Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Thai-box+box milyen kombináció?

Thai-box+box milyen kombináció?

Figyelt kérdés

Szeptembertől szeretnék elkezdeni valamilyen küzdősportot. Utánanéztem a legtöbbnek, a tb, a box és a savate tetszenek.Győr környékén élek, Savate-ra sajnos nincs lehetőségem.Tb-s haverom a tb-t ajánlotta, de több helyről hallottam, hogy a tb ököltechnikája nem az igazi, ezért gondoltam, hogy tb mellett boxolnék VAGY egy év ökölvívàs után kezdeném a tb-t.

Vélemények erről?

Ha mindkét sprtot nem tudom egyszerre űzni(akkor 18 leszek---->érettségi), akkor boxoljak csak eleinte?

2013. febr. 24. 11:40
 1/10 rostas martin ***** válasza:
nem menj el thai boxra a box boven eleg vagy akkor inkabb jarj el birkozni jujutsuzni(japan)de otthon a savate galadul oktatjak tudom en ezt a kettot uztem franciaban
2013. febr. 24. 11:47
 2/10 A kérdező kommentje:
Mi az, hogy bőven elég? Ha pl k1-zni vagy mma-zni szeretnék akkor azért a tb-re jellemző combosok vagy térdesek bizony elég jól jönnek...
2013. febr. 24. 15:55
 3/10 rostas martin ***** válasza:
0%
azert mert egy jo bokszolo kiutti a sok ratyi thai boxolot de ufc ben is megnezed a tb sekkel torlik fel a padlot tobbnyire emelett ha tenyleg mma zni szeretnel menny el jujutsu ra a japanra mert az tanit meg harcolni
2013. febr. 24. 16:56
 4/10 anonim ***** válasza:

igen.

jó a terv.

és az ökölvívással kezdj,hogy azt tanuld meg rendesen,mert az a fontosabb és tb-on esetleg rögzülhet valami hibás kivitel,mozgás,ha azzal kezdenél.

és nem feltétlen az ököl technika hibáin van a hangsúly,hanem az egész mozgáskultúra és a védekezés hiányain,ami a tb sajátja és nem feltétlen rossz,csak más.

1-2 év múlva meg mellé teheted a tb-ot.

2013. febr. 24. 20:18
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Én muay thai-oztam 2,5 évig és bokszolok 4 éve, szóval ismerem mind a kettőt. Én az ökölvívást ajánlom.

A thai box az kemény sport, ez igaz. Csak nem tanulsz meg majd normálisan verekedni. Az még hagyján, hogy ütni nem fogsz megtanulni, de még védekezni sem, és mozogni sem. A thai boxnak egy előnye van, szívós leszel tőle, ennyi.

Sablonos a mozgás nagyon, lép egyet, lecövekel, rúg egy combost, utána rúg egyet az ellenfél (a "változatosság" kedvéért, szintén combost), arrébb araszol mindkettő, újból combos adok-kapok, aztán hopp, egyik neki fut, rácsimpaszkodik az ellenfélre befogja az ellenfél fejét,(thai boxos szakzsargonnal mondva, ez a ún. klincselés) és elkezd térdelgetni, ami az esetek többségében mellé megy vagy levédik, a könyökös ugyanez. Ha könyökös betalál akkor aláírom nagyon tud pusztítani, viszont van egy bökkenő, a könyökütéseket csak közvetlen közelről lehet használni, ráadásul nehéz vele célozni, és nehéz felgyorsítani, sokkal könnyebb egy horgot, felütést megcsinálni és hatékonyabbak is, még akkor is ha nem pusztítanak akkorát. Arról nem is beszélve, hogy könyökütéseket nem fogsz igazán tanulni, mert versenyeken tilos. Védekezőtechnika pedig gyakorlatilag nincs is a thai boxba, vagy elkerülöd (na az elkerülés az, ami nem fog menni, mert oda lábmunka is kellene, de ez az ami nincs a thai boxba, csak araszolások vannak) az ütéseket/rúgásokat, vagy ki kell bírnod őket és vissza kell támadnod. Egyébként ez hiba, kell a jó védelem.

Lényegében csak a low-kick és a térdelés az, ami tényleg nagyon hatékony, na meg az hogy szívós leszel tőle, ennyi a muay thai tudománya. A muay thai egy igazán kemény sport, viszont nem más mint egy agyatlan ringbunyó, thai boxban az agy nem létfontosságú szerv. Rúgások sem akkora nagy számok a thai boxban, mert a combosokon kívüli rúgástechnikákat, jobban megtanítják savate-on, taekwondón és karatén. És ami még hátrány, a legtöbb támadó technika az állóhelyzetben hatékony (legtöbbet csak úgy tudod végrehajtani), mozgás közben nem tudod normálisan végre hajtani.

http://www.youtube.com/watch?v=H6b5nKkhfwM

Ezen a videón láthatod a thaiföldi muay thai-osok "mozgását", araszolnak, egy helyben rugdalják egymást, sétálgatnak egymás után. Bokszkesztyű pedig mi a f*sznak van rajtuk, ugyanis minek ha egyáltalán nem ütnek?

