalmaz. De konkrétan ninjutsu-t nem fogsz tanulni, hanem inkább a ninjutsu pusztakezes részét a Taijutsut. Persze kifoghatsz egy olyan egyesületet is, ahol oktatják a fegyveres formákat is. Én azt tanácsolom, menj le egy ninjutsu és egy ju-jutsu edzésre, nézd meg őket, amelyik a szimpatikusabb (pl.: jófej az oktató, klassz a légkör, tetszik az edzés, vagy valamelyiket hatékonyabbnak találod ...stb.), arra járj majd.

2014. jan. 9. 12:57
 36/42 anonim ***** válasza:

A jujutsuban olyan a rúgás, hogy akarom rúgok, ha nem akkor nem. Ehhez tanulunk rúgásokat. Viszonylag keveset, alacsonyra. A jujutsu-s nagy valószínűséggel nem fog fejre rúgni, térdre annál valószínűbb, meg néhány kellemetlenebb vitál pontra.

A wikis cikk sok lényeges elemet kihagy, így nem vehető referenciának.

Kérdeztétek mi baj a kelemen ryu-val. Nézz már rá, mint a zárlatos robotok. Mint ha a karatét és a judot összevegyítenénk. A "kialakulása" is érdekes, fejlesztésnek nem nevezném. Egyszer kaptak is egy érdekes nyílt levelet érdemes elolvasni komoly problémákra hívja fel a figyelmet, amit cáfolni nem is sikerült a szervezetnek, csak egy kis maszatolós pár sort írtak, egy igen hosszú kommentre.

2014. jan. 9. 14:03
 37/42 anonim ***** válasza:
89%
A Kelemen ryu-nak annyi köze van a japán ju-jutsuhoz, mint Hitlernek Teréz anyához. Egy német rendszerű ju-jutsut, tovább fejlesztett a Kelemen István. És 9 danos lett! Miért is?! Mikor Japánban is kevés a 7-8 danosok száma!!! Én egyszer láttam már a Kelemen urat szemináriumot tartani, jó ha az a tudás van 4 dan. Egy vidéki város kick-box izomagyúbb kick-box edzője is fsírtot csinálna belőle, szerintem. :) Nem azt mondom, hogy én jobb lennék vagy ilyesmi, de ezen a szervezeten is látszik a tipikus "magyar harcművész" beállítottság. Saját iskola Kelemen ryu... tyű nagyon vagány. Aztán Neutronlovag jól írja, egy elcs*szett judo kombinálva valami karatés hadonászással. Mikor rájuk néztem sírógörcsöt kaptam a röhögéstől. Tudom nem szép dolog más iskolát fikázni, de ő nekik sikerült elmenniük olyan messzire, hogy megérdemeljék azt, hogy lenézzék őket. A dedós Pantone-skála minden színében pompázó övrendszer és vizsgarendszer pedig már nevetséges. :) Csak 3. dan-ig lehet vizsgát letenni (eddig van a vizsgarendszerük), mégis már milyen sok Kelemen ryu-s tagnak van 4 és 5 danja. Ők mire kapták? Mindig időben befizették a havi terembérleti díjat? XD Ja és még annyi, hogy a hazai grappling bajnokságokon a Kelemen ryu-sok elég gyakran részt vesznek. Innentől kezdve ez már nem harcművészet, hanem sport. A (japán) ju-jutsu pedig soha sem volt sport! Csak az ilyen modern európai korcs-nyomorék hibrid összetákolt ju-jutsu irányzatok versenyezgetnek. Ezért mondom, hogy nincsen sok közük a ju-jutsuhoz. Hát röviden ennyi a baj a Kelemen ryu-val. Erre is kapott választ a kedves kérdező.
2014. jan. 9. 16:46
 38/42 aikiboxer ***** válasza:
Na így már azt hiszem értem Neutronlovag, hogy amit a Somogyi utcai dojoban láttam az miért emlékeztet engem inkább egy karatéval kevert valamire -- mert az is. Eddig azt hittem, hogy a hazai ju jutsu mind ilyen.
2014. jan. 9. 19:17
 39/42 anonim ***** válasza:

"Eddig azt hittem, hogy a hazai ju jutsu mind ilyen."

Azért hála istennek nem mindenhol ilyen. :) Én például a Kelemen-ryun kívül az összes ju-jutsu irányzatot szívesen ajánlom bárkinek.

2014. jan. 9. 20:03
 40/42 Nagyon válasza:

Ez tévedés, hogy egy Japán harcművészetben sincs rúgás. Azokban nincs, ahol nem tanulták meg, vagy nem volt értelme alkalmazni. A szamurájok ha nem tudtak rúgni, akkor bizony a kardjukat ott hagyhatták az ellenfélben és könnyen lefegyvereződtek. Hiszen a leszúrtak valakit a csatatéren, akkor a penge könnyen szorult a bordák köz, vagy a páncélba. Szóval ha még magában a technikákban most nem is tanítanak rúgást a legtöbb helyen, az csak azért van, mert nem arra tanulják gyakorolják, amire eredetileg kifejlesztették őket, hanem csak amolyan művészetből.

A ninjutsut is sokan csak művészetből gyakorolják, de vannak olyan helyek a világon, Budapesten is, ahol az ősi tradíciókat követve élet -halál harcra készítik fel a gyakorlókat, ahol nincsenek szabályok.

A ninjutsuban nincsenek szabályok, és minden van benne. A Válasz a kérdésedre egyszerűen pedig így fogalmazható meg:

A ninjutsunak csak egy töredék része a Ju Jitsu.

2014. ápr. 18. 12:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!