Szerintetek milyen kuzdosport vagy harcmuveszet lenne idealis?
Petike.. hogy rúgna tökön egy 16 éves plázacica.
Aikiboxer, lenne kedved írni erre? Jobban értesz az ökölvíváshoz mint én.. meg írtál már a sportkaratékról.
Petike, nem, nem vagyok ökölvívás fanatikus. De Magyarországon BÁRMIKOR egy ökölvívóra teszek egy karatés ellenében. És lesz.arom, ha ez sérti néhány (csóri) karatés egóját. Magasról csattan a kobakon az égi áldás, annyira nagy ívben teszek rá.
Itthon tucatnyi komoly karatés ha van, azok az ilyen írást meg nem veszik fel. Miért? Mert ők meg pontosan tisztában vannak azzal, hogy mi az a f.os amit ma magyarországon karaténak neveznek. Jajj, a kyo az nem sportkarate.. hát persze. Meg a wado kai sem az volt maikor én azt csináltam.. persze.
De, attól még hogy valamit szeretünk még lehet sz.ar. Ez nem szubjektív. Ha te a jól képzett karatésok között vagy, akkor ne nekem ugassál be, hanem ba.szd szét a kamukaratésok arcát oszt kész, legyen jó a színvonal. Ez már nem az én dolgom.
Ha meg neked jár a szád, akkor előbb járj kicsit boxolgatni is. És utána írd le a tapasztalataidat..
És nem egymás torkát kell csúnya kommentekkel marni kicse.szett fórumon, hanem el kell fogadni, hogy ebben az országban fognak egy harcművészetet, és pitsa versenysportot csinálnak belőle. És egy versenysport, már sosem lesz harcművészet. Az ökölvívás sem harcművészet, pedig nagyon jó amit csinálnak, de akkor is ringsport. De a legtöbb karate még ringsportban is gyengébb, és ez a nagy szívás. Én miattam? Nem. Akkor meg nekem tessék beszólni. Ha valakinek olyan jó a karatéja.. akkor el lehet indulni elpitsázni azokat a mestereket akik csak gyenge versenykaratésokat szabadítanak a világra, aztán majd talán alakul a helyzet. De ne annak szóljunk már be, akinek rossz tapasztalata van a karatéval, mert az emberek 90%-ának rossz lesz a tapasztalata.. legfeljebb maguk sem igazán fogják fel, eltereli a figyelmüket a sok csudaszínes öv, vagy ki sem próbálják magukat más stílusú harcosokkal szemben.. Így persze könnyű (és gyerekes) megvédeni a szeretett stílust, de mondom: vigyünk bele egy kis objektivitást, ne legyünk már érzelmesek.. ilyen kérdéseknél.
Te azt írd le, pontosan mit szeretnél, miben fejlődnél.
Mit akarsz tanulni és miért. Mi a célod?
Full kontakt bunyó szórakozásra, agresszió kiélésre nagyon jó. Thaibox is, az összes ahol alapvetően darálni szokás.
Az ökölvívás azért jó, mert a tévhit ellenére nem agyatlan darálás. De a lényeg az ökölharc része. Az ökölvívás a ring körülményekhez legjobban alkalmazkodott, letisztult rendszer. Tehát kifinomult. Oké, hogy a technikái főleg szabályos küzdelemhez és kesztyűhöz vannak tökéletesítve, de ott kiváló. Annyira jó, hogy adott esetben még a való életben is alkalmazható ..
- reflexeket
- mozdulatokat adhat. Tehát adott esetben hasznos is lehet. Stabil ütés tudás, ez nagy fegyver egyébként. Sok harcművésznek nincs, pedig.. ők ezt önvédelemre használnák, a legtöbb ökölvívó meg rutinos az öklével..
Tehát mint sport és mint küzdősport, elég jó és Magyarországon pl. majdnem mindenhol jó színvonalú edzés van. Ezért van az, hogy sokszor szabályos küzdelemben ökölvívók erősebbek mint karatésok. Nyilván nem a karate gyenge, hanem az itthoni átlag színvonal.
Szóval a box az mindig nyerő. Nem kell rúgós küzdősport, mert a nagy többséget amúgy sem tanítják meg jól rúgni, akkor meg egy ökölvívó elveri a rúgó ember arcát..
Tehát ez egy eléggé eltalált dolog.
Harcművészet ami érdekes egyébként Erdélyben/Romániában az a WDP, az Ismet Himmeték Wudang Kungfuja, ami úgy tűnik elég komolyan jelen van Romániában is. De nem tudom hol.. utána lehet keresni, ez csak érdekesség.
A kyo már eleve ott bukott, hogy nincs benne fejütés. Nézzétek meg a youtube-on a kyo/ashihara küzdelmeket, amit előadnak, az az eszeveszett kapálózás... Egy kezdő bokszoló hűvösre tesz egy fekete öves kyost. (Nyilván nem lehet általánosítani, meg a kondi/súlycsoport sokat számít, de én most csak a technikai részéről beszélek.) Azon túl, hogy a kyo is örökölte a karate robotember mozgáskultúráját, ami egy valós verekedésben óriási hátrány, még nagyobb hátrányt jelent az, hogy nincs benne fejütés -- így a kyósok se fejre ütni, se fejet védeni nem tudnak. Együtt edzek kyo mesterrel, látom amit csinál. (Persze iszonyat jó kondija van, meg brutál mint állat -- de van mögötte jópár év box is, és még így is hátrányt jelent neki, amikor elkezd karatés módra hadonászni stresszhelyzetben.)
Egyébként a kyo mi más lenne, mint versenykarate, nem is értem, hát a Mester nem direkt azért hagyta el a fejütést, hogy full kontakt lehessen versenyezni? A nevéhez fűződik tudtommal Japán első össz-karate versenye is. De ez szerintem nem baj, csak mondom.
A kyo egy érdekes kísérlet a realisztikus küzdelemre -- de ahelyett, hogy védőfelszereléseket vezetne be (mint a puhakesztyűs stílusok), inkább elhagyta a fejütést. Úgyhogy, ha kyossal álltok szemben: csak a fejét, hogy meg ne sántuljon! :)
(Viszont boksszal kombinálva szép harcművészet a karate! Imádtam!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!