Miért jobb az ökölvívás? Lehet, hogy csak ütnek benne, de a bokszolóknál jobban senkik nem tudnak ütni (talán-talán egy NAGYON JÓ wing chun kung-fus venné fel a versenyt velük.)

Bokszban van normális védekezés, komoly támadás, kiváló lábmunka, és szintén szívós és kemény leszel tőle.

Ha annyira hiányoznak a rúgások, akkor boksz mellett taekwondózzál. Győrben van ITF taekwondo, ráadásul a TKD-ban komoly a lábmunka is, jók az elmozgások.

http://www.youtube.com/watch?v=bcRXu8PyZe8

Ezen a videón láthatod, hogy mennyivel jobb a védekezés és lábmunka az ökölvívásban.

2013. márc. 1. 11:53
 6/10 anonim ***** válasza:

Én azért nem mondanám hogy a box mellett semmit nem számít a thai box. Én is boxoltam, illetve mostmár thai boxolok, de az hülyeség hogy nem tanulsz meg védekezni. Pont most jövök tb edzésről, még ma rám is szólt az edző hogy amikor rúgtam nem volt fent a kezem, hanem oldalra kihoztam mint valami "karatéjos". szóval ha a tb-n nem tanulsz meg védekezni attól az nem azt jelenti hogy a tb-ben nincs is védekezés...

az meg hogy monoton... ennyi erővel a boxban is ütsz pár egyenest, utána egy horog, aztán visszatáncolsz.

az ütőerő meg szerintem szintén a tb viszi, mivel ott (ha jól megtanulsz ütni, és az edződ is olyan hogy megtanítja) akkor az ütésbe beleviszed a vállad, csípőd és közben még a lábaddal is fordulsz. szóval én ezért vitatkoznék hogy a boxban erősebb az ütés.

nem vitatkozni akarok, nem azért írtam, viszont ez az én saját véleményen a két sportágról

2013. márc. 1. 19:48
 7/10 anonim ***** válasza:

Már bocsi, de amit írsz az nem helytálló!

Az, hogy egy muay thai-os erősebbet tud ütni, mint egy ökölvívó, az nem azt jelenti, hogy jó kéztechnikája. Attól még, hogy valaki nagy ütőerővel rendelkezik, az nem jelenti azt, hogy jó az ütéstechnikája.

Egy sok danos japán karate mester is erősebbet üt egy profi bokszolónál, hiszen pusztakézzel töri szét a téglákat és a betonlapokat, erre egy bokszoló nem képes. Viszont, ha összecsapnának csak kézzel (mindenféle rúgástechnika tilos), akkor a bokszoló le fogja verni a karate mestert egy perc alatt.

Hozzánk boksz edzésre jöttek már le olyanok akik thai boxoltak 4-6 éve, mégis olyanok verték el őket ronggyá akik csak 1-2 éve bokszoltak.

Amit muay thai-on tanítanak ütéstechnikákat azok sajnos olyanok is, nulla (pláne az ökölvíváshoz képest), és a védekezés is. A muay thai-ban nincs védekező technika, oké persze ettől még védekezhet egy thai boxoló is, csak az ilyen " védekezőtechnika nélkül védekezek ahogy tudok" megoldás semmit sem fog érni egy olyan támadóval szemben, aki egymás után tud, gyorsan, pontosan és hatékonyan támadni.

Az ökölvívás neked sablonos? Tévedsz barátom!

A bokszban valóban nincs sok technika, viszont rengeteg kombináció van és kreatívabb, sokoldalúbb a felhasználása, szóval sablonosnak egyáltalán nem lehet nevezni.

Míg a thai boxban több technika van, de hiába ha mindenki jóformán csak a low-kicket és a térdelgetéseket alkalmaz. A thai boxnál sablonosabb küzdősport nincs egyébként, tökmindegy, hogy a Pramuk az, vagy Thaiföld utolsó legcsóróbb rizsföldeken rugdosó parasztgyermeke, mindig ugyanaz a séma, araszol, lecövekel, combos, araszol, kézzel ijesztgetés a levegőbe egyenesekkel, araszolás, lecövekel, combos...., néha kis térdelgetés, ölelkezés közbe, bíró szétválaszt, araszolás, lecövekel, combos....

Rengeteg thaiföldi muay thai meccset láttam már, mindegyik ilyen, színvonaltalan és unalmas, az ökölvívás ehhez képest értelmiségi sport. A bokszban majdnem mindegyik bokszolónak saját egyedi kombinációja van és egyedi stílusa is van. Például Tyson és Klicsko stílusát össze sem lehetne hasonlítani, holott mindkettő ökölvívó. Muay thai-ba semmi egyediség nincs, ugyanaz a tömegsablon.

2013. márc. 1. 20:30
 8/10 rostas martin ***** válasza:
de egyebkent fontos megemliteni hogy a thaibokszolkat szetverik a bokszolok az mmaban is ezert ha a kerdezo mmazni szeretne akkor boksz melle menjen szabadfogasura vagy jujutsura
2013. márc. 1. 21:36
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha MMA-zni akarsz majd, akkor először tanuld meg az alapokat.

Ökölvívás + szabadfogású birkózás. Teljesen felesleges kapásból BJJ-vel és muay thai-al kezdened.

Ahhoz, hogy megtudd csinálni ezeket a bonyolult kézzel-lábbal betekerős kulcsolásos BJJ technikákat ahhoz, előbb le kell birkóznod a gyereket, le kell vinni földre. A profi MMA-ban is sok BJJ-s rendelkezik birkózó múlttal, nem véletlenül. A szabadfogású birkózás nem teljesen földharc, hanem inkább test-test elleni küzdelem, ami átmenet az állóharc és a földharc között. Na meg a birkózástól fizikailag erős és robbanékony is leszel.

Thai box-szal pedig azért ne kezdj, mert oké, hogy van térd, könyök, és rugdosás, de ütni és védekezni normálisan ott nem fogsz megtanulni. (Tapasztalatból mondom, 2 évet thai boxoltam, 3 éve bokszolok)

Éppen ezért kezdj először sima ökölvívással. Először tanulj meg normálisan ütni, védekezni és elmozogni. Ha ez meg van akkor utána már rugdoshatsz is.

Azokra a thai box rúgásokra amúgy sem lesz nagyon szükséged. Ha megfigyeled az MMA meccseket, ott is néha-néha van pár low-kick, amikor neki lökik a ketrecfalához a csávót akkor van egy kis toló rúgás, összekapaszkodáskor próbálnak ugyan térdelgetni, de az esetek többségében nem jön össze, mert mindkettő földre esik, ott pedig már kezdődik is a földharc.

MMA-ban állóharcban ütni kell tudni jól, birkózni álló helyzetben és földön hemperegve is, valamint ha már mindketten a földön hemperegtek, akkor jöhetnek a kulcsolásos-fojtogatós-feszítős BJJ technikák. Ennyi. Rúgni fölösleges MMA-ba mert az győz aki előbb tud ököllel KO-t bevinni, vagy földharcba le tudja kopogtatni az ellenfelét, az MMA meccsek 80%-a földharc. Az ilyen fejre mért ugró-forgó rúgásoknak sincs értelme mert miközben fejre rúgsz, az ellenfeled lehajol és már el is kapja a támasztó lábadat, és már ki is alakul a földharc szituáció.

Először szerintem mindenképpen boksz és szabadfogású birkó, egyszerre a kettő. Utána már mindegy, hogy: thai box, karate, judo, BJJ, taekwondo, kick-box, savate, sambo.

Ja és még valami olyan nincs, hogy MMA edzés, mert az MMA nem sport, hanem szabályrendszer! Ezért nincs is olyan, hogy MMA edzés, ha ilyen hirdetést olvasol valahol, akkor az vagy kamu, vagy f*stalicska Zen Bu Kan Kempo Karate, ami MMA-ként van reklámozva.

Figyelj ahhoz hogy eredményes legyél MMA-ba 3 stílust kell nagyon jól tudnod: Ökölvívás, szabadfogású birkózás, brazil jiu-jitsu.

Az összes többi stílus, mint: a muay thai, kick-box, judo, TKD, karate ...stb. Ezeknek sok hasznát úgy sem fogod venni. Rúgásokkal az foglalkozzon alaposabban és részletesebben aki K1 szabályrendszerben akar bunyózni.

Kezdő MMA-sként pedig majd eszedbe ne jusson rúgásokkal kezdeni, ne a látvánnyal foglalkozz, hanem a hatékonysággal. Sok ütés (ökölvívás) álló szituban, összekapaszkodáskor és földre-viteleknél mehet a a birkózás, ha már kialakult a tényleges földszituáció, mikor már mindketten egymáson hemperegtek, akkor mehet az ügyeskedés és egyben bíbelődés a BJJ technikákkal.

2013. márc. 1. 21:49
 10/10 anonim ***** válasza:

Én a boxot ajánlom. A thai boxosok tényleg nagyon gyengék . Engem is megrúgott egy thai boxos nagyon fejre akart célozni és hátraesett pedig ő volt a "nagy jampi thai boxos" mégis a technikái egy kalap sz*rt értek nyakamhoz akart nyúlni erre lefogtam visszafogott a kezemre majd fogtam és egy izomdarabot benyomtam neki és ennyi volt.

Miután benyomtam az izomrészt és azzal a karjával már nem hadonászott .

Egyébként a thai boxosok tényleg nem tudnak ütni technikásan a gyerek össze-vissza kapálózott .

Ja és azt a gyereket az utcán földharcban és földön is verte egy MMA-s olyan hatékony volt állítólag az MMA-s ,hogy a gyerek vissza se mert ütni nehogy még jobban megverje.

Egyébként én lehet most fogok MMA-zni menni .

Amit eddig csináltam:

-Kung fu 2009-től mai napig( 3 stílus)

-Szabadfogású birkózás 1 év

-Kickbox 1 év

-És kondiba is szoktam ezek mellé járni.

Szerintem boxolj csak eleinte vagy beszélj egy haveroddal aki máshova jár és technikákat cseréltek mint én egy haverommal.

2013. máj. 14. 20:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!